Hämeen Yrittäjien vaalipaneeli Hämeelinnassa Timo Heinonen haluaa madaltaa työllistämisen kynnystä

Uutiset, tiistaina 27.02.2007

Hämeen Yrittäjien järjestämä vaalipaneeli Hämeenlinnan Wetterhoffilla sai liikkeelle hyvän yleisön, mutta myös paljon eduskuntaehdokkaita. Mukaan oli kutsuttu Hämeen nykyiset kansanedustajat ja yrittäjätaustaiset uudetkin ehdokkaat. 2000-luvun alusta yrittäjänä toiminut Timo Heinonen puolusti paneelissa vahvasti pk-yrityksiä ja niiden merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle.

– Pienet ja keskisuuret yritykset työllistivät vielä 80-luvulla noin 40 prosenttia yksityisen alan henkilöstöstä. Nyt pk-yritykset työllistävät yli 60 prosenttia eli yhteensä noin 800 000 suomalaista. Tällä ryhmällä on Suomen kansantaloudessa avainrooli ja tästä ryhmästä on syytä pitää aivan uudella tavalla huolta. Siksi Suomen Yrittäjien ääni pitää saada kuuluviin, totesi Timo Heinonen paneelissa.

Kokoomuslaiset ehdokkaat laittoivat veropolitiikassa tärkeysjärjestyksessä ykköseksi työllisyyttä tukevat työnverotuksen kevennykset, mutta vahvaa kannatusta sai myös perintöveron remontti.

– Perheyrityksillä on yksi sellainen rasite, mitä muilla yrityksillä ei ole. Se on perintövero. Lähivuosina 40 000 yritystä tulee sukupolvenvaihdostilanteeseen ja selvitykset osoittavat, että nykymallilla vain pieni osa pystyy jatkamaan. Itse olen ehdottomasti perintöverosta luopumisen kannalla. Se on tärkeä osa tässä työssä, jos mielimme, että yritykset jatkavat ja pysyvät suomalaisten päätösvallassa, jatkoi Heinonen seminaarissa.

2000-luvun alussa media-alan yrityksensä opettajan työn rinnalle perustanut Heinonen totesi myös, että niin hänellä kuin monella muullakin yksin ja pienyrittäjällä olisi halua palkata myös ulkopuolista työvoimaa, mutta järjestelmä on ajanut yrittäjät nyt siihen tilanteeseen, että ostetaan palveluita alihankintoina muilta yksin yrittäviltä.

– Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen on Suomessa nyt liian vaikeaa ja suuri riski ja taloudellisesti usein kannattamatonta. Tämä vaatii pikaista korjausta. Myös yrittäjien sosiaaliturva on unohdettu ja sairauslomatilanteet, listasi Heinonen asioita mitä hänestä pitäisi laittaa uuteen uskoon.

– Yrittäjäkasvatusta tulisi myös lisätä kouluissa. Ei omana oppiaineena, mutta nykyisten aineiden sisällä. Yleistä yrittäjähenkeä siis kannattaa ruokkia.

SAK:n kampanja odotettu

Tilaisuuden aluksi esille nousi myös SAK:n uusi tv-kampanja. Demariedustajat yrittivät puolustella kampanjaa joka sai tylyn tuomion niin kokoomuksen kuin keskustankin ehdokkailta ja kansanedustajilta. Kampanjaa kuvattiin jopa mauttomaksi.

– Ei yllättänyt. SAK jatkaa samaa linjaa mitä se on noudattanut jo muutamissa aiemmissakin vaaleissa. Me osasimme kokoomuksessa odottaa jotain tällaista. Meillä vain veikkailtiin sitä, koska SAK:n pelottelu ja lokakampanja tällä kertaa käynnistyy, totesi Timo Heinonen tilaisuuden ensimmäisessä puheenvuorossaan. – Ei tällainen kerro kuin tekijöidensä huonosta mausta ja mauttomuudesta.

– Itse asiassa eräs kampanjani SAK:lainen tukijani joutui jopa puhutteluun työmaallaan ryhdyttyään kokoomuslaisen tukijaksi. Tuntuu uskomattomalta, jatkoi Heinonen.

Samalla Heinonen toivoikin, että kolmikannan pöytään saataisiin nyt myös yrittäjät pitämään huolta Suomen kehityksestä.

-Itse en haluaisi enää tällaista vastakkain asettelua ylläpitää ja ruokkia. Minusta Niinistön esitykset SAK:n ja EK:n pussauskoppiin laittamisesta ovat oikeansuuntaisia. Nyt pitäisi etsiä yhteistyötä eikä repiä kenttää, totesi Heinonen tilaisuuden jälkeen.

Kommentit