Hallitusohjelma valmistuu ajallaan Timo Heinonen uskoo toimivaan kokonaisuuteen

Uutiset, sunnuntaina 15.04.2007

Viikonlopun aikana hallitusneuvottelut ovat jatkuneet tiiviinä. Lauantaina neuvottelijat pääsivät sopuun talouskysymyksistä. Alkaneella eduskuntakaudella veronkevennyksiin ja uusiin menoihin on varattu 3,1 miljardia. Verotukseen tehdään yhteensä 1,8 miljardin euron kevennykset ja uusia menokohteita hallitusohjelma pitää sisällään 1,3 miljardia euroa. Vertailun vuoksi nykyinen Jäätteenmäen hallituksena aloittanut punamulta lupasi aikanaan verokevennyksiä 1,1 miljardia ja lisämenoja saman suuruisen summan.

– Tämä tulos on aikalailla odotettu. Tänään saamme vielä julkiseksi neuvotteluista tiedon siitä miten verotus muuttuu. Meille tärkeät perintövero ja tulovero ovat listalla varmasti, totesi kansanedustaja Timo Heinonen.
Keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n väliset hallitusneuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä. Helsingin Säätytalolla puolueiden puheenjohtajat pääsivät jo lauantaina ratkaisuun keskeisistä kysymyksistä ja sunnuntaina neuvotteluissa esille nousee jo myös salkkujako.

-Minusta on hyvä, että tiedotus on pidetty keskitettynä. Tämä on kertonut osaltaan myös hallituspuolueiden keskinäisestä luottamuksen ilmapiiristä ja yhteisestä tahdosta. Pidän hyvänä sitä, että tarkat tiedot yms. kerrotaan virallisesti vasta, kun koko hallitusohjelmasta on sovittu, lisäsi Heinonen.

Uuden hallituksen verokirjauksissa on mukana todennäköisesti palkkaveron kevennykset, perintöveron korjaus ja myös keskustalle tärkeä ruoan arvonlisäveron alentaminen. Alkoholiverotus tulee myös varmasti sisältymään uuden hallituksen veroratkaisuihin.

– Itse näkin tärkeäksi sen, että alkoholiverotuksen uudistuksessa edettäisiin vain käsikädessä Viron kanssa. Muuten on suuri vaara, että verorahat virtaavat etelään ja viina pohjoiseen, kommentoi Heinonen viinaverokysymystä.

Tyytyväisyyttä joka rintamalla

Neljän hallituspuolueen puheenjohtajat ovat kehuneet kilpaa hallitusneuvottelujen henkeä ja myös tehdyt ratkaisut ovat saaneet kiitosta.
Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan ohjelma tulee sisältämään dynaamisia, rakenteellisia muutoksia yhteiskuntaan. Kataisen mukaan hallitus tulee tekemään uudistuksia kaikilla eri yhteiskunnan sektoreilla eikä hallitus tule keskittymään vain olemassa olevan säilyttämiseen vaan uudistuksiin ja kehitykseen.

Neuvotteluissa on julkisen talouden liikkumavaraksi laskettu noin 4,5 miljardia euroa. Tämä pitää sisällään uudet menot, verokevennykset, mutta myös jo tehtyjen päätöksien vaikutukset ja verotuksen inflaatiotarkistukset.

Suurin kiista hallitusneuvotteluissa on noussut energiakirjauksista. Lauantai-illan tietojen mukaan vireät vastustavat tiukemmin vesivoiman lisärakentamista kuin ydinvoiman lisäämistä.

– Näyttää siltä, että ennalta päätetty aikataulu pitää. Neuvottelut saataneen päätökseen tänään. Illalla olemme varmasti kaikki viisaampia, totesi Heinonen ja kertoi oman sunnuntaipäivänsä sujuvan leppoisissa tunnelmissa.

-Tällaista tämä on. Meillä uusilla ei nyt kauheaa kiirettä pidä. Mutta ensi viikolla varmasti tahti kiristyy.

Salkkujako etenee

Sunnuntaina neuvotteluissa on esille nostettu alkuperäisen suunnitelman mukaisesti myös uuden hallituksen salkkujako. Vielä ei ole lopullisesti päätetty ministereiden määrästä, mutta uudistuksia salkkujakoon on tulossa. Ennakkotietojen mukaan kauppa- ja teollisuusministeriöön on tarkoitus keskittää työvoima-, aluepolitiikka- ja tekijänoikeusasiat.

Kommentit