Heinonen tutustui turvesuohon ja -tuotantoon Janakkalan Röyhynsuolla

Uutiset, keskiviikkona 12.01.2011

Hämeen Radion politiikan puhemyllyssä keskusteltiin ennen joulua turvetuotannon vesistövaikutuksista. Keskusteli laajeni muuhunkin mediaan ja muun muassa Hämeen Sanomat uutisoi aiheesta enemmänkin. Heti syksyn radiohaastattelun jälkeen kansanedustaja Timo Heinonen otti VAPO:n ja Janakkalassa urakoitsijana toimivan Haapaniemen Koneasema Oy:n kutsun vastaan tulla tutustumaan turvesuohon ja vesistönsuojeluun paikan päällä. Mukana vierailulla oli myös kansanedustaja Johannes Koskinen (sd).

– Mielenkiintoinen päivä ja paljon faktaa. Vapo ja muut toimijat ovat varmasti tehneet paljon työtä vesistöjen suojelemiseksi. Haluan kuitenkin painottaa, että vaikka keskimääräisesti turvetuotannon typpi- ja fosforipäästöt ovat pieniä prosenttilukuja, saattaa pistekuormitus turvesoiden lähellä sijaitseviin järviin olla huomattavasti suurempi.

Vapo on Suomen ja koko maailman suurin turpeen tuottaja, joka energiaturpeen lisäksi toimittaa kasvu- ja ympäristöturvetta. Heinonen tutustui Vapon turvesuohon Janakkalan Röyhynsuolla, jossa tuotannossa on 146 hehtaaria suota, vuodesta 2001 lähtien.

– En ole turvetuotantoa vastaan, vaan sen tulee edelleen jatkossakin olla mahdollista, myös yhtenä kotimaisen energian lähteenä. Tavoitteena täytyy kuitenkin olla, että turvetuotannon vaikutuksia lähivesille tulee hillitä vielä nykyistäkin paremmin. Tässä yksi keino on yksinkertaisesti lupaehtojen tiukentaminen. Tilanne kun kuitenkin on se, että kerran pilattua järveä ei käytännössä enää millään korjata, muistutti Heinonen.

Kommentit