Hämeenlinnan OKL:n paneeli Heinonen kiirehtisi opintotuen täysremonttia

Uutiset, keskiviikkona 07.03.2007

Tampereen yliopiston Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksella järjestettiin keskiviikkona eduskuntavaaliehdokkaiden vaalitentti. Kokoomusta opiskelijajärjestö OKA:n järjestämässä vaalitentissä edusti samasta oppilaitoksesta aikanaan luokanopettajaksi valmistunut Timo Heinonen ja laitoksen auditorioon olikin kokoontunut hyvin opiskelijoita, mutta myös talon henkilökuntaa. Tentin pääaiheet liikkuivat kasvatuksessa ja koulukysymyksissä, mutta kahden tunnin aikana sivuttiin myös laajemmin yhteiskunnallisia ajankohtaisia asioita kuten verotusta.

Opettajankoulutuslaitoksen vaalitentti alkoi heti opiskelija-asioiden kuumimmalla perunalla opintotuki-kysymyksellä. Heinonen korostikin opintotuen jälkeenjääneisyyttä ja esitti oman tutun tukijärjestelmän täysremonttimallin.

– Opintotuki tulee nyt laittaa täysremonttiin niin, että se mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun, mutta antaa myös mahdollisuuden työntekoon, totesi Heinonen ja muistutti, että viimeksi korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa on tarkistettu vuonna 1992 ja siitä kuluneen yli 14 vuoden aikana elinkustannukset ovat nousseet noin 20 prosenttia. Tarvitaan siis noin 20 prosentin tasokorotus ja tämän jälkeen opintotuenkin kohdalla tulee seurata hintojen korotusta ettei vastaavaa jälkeenjääneisyyttä enää pääse syntymään.

– Olen muuten itse aikanaan 95-98 opiskellut tässä laitoksessa saman suuruisella opintotuella millä teidän pitäisi nyt tulla toimeen. Ihmetyttää ettei asialle ole todellakaan tehty mitään, totesi Heinonen.

Opiskelijalle työnteon oltava kannattavaa

Samalla Timo Heinonen toisti tutun tavoitteensa ja ihmetyksensä siitä, että opiskelijoiden työntekoa ei sallita.

– Minun oikeustajuuni ei mene se, että jos opinnot etenevät määrätyllä tahdilla niin opiskelija ei saisi tehdä töitä ilman että menettää opintotuen. Ei tällaista jaksamisen tai mitä sitten onkaan holhoamista tarvita. Annetaan opiskelijoille mahdollisuus tehdä töitä, jos itse niin haluavat. Ns. vaapaan tulon rajaa en siis ymmärrä.

-Tämä korjaus osaltaan kannustaisi opiskelijoita tekemään työtä opiskelun sivussa ja mahdollisuuksien mukaan tulemaan toimeen myös ilman opintolainaa. Työnteon pitää aina olla kannattavaa, mutta ei opiskeluja haittaavaa.

Hämeenlinnan OKL:n vaalipaneelissa esille nousi myös opettajien työssä jaksaminen, täydennyskoulutus, ylisuuret luokkakoot, perusopetuksen tavoitteet ja rahoitus sekä veropolitiikkakin.

– Maksimiluokkakoko tulisi kirjata minusta perusopetuslakiin kun se ei muuten kunnissa toteudu. Kouluihin pitää palauttaa rauha oppimia ja opettaa, totesi Heinonen Hämeenlinnan Kaurialassa.

– Myös opettajien oikeus täydennyskoulutukseen vaatii ylöskirjausta kun asia ei muuten tällä hetkellä toteudu. Tosin tässäkin yhtenä murheena on ylisuuret opetusryhmät. Moni opettaja ei halua eikä edes voi olla luokasta pois täydennyskoulutuksen takia vaikka luokkaan sijainen saataisiinkin. Isot ja ylisuuret luokat vaan tarvitsevat sitä omaa opettajaa koko ajan, että arjesta ja kiireestä selvittäisiin edes jotenkin.

Hämeenlinnan OKL:n ja opiskelijajärjestö OKA:n järjestämän vaalitentin puheenjohtajana toimi OKA ry:n puheenjohtaja opiskelija Noora Grönroos.

Kommentit