#heijastansinua – Heijastimen kanssa näkyy seitsemän kertaa kauempaa

Blogi, lauantaina 01.10.2016

Tänään vietetään perinteisesti heijastinpäivää. Lokakuun ensimmäisenä päivänä Liikenneturva kampanjoi kannustaakseen ihmisiä heijastimen käyttöön ja että juuri tänään on viimeistään aika kiinnittää heijastin takkiin ja samalla varmistaa, että kaveri loistaa myös.

Kuva ja lähde: Liikenneturva

Kuva ja lähde: Liikenneturva

Liikenneturva teki viime syksyn pimeässä testiä heijastimen vaikutuksesta. Syksyn pimeillä keleillä tutkittiin miten heijastimella varustettu ja ilman heijastinta kulkeva kävelijä näkyy kauko- ja lähivaloilla valaisemattomalla alueella. Lähivaloilla heijastimen kanssa kulkeva havaittiin noin seitsemän kertaa niin kaukaa kuin pimeänä liikkuva. Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen totesi tuloksista, että ne puhuvat selvää kieltä siitä, miten heijastin auttaa havainnoinnissa. ”Siinä missä heijastimeton havaitaan noin 50 metrin päästä, heijastin voi kertoa vastaantulijasta jo 350 metrin päästä”.

Liikenneturvan tutkimusten mukaan auton kaukovaloilla ilman heijastinta liikkuva havaittiin noin 150 metrin päästä, mutta heijastimen tai heijastinliivin kanssa kulkeva näkyi jopa yli 600 metrin päästä. Merkille pantavaa oli myös se, että heijastinpinnan laajuudesta johtuen heijastinliivien näkyvyys oli ylivoimainen tavallisiin heijastimiin verrattuna. Ero korostui erityisesti etäisyyden kasvaessa.

Tänään alkavalla #HeijastanSinua -kampanjalla rohkaistaankin nyt meistä kaikkia välittämään heijastintervehdys läheiselleen: kaverille, perheelle, lapsille ja ystäville. Heijastinviestillä siis kerrotaan, että olet minulle tärkeä, haluan, että sinäkin heijastaisit liikenteessä. Heijastintervehdyksiä voi välittää Liikenneturvan kampanjasivulla www.liikenneturva.fi/heijastansinua.

Liikenneturva on seurannut meidän suomalaisten heijastimen käyttöä taajama-alueella pimeän ja hämärän aikaan jo yli 20 vuotta. Vuonna 1993 heijastinta käytti joka viides jalankulkija (19 %), mutta viime vuonna heijastinta käytti taajama-alueella jo 54 prosenttia suomalaisista. Parannus on huima, mutta edelleen käytännössä joka toinen kävelijä on pimeä.

Samaan aikaan Onnettomuustietoinstituutin tuore raportti tarkasteli taajamissa tapahtuneita kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia. Jalankulkuonnettomuuksista merkittävä osa sattui pimeän aikaan ja onnettomuuksien taustalta löytyi usein havaintovirheitä. Valtaosassa onnettomuuksista moottoriajoneuvon kuljettaja ei havainnut toista osapuolta lainkaan. Olisiko siis heijastin auttanut? Luulenpa, että olisi.

Laitetaan tänään heijastimet taas heilumaan ja ollaan välkkyjä. Ja muistuta kaveriasikin heijastimesta!

Illalla kävimme vielä pienemmän lapsen kanssa saattamassa kummityttömme kotiin. Heijastimet heiluivat ja syystäkin. Illat nyt pimeimmillään kun asfaltti märkää ja ei vielä sitä jo hieman odotettuakin lunta. No, ei onneksi kuitenkaan vielä.

Tänään laitoimme mökillä puihin talvisuojia. Niin siinä kävi, että myyrä oli jo ehtinyt yhdestä erikoispihlajasta maistiaiset alarungosta ottaa. Toivottavasti ei Tuurenpihlaja kuole sillä on syysväriltään yksi minun suosikkini. Mutta nyt kymmenet hedelmäpuut ja erikoispuut suojattu ja Pekkalan puulajimetsä saa odottaa sitä lunta ja talvea. Keväällä vielä muutamia herkimpiä saa suojata kevätauringolta, mutta nyt kaikki talveen valmista.

Mukava lauantai-päivä takana ja hieman jotain uuttakin kävimme katsomassa. Siitä lisää jos asiat etenevät. Nyt kuitenkin koti-ilta ja mukava, että tv:stä tulee paljon ihan kotimaista ohjelmaa.

Kommentit