Hämeenlinnan Raatihuoneella puhunut Timo Heinonen säilyttäisi suoran sopimisen jätehuollossa tulevaisuudessakin

Uutiset, maanantaina 07.02.2011

Jätealan toimijoiden järjestämässä tilaisuudessa Hämeenlinnan Raatihuoneella puhunut kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Timo Heinonen säilyttäisi tulevaisuudessakin ihmisillä oikeuden itse päättää jätteenkuljetuksestaan. Samalla Heinonen luopuisi suuria kaupunkeja lukuunottamatta ns. pakkausjätteen täydestä tuottajavastuusta.

– On vaikea ymmärtää, että jätehuoltoa halutaan nyt kunnallistaa näinkin kovalla kädellä vaikka ulospäin on annettu ehkä hieman toisenlaistakin viestiä. Itse haluaisin, että lakia korjattaisiin niin että jätteenkuljetuksen suora sopimusperusteinen malli säilyisi aidosti kaikissa tilanteissa vaihtoehtona, totesi Timo Heinonen ja muistutti, että tässä asiassa saatii lain valmistelun loppuvaiheella askelia parempaan suuntaan, mutta edelleen kirjauksissa on vaaran kohtia mm. alueellisten lautakuntien muodossa.

Heinonen pelkää, että jätehuollon kunnallistaminen tulisi nostamaan jätehuollon kustannuksia ja heikentäisi varsinkin maaseudun palveluita paikallisten yrittäjien joutuessa ahtaalle ja monessa tilanteessa myös lopettamaan toiminnan.

– Itse en usko siihen, että näin luotavalla jätemonopolilla saataisiin aikaan säästöjä ja ennen muuta pelkään, että askel olisi kierrätyksen ja jätteiden määrän vähentämisen kannalta kielteinen. Kyllä jokaisen pitää voida itse vaikuttaa siihen miten paljon jätesäkki maksaa. Se on paras houkutin kierrätykseen. En usko, että kaikille tasasuuri jätemaksu toimisi oikeanlaisena houkuttimena. Päinvastoin.

Samalla Timo Heinonen poistaisi laista ns. pakkausjätteen täyden tuottajavastuun. Heinonen uskoo mallin toimivan suuremmissa kaupungeissa, mutta ei pienissä kaupungeissa eikä varsinkaan maaseudulla.

– Me pääsemme kaiken kaikkiaan pakkausjätteen kierrätyksessä jo nyt todella hyviin tuloksiin ja en usko pitkien etäisyyksien maassa kotitalouksien pakkausjätteen erilliskeräyksen olevan järkevää. Se loisi kotitalousjätteen rinnalle pahimmillaan täyden toisen keräysjärjestelmän ja voi vain kuvitella mitä se maksaa ja mitä se tarkoittaa myös ajokilometrien ja sitä kautta päästöjen näkökulmasta, totesi Heinonen.

Ympäristövaliokunnassa lakia käsittelevänä Timo Heinonen tietää hyvin lain etenemisen nykytilanteen.

– Asia on nyt myös perustuslakivaliokunnan tarkastelussa. Katsotaan mitä sieltä tulee ja pohditaan askelmerkkejä sitten. Itse toivon näihin kahteen suurempaan asiaan vielä järkeä, totesi Heinonen.

Hämeenlinnan Raatihuoneen tilaisuudessa puhui Heinosen lisäksi myös eri jätealan toimijoiden edustajia. Uuden jätelain on tarkoitus tulla voimaan 2012 alussa.

Kommentit