Lasten ja nuorten harrastustoiminta pitää saada pitää käynnissä – Baariin voi mennä aamulla oluelle, mutta ei lapset harrastamaan ja liikkumaan

Blogi, keskiviikkona 27.01.2021

Helsingin Sanomat kertoi tänään 27.1.2021, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ”valmistelussa pohjaesityksessä alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoimintaa olisi avattu tietyin ehdoin jo helmikuussa”. SDP:lle peruspalveluministeri Krista Kiurun johdolla tämä ei käynyt, että pohjaesitys jyrättiin.

Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että oikeastaan koko koronamatkan Marinin hallitus ja sen ministerit ovat antaneet ymmärtää, että asiantuntijoita tehdään ja päätökset eivät ole poliittisia vaan muka ns. ainoita mahdollisia. Tällä viestinnällä on haluttu tietysti antaa sellaista kuvaa, että kaikki päätökset tehdään aina asiantuntijoiden esitysten mukaan eikä niissä käytetä poliittista harkintaa. No, eihän se tietenkään näin ole ollut matkan varrella missään vaiheessa, ehkä ihan paria ensimmäistä viikkoa tai kuukautta lukuunottamatta, vaan Marinin hallitus on tehnyt poliittisia ratkaisuja ja päätöksiä hallituspuolueiden kesken. Nytkin HS:ssä kerrottiin, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoimista ”väännettiin HS:n tietojen mukaan sunnuntaina sote-ministeriryhmässä lähes kahteen yöllä”. Kyse ei siis ollut, että vaihtoehtoja olisi ollut yksi vaan ratkaisu oli vahvasti politisioitunut.

Esitetyssä mallissa ”alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia olisi suositeltu avattavaksi helmikuun alusta lähtien myös leviämisvaiheen alueilla tietyin ehdoin”. ”Harrastusryhmän tulisi kokoontua aina samassa kokoonpanossa, eikä esimerkiksi kilpailuja tai otteluita edelleenkään järjestettäisi. Myös opettajien, ohjaajien ja valmentajien tulisi olla aina samoja henkilöitä. Myös osanottajien enimmäismäärä olisi rajattu.”

Erittäin hyvä ja vastuullinen ehdotus. Se olisi jättänyt nimenomaan harkintaa alueille, mutta myös kuntiin ja seuroihin käytännön ratkaisuista. Itse ajattelin ja ajattelen edelleen juuri näin, sillä lasten ja nuorten harrastustoimintaa olisi voitu hyvin jatkaa ja avata näin vastuullisesti. Turvallisia toteutustapoja valmisteltiin kunnissa, lajiliitoissa ja seuroissa syksyn mittaan ja niiden kanssa olisi voitu ja olisi pitänyt edetä nytkin.

Helsingin Sanomien mukaan OKM:n esityksessä lähdettiin siitä, että ”Harrastustoimintaa toteutetaan enintään 10 hengen ryhmissä kuitenkin siten, että suuressa yli 400 neliömetrin harrastustilassa voi olla samanaikaisesti kaksikin harrastusryhmää edellyttäen, ettei ryhmien välillä synny lähikontakteja”.

Esitys ei kuitenkaan demareille ministeri Krista Kiurun johdolla kelvannut. HS:n mukaan ”SDP:N Kiuru ei sulattanut suunnitelmaa rajoitusten höllentämisestä” ja ”Kiuru sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) katsovat, että lasten ja nuorten harrastusten avaaminen olisi nyt liian suuri riski. Jos virusmuunnos lähtee pian leviämään Suomessa vauhdilla, STM pelkää sen leviävän myös lasten ja nuorten välityksellä.”

Keskusta antoi siis periksi ja lasten ja nuorten harrastusten avaamista helmikuussa ei suositella. Itse toivon, että kunnissa tehdään nyt kuitenkin alan asiantuntijoiden eli Opetus- ja kulttuuriministeriön ja urheilun lajiliittojen ja seurojen esitysten pohjalta toisenlaisia ratkaisuja. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan alasajolla on nimittäin nopeasti – ehkä jo nyt – saatavia mahdollisia hyötyjä suuremmat haitat.

