Hankkeita Hausjärvellä, Riihimäellä, Hämeenlinnassa… Liikuntapaikkojen rakentamista tuetaan yli 27 miljoonalla eurolla

Uutiset, perjantaina 17.04.2009

Opetusministeriö tukee liikuntapaikkojen rakentamista ja peruskorjauksia yhteensä lähes 27,5 miljoonalla eurolla. Suurin summa eli neljä miljoonaa euroa varataan ns. elvytyshankkeena Helsingin Olympiastadionin peruskorjaukseen. Tuki myönnettiin kaikkiaan 33 eri kohteelle Valtion liikuntaneuvoston lausunnon mukaisesti. Lopullisesti tuet vahvisti ministeri Stefan Wallin.

– Saimme Hämeessä läpi monta todella merkittävää hanketta. Valtion Liikuntaneuvostossa kävimme hankelistat läpi muutama viikko sitten ja nyt päätökset ovat lopulliset, kertoi Valtion Liikuntaneuvostossa vaikuttava kansanedustaja Timo Heinonen.

Hämeessä tänä vuonna valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta saavat Hausjärven Hikiän koulukeskuksen liikuntasali 380 000 euroa, Hämeenlinnan Ahveniston maauimalan peruskorjaus 700 000 euroa sekä Riihimäen kaupungin tekojääradan kattaminen kaupungin toiseksi jäähalliksi. Riihimäki sai tukea 600 000 euroa.

– Saimme montaa tukisummaa vielä kasvatettua aiemmasta raamistamme. Nämä hankkeet on nyt hyvä saada liikkeelle tässä taloustilanteessa mahdollisimman pian, totesi Heinonen ja harmitteli vain sitä, että hakemuksia ei ollut yhtään Lahden seudulta.

Kokonaisavustussummasta 6,2 miljoonaa euroa annettiin lääninhallituksille edelleen jaettavaksi lähiliikuntapaikkojen avustamiseen. Mm. liikunta-, uima- ja jäähallien sekä muiden liikuntapaikkojen rakentamiseen tai peruskorjaukseen myönnetyistä varoista 8,3 miljoonaa euroa käytetään työllisyyttä elvyttäviin ja ylläpitäviin kohteisiin. Valinnassa otettiin huomioon valmius käynnistää hankkeet sekä alueellinen tasa-arvo. Elvytysraha mahdollistaa mm. Lapin urheiluopiston majoitustilojen rakentamisen aikaistamisen, johon myönnettiin avustuksena 1,5 miljoonaa euroa.

Elvytyshankkeista mittavin on Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus, jonka kiireisimpään vaiheeseen valtio myöntää 4 miljoonaa euroa. Aikaisemmin noudatetun periaatteen mukaan valtio ja Helsingin kaupunki osallistuvat rahoitukseen yhtä suurella osuudella.

– Stadionremontissa on tärkeää nyt huolehtia siitä, että remontti tehdään niin, että ”palaset” sitten sopivat seuraaviin saneerausvaiheisiin. Toki itse hieman ihmettelen kansainvälisen jalkapalloliiton vaatimuksia jotka hyvin pitkälle mainospaikkojen vaatimia, totesi Heinonen ja kertoi, että viheriön laajentaminen tarkoittaa mm. sitä, että 110 metrin aitojen ulommaisen lähtöpaikkaa joudutaan piikkaamaa vanhoihin betonirakenteisiin.

Avustuspäätös tukee hallitusohjelman tavoitetta lisätä Suomen edellytyksiä kansainvälisten suurtapahtumien järjestämiseksi.

– Helsingin Olympiastadion on ollut Suomen liikuntapaikkojen päänäyttämö, ja ministeriön lähtökohtana on, että se tulisi sellaisena säilyttää. Tämä edellyttää kuitenkin Olympiastadionin modernisointia ja perusparantamista vastaamaan suurtapahtumien tulevaisuuden vaatimuksia, ministeri Steffan Wallin toteaa.

Wallin uskoo, että Stadion säätiön käynnistämä valmistelutyö antanee mahdollisuuden arvioida vielä loppuvuoden aikana yksityiskohtaisemmin Olympiastadionin roolia ja mahdollisuuksia urheilun ja muiden suurtapahtumien järjestämisessä.

Lisäksi tarkoitus on tehostaa ja nykyaikaistaa sisääntuloja ja muuta kulunvalvontaa ja siten parantaa katsomoiden turvallisuutta. Avustuksilla tuetaan mm. Olympiastadionin turvallisuuteen sekä Turun Kupittaan stadionin kulunvalvontaan liittyviä ratkaisuja.

Liikuntapaikkojen rakentamiseen ja peruskorjaukseen haki avustusta 274 kohdetta. Hakemuksissa oli tänä vuonna poikkeuksellisen paljon valtakunnallisiksi kilpaurheiluhankkeiksi luokiteltavia kohteita kuten Myllypuron jääurheilukeskus ja Malmin sisävelodromi Helsingissä, Iitin kuntaan suunnitteilla oleva moottoriurheilukeskus, Nilsiään suunnitteilla oleva talviurheilukeskus, Kuortaneen luistelu- ja monitoimiareena sekä Nokian monitoimihalli (Nokiareena).

Kommentit