Hallitus tarttuu turhaan turhaan sääntelyyn – maalaisjärjelläkin pärjätään monessa

Blogi, keskiviikkona 24.06.2015

Eduskunnassa käytiin tänään keskustelu hallituksen tavoitteesta vähentää sääntelyä ja normitusta. Asiahan nousi esille viime kaudella kokoomuksen toimesta ja tänään oli hieno huomata, että vasemmistoliittoa lukuunottamatta kaikki puolueet kannattivat sääntelyn purkamista.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen lupasi ensimmäiset esitykset rakentamisen ja kaavoittamisen helpottamiseksi eduskuntaan jo tulevana syksynä. Hallitus on tarttunut Asuntoryhmämme esityksiin siis ensiarvoisella tavalla... Normeja puretaan paljon ja se tulee näkymään rakentamisen hinnassa ja asumisenkin hinnassa - alentavasti.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen lupasi ensimmäiset esitykset rakentamisen ja kaavoittamisen helpottamiseksi eduskuntaan jo tulevana syksynä. Hallitus on tarttunut Asuntoryhmämme esityksiin siis ensiarvoisella tavalla… Normeja puretaan paljon ja se tulee näkymään rakentamisen hinnassa ja asumisenkin hinnassa – alentavasti.

Tuoreesta hallitusohjelmastamme löytyy kirjauksia tähän suuntaan lukuisia ja kaikilta eri hallinnonaloilta. Itse olin Smolnan hallitusohjelmaneuvotteluissa kokoomuksen osalta vetovastuussa rakentamista, maankäyttöä ja asumista koskevassa osiossa ja tuossa kokonaisuudessa päätimmekin ehkä merkittävimmistä ja suurimmasta määrästäkin normien purkuja. Päätimme mm. että kaavoitusta sujuvoitetaan, valitusoikeuksia rajataan, valituslupia vaaditaan, prosesseja yhtenäistetään, säädetään sitovat käsittelyajat jne. Ja toisaalta päätimme, että jatkossa pienen lisätalon omalle tontille vaikkapa vuokrakäyttöön voi rakentaa vain ilmoitusmenettelyllä, kesäasunnon voi muuttaa helposti vakinaiseksi asunnoksi, peruskorjaus ei enää laukaise uudisrakentamistasoisia rakentamisvelvoitteita, kaikkien asuntojen ei tarvitse olla esteettömiä, kaavalla eikä muullakaan sääntelyllä voida estää vanhoihin taloihin hissien asentamista jne. Tässä nyt vain joitakin mainitakseni. Tänään näiden perään istunnon keskustelussa kyselin ja vastuullinen ministeri kertoikin, että ensimmäiset lakiesitykset näistä saadaan eduskuntaan jo ensi syksynä. Toimeen on siis tartuttu.

Sääntelyä siis puretaan rakentamisessa ja maankäytössä, mutta myös monessa muussa. Jatkossa luotamme enemmän kunnalliseen itsehallintoon ja myös kansalaisiinkin. Kaikkea ei siis enää tarvitse lukea lakikirjasta eikä lakikirja ole ohjekirja elämään. Voisi siis todeta, että jatkossa jälleen maalaisjärjenkin käyttö on Suomessa sallittua. Siltä se ei tänä päivänä läheskään aina tunnu olevan.

Illalla vielä jatkoimme keskustelua oikeuskanslerin kertomuksesta missä nostin esille suomalaisen perinteen ja siihen kuuluvana mm. Suvivirren kouluissa sekä omien puhelimien ja tietokoneiden käytön perusopetuksessa ja lukioissakin. Näihin tarvitaan pelisääntöjä niin että kaikilla on yhtenevät mahdollisuudet jatkossakin osallistua kaikkeen opetukseen.

Nyt hieman välipalaa ja sitten jatketaan. Tänään Helsingissä pitkä päivä ja ilta.

Kommentit