Itse koen myös erikoiseksi tilanteen, että varhaiskasvatus ja koulut ovat avoinna ja samat lapset siellä liikkuvat myös liikuntatunneilla. Näin pitääkin olla eli en missään tapauksessa esitä koulujen sulkemista vaan sitä, että samat lapset vastuullisesti toimien voisivat myös koulupäivän ulkopuolella harrastaa. Malleja ja ratkaisuja tähän kyllä on löydettävissä. Ja onhan se kertakaikkisen hullua, että isä tai äiti voivat illalla mennään pubiin oluelle, mutta lasten ryhmäharrastustoiminta on sulki. Enkä tälläkään tarkoia sitä, että pubit, ravintolat ja kahvilat pitäisi sulkea. Ei päin vastoin. Niitä pitää voida pitää auki vastuullisesti ja toimia paikallisin ratkaisuin. Mutta eihän se nyt niin voi olla, että lasten ja nuorten harrastustoiminta on nyt sitten jonkinlainen erityistoimien kohde ja välillä tuntuu, että kohde sille, että halutaan näyttää, että nyt tehdään ja toimitaan.

Ps. Ja näyttää siltä, että jo nytkin kunnissa tehdään erilaisia ratkaisuja jopa siis kuntien sisällä. Näyttää siltä, että erityisesti lasten ja nuorten liikunta on nyt jonkinlaisen erityiskurmotuksen kohteena. Vaikea ymmärtää, että jos musiikkiopistossa voi pienryhmässä soittaa tai laulaa niin miksi ei voisi uimahallissa uintia treenata jne.
PPS. Ja alleviivaan nyt vielä sitäkin, että olen tiukasti vastuullisen ja huolellisen koronatoiminnan kannalla. Siitä tässä ei ole kyse vaan nyt siitä, että toimet kohdistetaan summamutikassa ja jopa haitallisesti. Tällaisten rajoitusten vaikutukset – haitat – ovat siis pian hyötyjä – mahdollisia hyötyjä – suuremmat.

Nyt eduskunnassa ja Valtion Liikuntaneuvoston kokous missä esillä tänään mm. liikunnan järjestötoiminnan ja muun valtiontuet kuluvalle vuodelle. Vaikeita aikoja myös rahoituksen näkökulmasta sportilla ja muullakin seura- ja järjestötoiminnalla edessä. Hallituksellamme onkin nyt pöydällä todella iso ongelma ja se ongelma pitäisi nyt pikaisesti ratkaista. Muuten edessä on jo ensi vuonna rajuja leikkauksia urheilun ja liikunnan rahoitukseen, mutta myös leikkauksia taiteen ja tieteeseen ja myös sote-puolen järjestökentälle.

Kello 21.31 ja aika kiittää tästä päivästä.

Kiitos myös valtavasta määrästä viestejä ja palautetta liittyen tähän aamuiseen kirjoitukseeni. Olen edelleen sitä mieltä, että jos yhä useampi teistä tolkun ihmisistäkin alkaa jo kyseenalaistaa näitä lähinnä lapsiin ja nuoriin kohdistettuja harrastustoiminnan rajoituksia ja ajattelette samalla tavalla kuin minä, että nyt tehdään enemmän hallaa kuin hyötyä, niin vaarana on se, että meidän tai teidän ”ison yleisön” hyväksyntä koronatoimille alkaa rakoilla. Sellaiset toimet mitkä koetaan kohtuullisiksi ja tarpeellisiksi hyväksytään ja niiden kanssa eletään vaikka väkisin, mutta jos se tunne alkaa järkkyä niin ollaan vaarallisilla vesillä.

Nyt jo tänään Helsinki kertoikin höllentämässä lasten ja nuorten koronasilmukkaa ja toivon, että tätä seurataan kaikkialla missä se suinkin on mahdollista ja missä se voidaan tehdä koronaturvallisesti pienissä ryhmissä, yksin tai pareittain jne. Mahdollisuuksia on paljon ja harrastustoiminnassa ja seuratoiminnassa näitä malleja on koko syksy luotu ja rakennettu niin kuin aamulla täällä jo kirjoitin.

Mutta jaksetaan kuitenkin vielä. Pestään käsiä, pidetään etäisyyksiä, vältetään kontakteja jne. Kyllä me lopulta tämän kuitenkin voitamme parhaiten yhdessä ja yhtenäisenä. Ja toivottavasti myös rokotukset nyt lopulta saataisiin kuntoon ja liikkeelle oikein kunnolla, kun nyt mukaan suostuttiin lopulta ottamaan myös tehokas ja hyviin tuloksiin monessa muussakin mm. influessarokotuksissa vuosittain pystyvä työterveyshuolto. Joskus tässä pohdin sitäkin, että miten hienosti ja nopeasti jo 1980-luvulla tehtiin se sokeripalarokotus, oliko polio? Ja myös  raivotauti eli rabiens-rokotukset. Jotenkin tuntui, että silloin se kävi kuin Hyrylän kasarmilla konsanaan.

Kommentit