Hämeeseen vain viisi hanketta 2012-2015 – Riihimäen jäähallille esitetään valtionapua vuodelle 2014

Uutiset, torstaina 24.11.2011

Valtion Liikuntaneuvosto käsitteli vuoden 2012 sekä suunnitelmavuosien 2013-2015 liikuntapaikkarakentamisia marraskuun kokouksessaan. Riihimäen tekojään kattaminen toiseksi jäähalliksi nousi myös kokouksessa esille ja hankkeelle esitetäänkin 750 000 euron valtionosuutta vuodelle 2014. Valtion Liikuntaneuvostossa vaikuttava kansanedustaja Timo Heinonen pitää suunnitelmavuoden rahoitusratkaisua tärkeänä ja nyt odotetaankin kaupungilta päätöksiä asian eteenpäin viemisestä.

– Hankkeita on ympäri maan todella paljon ja tarvetta rahalle on. Lukuisia liikuntarakentamisenhankkeita jäi nytkin valtion tuen ulkopuolelle. Listalle ei vain millään kaikkia saatu mahtumaan. Yksin ensi vuonna valtio tukee kuntien liikuntapaikkarakentamista yli 16 miljoonalla eurolla ja koko suunnitelmakaudella valtion tukemia hankkeita on suunnitteilla kustannusarvioiltaan yli 440 miljoonalla eurolla. Hakemuksia on kaiken kaikkiaan 194 eri hankkeille joiden kustannusarviot yhteensä on lähes 1,2 miljardia, kertoi Timo Heinonen.

Hämeessä neljän vuoden rahoituskaudella valtion tuettavaksi esitetään nyt vain vuodelle 2013 Hämeenlinnan Ahveniston maauimalan peruskorjausta sekä 2013 Nastolan uimahallin peruskorjausta, 2014 Kärkölän Järvelän uimahallin saneerausta ja Lahden Kivimaan uimahallin peruskorjausta vuodelle 2015.

– Itse olen näitä meidän hankkeita esillä pitänyt ja nyt odotammekin vain mitä kaupungit ja kunnat itse hankkeistaan lopulta päättävät ja ovatko he hakemustensa takana edelleen. Jos nämä nyt esitetyt hankkeet eivät lähde liikkeelle niin olen varma, että valtionavulle löytyy kyllä muitakin ottajia.

Riihimäeltä on myös viestitetty Heinoselle, että hanke mahdollisesti toteutettaisiin aiemmasta kaupungin esityksestä poiketen jo aiemmin.

– Nyt on tärkeintä, että saadaan päätös siitä tehdäänkö jäähallia vai ei. Me olemme tehneet esityksen vuodelle 2014 sen mukaan mitä Riihimäki on itse esittänyt. Mutta olen itse valmis vielä neuvottelemaan aikaisempaakin toteutusvuotta eli valtion tuen aikaistamistakin, jos sellaista Riihimäen kaupunki esittää ja sitoutuu hankkeen silloin tekemään, toteaa Timo Heinonen.

Liikuntapaikkojen valtakunnalliseen rahoitussuunnitelmaan vuosille 2012-2015 on kunnat esittäneet yhteensä 194 eri liikuntarakentamisen hanketta. Hankkeista uudisrakentamista on 115 ja peruskorjaushankkeita 79. Liikuntasaleja ja halleja esitetyksistä on 45, ulkokenttä ja uimahalleja molempia 36, jäähalleja 26 ja muita liikuntapaikkoja 51.

– Valtiontukea esitetään nyt näistä vain siis vajaalle 70 hankkeelle ja neljälle valtakunnalliselle hankkeelle. Saimme siis alueeltamme varsin hyvin hankkeita listalle eli siihen täytyy olla tyytyväinen. Jono on todellakin pitkä ja rahalle on ottajia, totesi Heinonen.

Kommentit