Hämeessä Lukioiden Politiikkaviikko käyntiin Kaurialasta – Yrittäjyysasiat myös maanantain ohjelmassa

Blogi, maanantaina 29.10.2018

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi järjestää tällä viikolla hitpesiran ensimmäisen Politiikkaviiko. Politiikkaviikko vie politiikan, puolueet ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin, ammattikouluihin ja lukioihin.

Kuva: Kaurialan Lukio

Täällä Hämeessä Kaurialan Lukio otti viikkoon varaslähdön jo viime viikon perjantaina nuorten vaikuttajien seminaarilla ja tänään sitten jatkoimme teemaviikkoa eduskunnan ja valtakunnantason asioilla. Kaurialan Lukiossa Elisa Hyvärinen on tehnyt lukiokavereidensa kanssa erinomaisen hienoa työtä ja koulun opettajat kehuivatkin nuoria ja sitä miten teemaviikon ohjelma paisui oikein kunnolla reilun viikon tapahtumakokonaisuudeksi. Tänäänkin oli hieno tilaisuus odottamassa kun lukiolle päivällä ehdin ja todella aktiivisia ja osaavia ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneitakin nuoria iso sali täynnä.

Pienen alustukseni jälkeen lukiolaisten kysymykset veivät keskustelua moniin eri aiheisiin ja teemoihin. Hyviä kysymyksiä ja tiukkaa haastoakin. Ja aiheita turvallisuudesta työllisyyteen, nuorten osallisuudesta syrjäytyneisyyteen jne. Minulle jäi aivan mahtava fiilis tilaisuudesta ja täytyy sanoa, että jälleen tänään hieman haikeanakin opettajansydämeni sisällä sykähteli. Oli niin hienoja nuoria. Kiitos vielä Kaurialan Lukion väki, opettajat ja kutsun ja muun järjestellyt Elisa Hyvärinen. Elisasta tulette vielä kuulemaan paljon eli painakaapa nimi mieleen.

Tänään muuten julkaistiin myös tämän viikon osana nuorisogallup. Kyselyssä tiedusteltiin 15-19-vuotiailta toisen asteen opiskelijoilta, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt ja heillä olisi äänioikeus. Mittauksessa vihreät oli nuorten keskuudessa suosituin puolue ennen kokoomusta. Kärkikaksikko selvästi erossa muista. Mutta ympäristöasiat ja ilmastonmuutoskin nousee koko ajan nuorten keskusteluissa enemmän esille ja niin nousi tänään Kaurialan lukiossakin ja toivottavasti muidenkin puolueiden puheissa ja teoissakin kuin nuorten kahden suosikkipuolueen. Aiheesta muuten lehtiinkin viikonloppuna kirjoitusta lähettelin.

…..

Yrittäjyyskiertue Hämeessä – Paikallinen sopiminen nyt kaikessa esillä.

Ennen Kaurialan Lukiota järjestimme vielä Kokoomuksen eduskuntaryhmän Yrittäjyyskiertueen Hämeen tilaisuuden Hämeenlinnassa. Museo Militariassa aamukahvin merkeissä kävimme läpi yrittäjien ja muiden paikalle tulleiden kanssa lähinnä yrittäjien ajankohtaisia asioita. Aikanaan teimme Petteri Orpon ollessa meidän eduskuntaryhmän puheenjohtajana vastaavan kiertueen ja sen pohjalta rakensimme Kokoomuksen yrittäjyysohjelman. Sen anti on pääosin jo toteutettu tai vähintäänkin kaikki mihin olemme saaneet myös keskustan ja siniset mukaan ja nyt haluamme tehdä päivitetyn version. Tällä ohjelmalla haluamme edelleen parantaa maamme työllisyystilannetta ja auttaa mahdollisimman monen työttömän takaisin töihin. Toisaalta tiedämme senkin, että nämä tulevaisuuden työpaikat syntyvät nimenomaan näihin suomalaisten yrittäjien yrityksiin eli pieniin ja ehkä keskisuuriinkin yrityksiin. Mutta suurin potentiaali saada lisää työtä ja työllisyyttä tähän maahan nojaa pienten 1-20 hengen yritysten harteilla ja täällä sitä työllistämistä kannattaa ehdottomasti tukea ja avittaa.

Hämeen Yrittäjyyskiertueen tilaisuudessa puhuivat Herkkumaan Atte Rekola, Pekolan Liikenteen Risto Pekola ja nuori vielä lukiotakin käyvä yrittäjä Santeri Nousjoki. Suorat ja rehelliset kuvaukset siitä missä nyt yrityksissä mennään ja millaisia haasteita ja tarpeita tulevaisuuteen on. Ehdottomana ykkösenä kaikissa keskusteluissa nousee esille nyt paikallinen sopiminen ja se, että luottamus työntekijöiden ja työnantajien välillä pitää saada vahvaksi. Yritysten investoimista tulee pystyä tukemaan ja esille nousi tässä mm. Viron yritysten veromallin käyttöönotto. Myös piiloverotus erilaisten lupa- ja käsittelymaksujen kautta puhutti ja lainvalmistelun ennakoitavuus ja taso.

Olin äärimmäisen tyytyväinen siihen, että Risto Pekola nosti esille myös sen, että palveluiden kilpailujen avaaminen ei saa tarkoittaa palveluiden heikkenemistä maaseudulla. Nyt näin on tapahtumassa julkisessa liikenteessä ja pelkona, että muuallakin. Niin ja isona asiana myös osaavan työvoiman saatavuus ja myös sukupolvenvaihdokset nousivat esille.

Tässä erinomaisen aamunavauksen antia hieman ja näiden ja muualla ympäri maan järjestämiemme Yrittäjyyskiertueiden annista työstämme seuraavan yrittäjyysohjelmamme. Uskon, että sen sinisenä lankana on luottamus työntekijöiden ja työnantajiin ja paikallinen sopiminen.

Kiitos vielä Atte, Risto, Santeri ja Sanni sekä aamun järjestelyistä vastannut Malin. Suomi on hyvä maa yrittää ja yhdessä voimme siitä tehdä vielä paremman tulevaisuudessakin tehdä ja yrittää. Sen voin luvata, että Kokoomuksesta se ei ainakaan jää kiinni.

Illalla vielä Lopen kunnanhallituksen kokous. Kunnanhallitus työstää kotikunnassanikin kovaa vauhtia ensi vuoden budjettia. Tällä kertaa en tämän laajemmin niihin asioihin mene, mutta varmasti tässä palaan näihinkin asioihin myöhemmin.

Kommentit