Hämeenlinnan OKL on minulle sydämen asia

Kynästä, torstaina 16.12.2010

Hämeenlinnan valtuuston puheenjohtaja, Hämeen Sanomien toimittaja, Iisakki Kiemunki hyökkäsi minusta, perinteiseen tyyliinsä verrattuna, kovin erikoisella tavalla minua ja kokoomusta vastaan Hämeenlinnan OKL-kysymyksessä (HäSa 16.12). Ymmärrän hyvin, että vaalien läheisyys alkaa kuumentaa tunteita. Mutta siitäkin huolimatta on hyvä, että asioista keskustellaan.

Itse asiassa täytyy aluksi todeta, että vasta nyt neljä kuukautta ennen vaaleja Hämeenlinnan valtuustonpuheenjohtaja Iisakki Kiemunki ottaa ensimmäistä kertaa minuun yhteyttä, alueemme ainoana eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenenä. Hän ei siis ole kertaakaan ollut yhteydessä neljän vuoden aikana ja nytkin yhteydenotto tapahtui populistisesti lehtien palstoilla. Mutta parempi niin kuin ei ollenkaan.

Kysyin tänään myös opetusministeri Henna Virkkuselta, että onko Hämeenlinnan kaupungista oltu virallisesti häneen OKL:n suhteen yhteydessä. Ei ole kertaakaan hänen ministeriaikanaan.

Sen sijaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka on asiasta useammankin kerran ollut yhteydessä mm. minuun, kuten myös monet hämeenlinnalaiset valtuutetut yli puoluerajojen. Huoli on siis monella ollut aito ja aiheellinen jo paljon ennen eduskuntavaalejakin.

Myös itse olen jo ennen kansanedustajaksi tuloa ollut vahva Hämeenlinnan OKL:n puolustaja. Olen sieltä aikanaan opettajaksi valmistunut ja tiedän paikan ja sen vahvuudet erittäin hyvin. Hämeenlinnan OKL on monena vuonna ollut maamme vetovoimaisin ja myös korkeatasoisin. Sieltä myös valmistutaan hyvässä tahdissa opettajiksi. Kaikki mittarit puhuvat OKL:n säilyttämisen puolesta.

Asian parissa on pidetty viime vuosina lukuisia eri palavereja. Olen myös vieraillut useamman kerran Hämeenlinnan OKL:lla tavaten niin talon johtoa, henkilökuntaa kuin opiskelijoitakin. Aiheen parissa on järjestetty myös useampia tapaamisia opetusministeri Henna Virkkusen kanssa. Ja OKL:t ovat olleet vahvasti esillä eduskunnassa niin sivistysvaliokunnassa, valtiovarainvaliokunnan sivistysjaoksessa kuin suuressa salissakin. Yksi vahva Hämeenlinnan OKL:n puolustaja tässä työssä on ollut koko ajan myös kansanedustajakollegani Kirsi Ojansuu. Hän ansaitsee työstään vilpittömän ja julkisen kiitoksen. Hän on aito joukkuepelaaja.

Nyt olemme linjanneet eduskunnassa, että opettajankoulutuslaitosten tulevaisuutta, esimerkiksi siirtoja koskevien ratkaisujen pitää perustua ja tukeutua koko maata koskevaan selvitykseen, joka nyt tehdään. Opetusministeri Henna Virkkunen on antanut tälle tukensa. En usko, että OKL-kysymyksissä tulee tapahtumaan muutoksia ennen tämän selvityksen valmistumista. Eilen tästä kannasta tuli koko eduskunnan kanta. Ja olen aivan varma, että Tampereen Yliopiston hallitus tulee kunnioittamaan tätä eduskunnan yksimielistä päätöstä.

On erittäin hyvä asia, että Hämeen Liitto ja muut toimijat ovat nyt yhtenä rintamana puolustamassa Hämeenlinnan OKL:sta ja osaltaan myös luomassa sellaista uutta, mikä varmistaa opettajankoulutuksen jatkon ja kehittymisen myös tulevaisuudessa. Itse pitäisin harkitsemisen arvoisena myös sitä, että Hämeenlinnan kaupunki ryhtyisi monen muun OKL-kaupungin tapaan rakentamaan Normaalikoulustakin entistä vahvempaa toimijaa. Opetusministeri Henna Virkkusen kanssa olen asiasta jo puhunut ja hän on suhtautunut harjoittelukoulujen laajentamiseen 1-9 luokkien yhtenäiskouluiksi erittäin myönteisesti. Se voisi osaltaan olla hyvä kumppanuushanke kaupungin ja yliopiston välille.

Minusta pääasia on se, että Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksesta kannetaan yhdessä laajalla rintamalla huolta. Tähän työhön toivotan nyt myös Iisakki Kiemungin ilomielin tervetulleeksi muuallakin kuin Hämeen Sanomien sivuilla.

Timo Heinonen
kansanedustaja
sivistysvaliokunnanjäsen
KM, luokanopettaja

Kommentit