Harakka keppiä käyttää – Rinteen hallitus korvaa aktiivimallin uusilla velvoittavilla toimilla

Blogi, keskiviikkona 13.11.2019

Politiikassa tänäpäivänä yritetään usein puhua musta valkoiseksi. Rinteen hallitus halusi purkaa Keskustan Juha Sipilän hallituksen tekemän aktiivimallin. Pääministeri Antti Rinne totesi, että ”keppi” ei kuulu uuden hallituksen työvälineisiin. Aktiivimallista luotiin puheissa suurin piirtein kirosana ja lietsottiin jopa vihaa.

Viesti oli vahva ja retoriikka vielä vahvempaa. Puhuttiin työttömien kyykyttämisestä, kepittämisestä ja vaikka mistä. Salarakkaatkin vilisivät puheissa. Elokuussa vielä Ylellä pääministeri Antti Rinne sanoi, että ”Keppi ja pakko on asioita, joita en halua tämän hallituksen sanavarastoon”.

Sanavarastosta ne poistettiinkin, mutta ei kuitenkaan teoista.

Uusi SDP:n työministeri Timo Harakka nimittäin eilen kertoi, että Rinteenkin hallituksen uudetkin toimet ovat vahvasti työttömiä velvoittavia. Velvoittavuushan tosiasiassa on synonyymi tuolle vasemmiston käyttämälle ”kepin käyttämiselle”. Työttömän on siis jatkossakin pakko tehdä ja toimia saadakseen työttömyysturvaa. Rinteen iso lupaus siitä, että ”keppiä ei enää käytetä” on siis tosiasiallisesti näin petetty. Yksi petetty vaalilupaus jälleen lisää.

Samaan aikaan elokuussa, kun pääministeri kertoi omaa tarinaansa julkisuuteen työministeri Timo  Harakka sanoi jo kepin olevan aina käden ulottuvilla. Nyt siis keppi ja työttömien velvoitteet on kaivettu jo esiin. Hallituspuolue keskusta on jo puhunut jopa myös Rinteen aktiivimalli kakkosesta.

Talouselämän haastattelussa 24.8.2019 työministeri Timo Harakka kertoi, että  ”Valmistelemme lainsäädäntöä, joka varmistaa, että on velvoite noudattaa työllistymissuunnitelmaa. Meillä on myös sosiaaliturvan varassa olevilla velvoite ja toimeentuloturvan leikkuritkin on olemassa. Keppi on aina käden ulottuvilla”.

Totuus on siis usein tarua ihmeellisempää.

Harakka keppiä käyttää.

Aamujunassa kohti Helsinkiä. Tänään käymme valiokuntien ja jaostojen kanssa läpi johdollani valmisteltua Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia. Siinäkin muuten luovutaan aktiivimallista ja leikkureista. Vastikkeellisuutta kuitenkin tarvitaan kokoomuksenkin mielestä jatkossakin kuten myös Rinteen hallitus on tekemässä.

….

Kello 22.10 ja kämpillä. Illalla vielä työstimme eteenpäin Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia. Urakka alkaa valmistua. Päivään mahtui tänään myös nuo kansanedustajiemme kanssa käydyt neuvottelut ja muutama muukin taustaryhmä. En enää malta odottaa sitä, kun tämän saamme esitellä.

Illalla ehdin vielä täysistunnon jälkeen käydä pikaisesti Sonko Jessican kanssa kahvilla. Jessica ollut pitkään mukana kokoomusnuorissa ja myös minun ”Timon Tiimissä” ja tänään hieman kävimmekin läpi ajankohtaisia ja myös tulevia juttuja. On hienoa, että näitä nuoria tekijöitä on mukanani.

Huomenna jatketaan. Tai kyllä minä vielä hetken tässä sängyssä talouspapereita vielä kahlailen läpi, mutta tänne blogiini en enää tänään palaa. Huomenna sitten taas.

 

 

Kommentit