Hämeenlinnassa juhlistettiin 90- vuotiasta opettajankoulutusta – Ex-OKL:lainen Timo Heinonen estäisi opettajien lomautukset

Uutiset, torstaina 08.10.2009

Tampereen Yliopisto Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitos OKL juhlisti 90-vuotista historiaansa keskiviikkona 7.9.2009 Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan OKL on Tampereen Yliopiston hallinnon alaisuudessa toimiva laitos, joka on aloittanut toimintansa jo vuonna 1919 Alkukouluseminaarilla, jota johti Aukusti Salo. Nykypäivänä luokanopettajan koulutus on hyvin suosittua, hakijamäärät ovat vuosittain 5000, ja Hämeenlinna onkin ollut vuosittain suosituimpien opettajankoulutuslaitosten joukossa.

Päiväjuhlassa valtiovallan tervehdyksen pitänyt opetusministeri Henna Virkkunen kertoi mm. uudesta Osaava-ohjelmasta, jolla pyritään kannustamaan opettajia täydennyskouluttautumaan. Ensi vuonna valtio tuplaa opettajien täydennyskoulutusmäärärahat, joita on varattu yli 21 miljoonaa. Virkkunen muistutti, että noin 87 prosenttia opettajista käyttää koulutustilaisuuden hyväkseen, mutta täydennyskoulutus on opettajalle myös velvollisuus ylläpitää omaa ammattitaitoaan. Tähän haasteeseen pyritään vastaamaan nyt omalla ohjelmallaan.

Juhlapäivä huipentui iltajuhlaan Hämeenlinnan Raatihuoneella. Hämeenlinnasta luokanopettajaksi valmistunut kansanedustaja Timo Heinonen osallistui iltajuhlaan yhdessä entisten opettajiensa ja nykyisten OKL:n opiskelijoiden kanssa.

– Hauska ilta kertakaikkiaan. Oli mukava keskustella niin entisten opettajieni kanssa kuin myös nykyisten opiskelijoiden kanssa. Esillä oli monenlaiset asiat politiikasta aina vanhojen muisteloihin, hymyili Timo Heinonen iltajuhlan jälkeen.

Opettajien lomautuksiin puututtava

Kansanedustaja Timo Heinonen nosti Hämeenlinnan OKL:n 90-vuotisjuhlapäivänä esille myös huolensa kuntien suunnittelemista opettajien lomautuksista. Heinonen kertoi jo lähes 20 kunnan päättäneen lomautuksista ja nyt niiden lainmukaisuutta ja myös mahdollisuutta puuttua niihin etukäteen selvitellään.

– Tutkin tuossa yhteenvetoa lomautuksista ja on todella huolestuttavaa, että lähes kaikki kunnat lomauttavat opettajat ns. Veso-päiviksi eli opettajien täydennyskoulutuspäiviksi. Se on täysin ristiriidassa nykyisen ministerimme linjauksen kanssa ja myös opettajien jaksaminen ja osaamisen ylläpitämisen suhteen, totesi Heinonen.

Heinonen painotti, että päätös lomautuksista on toki kuntien itsemääräämisoikeuteen liittyvä asia, mutta päätöksien jälkeen jo ennen lomautustusten toteuttamista pitäisi Heinonen mukaan olla mahdollisuus arvioida niiden vaikutus perusopetuslain suomaan lasten ja nuorten oikeuteen saada opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisena koulupäivänä.

– Pitää on mekanismi puuttua tähän ongelmaan jo etukäteen niin että vanhinkoa ei pääse syntymään. Nyt lomautukset päättyvät sitten jälkikäteen valituksien kautta käsittelyyn ja jälkijättöinen valvonta ei tällaisessa asiassa toimi, totesi Heinonen.

Samalla Heinonen nosti keskusteluissa OKL:n juhlissa esiin perusopetuslain uudistamisen erityisopetuksen osalta sekä tuntijaon uudistamisen ja miesopettajien määrän.

– Kyllä viesti oli opettajaopiskelijoilta ihan sama eli taito- ja taideaineisiin pitää panostaa. Näin olemme nyt tekemässä ja korjaamassa aikanaan demariministerin tekemää virhettä, totesi Heinonen.

Kommentit