Hämäläisyritysten positiiviset näkymät vahvistuneet

Blogi, tiistaina 06.06.2017

Hämeen Kauppakamari julkaisi alkuviikosta tuoreen selvityksensä, minkä mukaan Hämeen yrityksistä lähes 59 % arvioi liikevaihtonsa olevan tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna. Barometrikyselyyn vastanneista yritykset uskovat liikevaihdon olevan myös suurempi seuraavien kuuden kuukauden aikana. Nämä ovat jälleen niitä myönteisiä uutisia mitä olemme pitkään odottaneet ja mitä olemme viime kuukausi lopulta kiihtyvällä tahdilla saaneetkin.

Viime viikolla Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju twiittasi, että ”sekin ihme nyt nähtiin että Suomen talouskasvu on Ruotsia nopeampaa: 2,7 % Suomi, 2,2% Ruotsi.”

Saman päivän tiedotteessaan Kangasharju jatkoi, että ”Suomi jätti taantuman samana päivänä kuin nykyinen Sipilän hallitus vannoi virkavalansa. Siitä lähtien kasvu on ollut keskimäärin 2,1 prosentin vuodessa. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu kiihtyi 2,7 prosenttiin, mikä on vauhdikkainta sitten vuoden 2011 ja pitkästä aikaa jopa Ruotsin kasvua nopeampaa. Saavutus sinänsä!” ”Jos talouskasvu jatkuu samana, mitä se on ollut vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen jälkeen, saavutamme finanssikriisiä edeltäneen huipun ensi vuoden kuluessa”.

Ja siis myös meillä Hämeessä nyt käänne tapahtunut ja yrityksissä hyvä myönteinen trendi. Hämeen yritysten vientinäkymissä ja tilauskannoissa on positiivinen vire. Esimerkiksi viennin saldoluku on +15 ja tilauskannan +29, kun vastaavat luvut viime syksynä olivat +9 ja +13. Vastanneista 39 % uskoo tilauskannan pysyvän yhtä suurena ja 35 % kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana. Myös yritysten investointihalukkuus on parantunut ja investoinnit ovat kasvaneet viime syksystä; saldoluku on +15, kun viime syksynä se oli -2, ilmenee Hämeen Kauppakamarin tiedotteesta.

Tällä kaikella on erittäin suuri merkitys siihen mitä jatkossa tapahtuu. Suunta on muuttunut ja esimerkiksi Hämeen alueen yritysjohtajista 61 % pitää toimialansa yleistä tunnelmaa optimistisena.

Sopivan työvoiman saatavuus on edelleen kuitenkin heikkoa. Tämä on yksi hankala paikka sillä samaan aikaan maassamme on paljon työttömiä ja monessa paikassa siis myös kiihtyvä työvoimapula. Esimerkiksi Lahden seudulta barometriin vastanneista yrityksistä 45 % piti työvoiman saatavuutta toiminta-alueellaan heikkona ja vastaava luku Hämeenlinnan seudulla on 30 % ja Forssan seudulla 29 %. Hämeen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen totesikin, että erityisesti Lahden seudulla yritystoimintaa rajoittaa ammattitaitoisen työvoiman puute, Hämeenlinnan seudulla riittämätön kysyntä ja Forssan seudulla byrokratia, lupa-asiat sekä käyttöpääoman puute.

Mukaan Sauli Niinistön Kansanliikkeeseen!

Minulle on tullut valtava määrä kyselyitä missä voisi liittyä mukaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Kansanliikkeeseen. Kannattajakortteja voi nyt allekirjoittaa kotikunnassani Lopella Lopen Nesteellä torstaista eteenpäin huoltoaseman aukioloaikojen puitteissa ja Riihimäelle toimitan ison nipun lomakkeita Hämeenkadun varressa sijaitsevaan Uuteen Kirjakauppaan. Siellä siis mahdollisuus myös torstaista eteenpäin lomakkeita täyttää.

Muutamia muita paikkoja vielä eri puolelle Hämettä selvittelyn alla ja infoan niistä täällä kun paikat varmistuvat. Ja jos vaikkapa teidänkin yritykseen tällaisen nipun voisin toimittaa niin mielelläni sen teen. Laittakaapa sähköpostia niin tehdään lisäpiste myös teille.

Aamusta ensin Super Hornetien infotilaisuudessa ja sitten valiokunnat ja pitkä päivä eduskunnassa. Ja mukavaa, että myös kesäsäätkin ovat jälleen palaamassa.

Kello 20.04 ja Kesärannasta kotia kohden. Pääministerin virka-asunnolla tänään hallituspuolueiden edustajien kanssa täysistunnon jälkeen. Eduskunnassa pidimme tänään myös Kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen pitkän pöydän keskustelun ja antoisa olikin puheenjohtajamme Petteri Orpon johdolla.

Huomenna aikainen herätys presidentivaaliasioiden parissa ja sitten normaalipäivä eduskunnassa. Jatketaan.

 

Kommentit