Hallitus voitti eläkekiistan – myös osa oppositiosta hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tueksi

Uutiset, perjantaina 13.03.2009

Sinivihreä hallitus sai varsin vankan tuen tänään eduskunnassa, kun äänestettiin SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen esittämästä epäluottamusponnesta. Urpilainen jäi vasemmisto-oppositionsa kanssa yksin kun mm. kristillisdemokraatit asettuivat tukemaan syntynyttä ratkaisua. Urpilaisen esitys kaatui perjantain äänestyksessä numeroin 108-59.

– Itse olen todella tyytyväinen, että saimme tällaisen ratkaisun aikaiseksi ja myös siitä, että kristillisdemokraatit lähtivät äänestämällä tukemaan näitä talkoita. Joskus on järkevää ottaa yksi askel taakse, jotta päästää kaksi askelta eteenpäin, totesi kansanedustaja Timo Heinonen äänestyksen jälkeen ja ei nähnyt tapahtumasarjassa häviäjiä.

– Niin kuin sanoin jo aiemmin, että tärkeintä on että löytyy sopu ja yhteinen tahtotila. Itse uskon, että tässä on voittajia me kaikki suomalaiset ja meidän tulevaisuuden palvelut, pohti Heinonen.

Esityksessään Urpilainen esitti hallitukselle epäluottamusta sen menettelytavasta yrittää pidentää suomalaisten keskimääräistä eläkkeelle siirtymisikää. Välikymyskeskustelu ja äänestys oli sinänsä turhia, sillä hallitus ja työmarkkinajärjestöt olivat jo sitä ennen sopineet yhteisestä tavoitteesta ja tiestä siihen.

– Aikalailla turha välikysymys. Asia oli jo hoidettu ja etenimme jo seuraavissa askelissa. No tämä kuuluu parlamentarismiin, hymyili Heinonen ja toivoi, että SDP:nkin liittyisi vielä yhteisrintamaan työurien pidentämiseksi.

– Tämä työ on valtava ja nyt on tärkeintä, että saamme ihmiset jaksamaan töissä pidempään. Se tarkoittaa toimia työviihtyvyyteen ja rasittavuudenkin suhteen. Työtaakan pitää olla jokaiselle sopiva eri elämäntilanteissa ja mm. työterveyshuollon ja myös perheiden palveluiden pitää toimia. Tätä kautta työurat pitenevät. Ei kepillä vaan toimivalla työelämällä ja kannustimilla, totesi Heinonen.

Kristillisdemokraateista valtaosa äänesti hallituksen luottamuksen puolesta, vaikka puolue allekirjoittikin SDP:n junaileman välikysymyksen. Kolme Kd-ryhmän edustajaa äänesti tyhjää.

Kommentit