Hallituspuolueet vankistavat kannatustaan – Ei-puolueilla vaikeampaa?

Blogi, torstaina 05.09.2024

SDP, Kokoomus ja perussuomalaiset jatkavat kolmen kärjessä.

Repäisy Yle.fi 5.9.2024.

Ylen tuore gallup kertoo, että räväkkäkin politiikan kesän loppu ei suuria muutoksia puoluekentällä aikaan saanut. Loppukesän suurin putoaja on keskusta. Näyttää siltä, että keskustan kannattajat odottivat linjan muutosta, kun Annika Saarikko (kesk) vaihdettiin Antti Kaikkoseen (kok), mutta nyt harvenevat rivit näyttävät pettyvän myös uuteen puheenjohtajaan? Kaikkosen johdolla keskusta sukeltaa oikein kunnolla -1,1%-yksikköä vain kuukaudessa ja vajoaa jo lähes alle 10% kannatuslukujen. Eilen jo eduskunnassa muutamien keskustalaisten kanssa keskusteltuani heistäkin paistoi pettymys Kaikkosen näkymättömyyteen ja myös EI-linjan jatkumoon. Näyttää myös siltä, että toki itsekin jo Sanna Marinin (sd.) vihervasemmistohallituksessa vaikuttanut ja sen talouspolitiikkaan yms. osallistunut Kaikkonen jatkaa Saarikon valitsemalla linjalla? Ainakin tällä viikolla Antti Kaikkonen on luetellut vain kaikissa haastatteluissa perä perään eri säästöjä ja rakenteellisia uudistuksia, joita hän ja keskustansa vastustaa. EI-puolueen leima on vahvassa ja näyttää Kaikkosen käsissä vain vahvistuvan. Ehkä falskeinta oli Kaikkosen kritiikki alv:n korotusta kohtaan. Kaikkosen keskusta nimittäin itse esitti yhtälailla alv:n korotusta, mutta olisi sen tehnyt muutamaan kuukautta myöhemmin. Kritiikissään keskustaoikeistolaista hallitusta vastaan Kaikkonen kuitenkin näki sen tekemän alv-korotuksen himokorotuksena ja maamme turmiona.

Aika velikulta.

Eräs keskustalainen eduskunnassa totesikin, että Kaikkonen kuuluu samaan ryhmään keskustassa mihin kuului ja kuuluu myös Annika Saarikko ja näin ei mikään tosiasiallisesti tule muuttumaan kepussa.

SDP:n kannatus nousee hieman ja puolue on listauksen ykkönen. Samaan aikaan kuitenkin myös päähallituspuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus nousee eli muutokset kärjessä pieniä. Deamarit eivät näytä siis Antti Lindtmanin (sd) johdolla oikein saavan irti pisteitä oppositiopolitiikallaan ja näyttää Lindtmanin energia menevän nyt enemmän oman ryhmän sisäisiin kahinoihin. Krista Kiuru (sd.) on vielä Lindtmaniakin näkymättömämpi politiikan arjessa ja varmasti tätä nyt ihan tieten. Kiuru odottaa omaa vuoroaan ja antaa Lindtmanin Tytty Tuppuraisen (sd.) kanssa nyt johtaa keikkuvaa laivaa. Kiurun ei laivaa paljoa tarvitse itse edes nyt keikutella, kun sen tekevät puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar (sd.) ja pieni muu peluriporukka. Ja näyttää Lindtmanin varovaisuuskin hiertävän omia. ”Kolmea vuotta ei kuulemma voi vain varmistella ja väistellä”.

SDP:n kannatus ei siis nouse sillä tavalla kuin mitä puolueelle on nyt ehkä normaalissa politiikan tilanteessa ajateltu tapahtuvan. Tai sitten se onkin niin, että suomalaiset ymmärtävät SDP:tä ja keskustaa paremmin mikä on maamme tilanne ja millaiseen asentoon nuo puolueet sen ja yhtenä isona maamme soten ajoivat? Korjausliike on siis välttämätön. Velkaantuminen tulee taittaa ja myös sotea korjata. Ensi vuonna laitammekin soteen lisää rahaa yli 2 miljardia euroa ja saa nähdä riittääkö sekään tässä hallintohimmelissä nostamaan palveluita keskiöön ja saamaan niitä kuntoon?

