Hämeen Talviseminaari Vanajanlinnassa.

Blogi, maanantaina 10.02.2014

Perinteen mukaan tänään järjestin jälleen seminaarin Hämeenlinnan Vanajanlinnassa. Ensimmäinen taisi olla 2007 eduskuntavaalien alla ja siitä sitten perinne sai alkunsa. Hämeen Talviseminaarissa tänään jälleen täysi sali väkeä paikalla ja mielenkiintoiset puheenvuorotkin. Ministeri Iiro Viinanen piti viimeisen julkisen esitelmänsä otsikolla ”Opittiinko 90-luvun lamasta mitään?”. Ja Iiro myös vastasi itse kysymäänsä toteamalla useammankin kerran, että ei mitään tai kovin vähän. Tässä linkki Verkkouutisten toimittajan Juha-Pekka Tikan uutiseen Iiro Viinasen seminaari puheesta: Iiro Viinanen: Säästöjen jaksotus on huonoin veruke jonka olen kuullut. Seminaaristani juttua myös huomenna tiistaina Iltalehdessä ja Hämeen Sanomissa sekä Aamupostissa. Kurkatkaapa nekin.

Iiroon sain aikanaan jo tutustua pikkupoikana isäni matkassa. Juuri ala-asteen aloittaneena pojanviikarina olin mukana Iiron eduskuntavaaliesitteitä jakamassa ja hauskoja muistoja niiltä ajoilta. Myöhemmin muistan myös jakaneeni Koukun Karin kanssa mainoksia ja monta monta kertaa sen jälkeenkin. Sieltä se kipinä minuun syttyi. Ja sitten vuosikausia myöhemmin oli upea tunne, kun Iiro Viinanen kokeneena valtiomiehenä halusi lähteä tekemään vastapalvelusta minulle kun vuoden 2007 eduskuntavaaleissa oli ensikertaa ehdolla eduskuntaan. Iiro tuli mukaan nimellä ja arvovallallaan, mutta mikä arvokkainta ja koskettavinta myös toreille ja turuille talkoisiin. Parinkymmenen vuoden tauon jälkeen Iiro otti eduskuntavaaliesitenipun käteensä ja ryhtyi kampanjoimaan. Tällä kertaa minun puolesta. Ja sama toistui 2011 vaaleissa ja tänään seminaarissa Iiro kertoi olevansa tukenani myös 2015 vaaleissa todeten, että ”Timo on täyttänyt kaikki odotukseni”. Täytyy sanoa, että tuntui jälleen hyvältä.

Talviseminaarin väki oli vaikuttuneita myös Iiron puheenvuorosta. Totuttuun tapaansa Iiro ei sanojaan säästellyt ja antoi meille tämän päivä poliitikoillekin läksytystä ja laiskan läksyjäkin. Ja olen kyllä itse Iiron kanssa täysin samaa mieltä, että vastuuta maamme talouden tasapainottamisesta ei saisi nyt juosta pakoon. Iiro allekirjoitti Tasavallan presidentin Sauli Niinistön toteamuksen siitä, että tämä hallitus voi päättää vain oman valtakautensa asioi

sta. Sitoumuksia tai päätöksiä tulevien hallitusten puolesta ei voi tehdä tai jos sellaisia tehdään niin niiden pitämisestä päättää uusi hallitus. Siksi vastuunkantoa tämä hallitus voi tehdä vain oman kautensa aikana. 

Itse kyllä allekirjoitan tämän ja toivon, että taloutta laitetaan nyt vielä kuntoon välittämättä SDP:n puheenjohtapelistä tai muistakaan toissijaisista asioista. Tärkeintä on nyt ajatella mikä on maallemme parhaaksi. Ja toisaalta edelleen kun rehellinen on niin tilanne on presidentin sanoi sellainen, että tekemättä ei pitäisi voida jättää. Tekemättä ei voi jättää.

Ja tosiasia on sekin, että ei meitä tulevat sukupolvet kiitä siitä mitä meidän olisi pitänyt tehdä, mutta emme tehneet. Vaan kiittävät siitä mitä teimme.

Hämeen Talviseminaarin toisessa puheenvuorossa pääministeri Jyrki Kataisen valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen vastasi Viinasen puheeseen. Erinomaisen hyvä puheenvuoro myös OP:llä ja hienolla tavalla pohti maamme muuttunutta tilanetta. Puheen ajatuksiin oli helppo yhtyä. Ja tämä muutos näkyy mm. siinä millaisessa ja millaisella strategialla Nokia pärjäsi ja nousi ja millaisella taasen Iphone tuli ja päihitti sen. Muutokseen on siis syytä.

Päätössanoissa vaalipäällikköni Riku Bitter vielä kommentoi päivän puheenvuoroja ja toivotti väen myös tervetulleeksi seuraavaan seminaariimme. Keväällä olemme tavan mukaan koolla Helsingissä ja Hämeessä sitten jälleen alkuvuodesta 2015 Talviseminaarin merkeissä. Mukaan pääsette kun laitatte sähköpostia vain tulemaan. Lisäillään postituslistalle.

Nyt kello jo 21.03 ja huomenna eduskuntaan. Useampikin tapaaminen sovittuna ja valiokuntienkin normaali kokousrytmi käynnistymässä täydellä tehollaan. Oikeastaan sitä on jo odottanutkin.

 

 

Kommentit