Hämeen Kokoomuksen syyskokous Hollolassa 13.11.2008: Timo Heinonen: Väliportaan hallintoa ei tule lisätä

Uutiset, perjantaina 14.11.2008

Valtion aluehallinnon uudistaminen on etenemässä. Esillä oleva malli tulee vähentämään toimijoita valtionhallinnosta merkittävästi. Uudistuksessa Kanta- ja Päijät-Häme on pärjäämässä kuitenkin kohtuullisen hyvin. Esityksissä Hämeenlinnaan esitetään yhtä kuudesta aluehallintoviraston eli allun päätoimipaikoista ja Lahteen on puolestaan tulossa yksi seitsemästä elinkeino-, liikenne- ja luonnonvara-asioihin keskittyvistä ellun päätoimipaikoista. Lisäksi Hämeenlinna on saaamassa myös ellun sivutoimipaikka.

Kokoomuksen mielestä aluehallinnon uudistamiseen on tarvetta. Kokoomuksen mielestä väliportaan hallintoa ei kuitenkaan tule lisätä vaan uudistuksen jälkeenkin toiminnan tulee rakentua vahvojen peruskuntien ja selkeän kunta-valtiosuhteeseen varaan. Nyt esillä oleva ratkaisu onkin viemässä kehitystä oikeaan suuntaan kuitenkin kompromissinä.

– Lähtökohdan pitää olla se, että kunnat toimivat ja maakuntien liitot ja muut kuntien yhteiset organisaatiot tukevat tätä toimintaa, linjasi Timo Heinonen ja totesi, että esimerkiksi Kainuun maakuntahallinnon malli ei ole lunastunut sille asetettuja suuria tavoitteita vaan monessa asiassa päinvastoin.

– Väliportaan hallinnon vahvistaminen ei itseasiassa ole oikeastaan millään osa-alueella tuottanut muutosta parempaa eikä myöskään kokemukset demokratian vahvistumisesta ole olleet odotettuja. Mieluumminkin päinvastoin.

Heinosen mielestä, kun hallintokokeilu ei puhu mallin puolesta olisi siitä syytä luopua eikä haikailla sen perään. Heinonen ihmetteleekin miksi keskustan puheenvuoroissa edelleen pidetään toiveita yllä resurssien ja päätösvallan siirtämistä itsenäisiltä kunnilta kalliille ja tehottomalle väliportaan hallinnolle.

– Kokoomuksen kanta on, että Suomeen riittää kaksi demokraattista hallinnon tasoa, jotka ovat kunta ja valtio. Niiden puitteissa valta ja vastuu ovat samoissa käsissä, ja tämä lähtökohta on pidettävä myös aluehallinnon uudistuksessa, totesi Timo Heinonen.

Aluehallinnon uudistamisessa olennaista on se, että resursseja voidaan siirtää hallinnosta palveluiden järjestämiseen eikä päinvastoin. Yhteistoiminta-alueeksi ollaan esittämässä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sekä Uudenmaan että Itä-Uudenmaan aluetta.

Hallinnon ja aluekehityksen ministerivaliokunta alkaa käsitellä valtion aluehallinnon uudistusta näinä päivinä ja valtioneuvoston odotetaan tekevän esityksensä asiasta ensi maaliskuussa. Uudistus astuu voimaan vuoden 2010 alusta.

Kommentit