Vihreiden tilanne on myös uuden puheenjohtajan Sofia Virran (vihr.) johdolla tukala. Puolue on saanut paljon näkyvyyttä ja syöttöjä kultalautasella, mutta Virta ei niitä ole onnistunut hyödyntämään. Kaukana ollaan siis Touko Aallon (vihr.) puheenjohtajakauden ennätyskannatuksista. Ja moni taitaa jo haikaillakin Ville Niinistön ja Aallon talouspolitiikkaan yms. keskittyvän politiikan perään. Nyt Virran aikana vihreät ovat keskittyneet some-temppuihin, joissa näyttää enemmän olevan intoa kuin ajatusta. Kädet siis käyvät kovaa, mutta mitään ei tapahdu.

Myös Vasemmistoliiton kannatus näyttää lähteneen lentokoneella Brysseliin? Kuukaudessa puolue menettää kannatuksestaan lähes viidenneksen. Pudotusta peräti -1,6%-yksikköä ja vasemmisto on jälleen omissa luvuissaan 9,3 prosentissa. Isoimman oppositiopuolueen paikasta on siis enää muistona eurovaalien vaalivalvojaisten muutama kuva.

Hallituspuolueista myös Kristillisdemokraatit nostavat kannatustaan ja RKP pitää lukunsa.

Näyttää siis siltä, että Suomessa oikeasti ymmärretään nyt maamme talouden vakava tilanne. Maamme on elänyt ilman kasvua pitkään ja myös velaksi pitkään. Rahat ovat loppu ja juhlat vain jatkuivat. Nyt arki alkaa paljastua ja tämä velkaralli on vain pakko lopettaa. Se voi tarkoittaa meille kaikille gallup-lukujen laskuakin, mutta siitä huolimatta ja gallup-luvuista välittämättä tämä työ on nyt vain yksinkertaisesti pakko tehdä. Muuten hyvinvointiyhteiskuntaamme ei enää vuosikymmenen lopussa ole kuin kauniissa muistoissa.

Mutta mielenkiintoinen politiikan syksy tästä tulee. Vastakkain näyttää olevan Tehdään puolueet ja EI-puolueet.

Me siis teemme tänäänkin. Tänään julki mm. isoja odotettuja asioita ja lisää on valmistelussa.

Tekemättä ei voi jättää.

….

Kello 21.15 ja pitkä päivä paketissa. Tänään siis lupaamistani isoista asioista julki paikallisen sopimisen mahdollistava lainsäädäntö. Erittäin iso juttu mitä on odotettu ja toivottu pitkään ja nyt senkin toteuttaa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus.

Uudistuksen myötä paikallinen sopiminen olisi mahdollista riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustus yrityksessä on. Mahdollistamme siis paikallisen sopimisen kaikille työntekijöille heidän työpaikan koosta riippumatta ja riippumatta myös siitä kuuluuko enää kukaan yrityksen työntekijöistä ammattiyhdistysliikkeeseen. Pelisäännöt siis tulevat kaikille samoiksi ja enää ei ketään syrjitä sen takia, että hän on halunnut käyttää ns. negatiivista yhdistymisvapauttaan.

Paikallisen sopimisen lisääminen on yksi meidän keskeisistä uudistuksista, joilla kehitämme maamme työmarkkinoita joustavampaan suuntaan. Muutokset on tarkoitus saada voimaan pääosin 1.1.2025.

Iso juttu ja monelle työntekijälle odotettu ja myös monille työpaikoille.

Kyselytunnilla tänään nostin itse esille laajemminkin nämä työllisyyttä ja kasvua tukevat toimemme ja rakenteelliset uudistukset. Nyt emme enää pärjää sillä, että kaikille uudistuksille ja myös säästöille sanotaan EI. Kuten aamulla kirjoitin niin EI-puolueilla ei näytä nyt menevän hyvin myöskään äänestäjien silmissä.

Illalla vielä keskustelimme eutanasiasta. Edellisellä kerralla 2018 esitykseni eutanasian hyväksymiseksi hävisi äänestyksen täysistunnossa. Nyt kansalaisaloitteen myötä jälleen uusi yritys ja toivon ja uskon, että nyt tämän asian saamme maaliin. Lisään tuon puheeni videona tänne lähipäivinä.

 

Kommentit