Raiskauksesta aina ehdoton vankeusrangaistus – Kiitos valtaisasta palauteryöpystä

Blogi, torstaina 25.06.2015

Kiitos! Esitykseni raiskausten rangaistusten koventamiseksi on saanut aikaiseksi aikamoisen palauteryöpyn. Kansanedustajasivuillani aihe on tavoittanut jo pian 35 000 netinkäyttäjää ja tykkäyksiä on yhdellä jaolla yksin esimerkiksi lähes 700 jne. Ja lisäksi lukuisat tekstiviestit ja sähköpostit ja Facebookin inbox-viestit ja muut. Ainakin näiden kaikkien perusteella näyttää siltä, että kansan oikeustaju on kutakuinkin sama kuin omanikin. Raiskausrikoksista siis pitää saada kovemmat rangaistukset ja miniminkin tulee olla ehdoton vankeusrangaistus.

Useampi on nostanut esille sen, että pienemmistäkin talousrikoksista saa kovempia rangaistuksia. Ja ylinopeudesta saa suuremmat sakot kuin raiskaajat joutuvat maksamaan korvauksia jne. Ja yksi viesti oli karuton kun ex-yrittäjä kertoi konkurssiin menneestä yrityksestään ja siitä millaisen rangaistuksen hän siitä sai.

Eduskunnassa käsittelyssä kansalaisaloite synnytyssairaaloiden pelastamiseksi. Itse nostin esille mm. sen että vauvalla on kuusinkertainen riski kuolla matkalla tapahtuvassa synnytyksessä. Toisaalta isommissa synnytyssairaaloissa on potilasturvallisuuden kannalta puolensa. Asia tulee käsitellä huolella ja ennen muuta lapsen ja äidin etu edellä.

Eduskunnassa käsittelyssä kansalaisaloite synnytyssairaaloiden pelastamiseksi. Itse nostin esille mm. sen että vauvalla on kuusinkertainen riski kuolla matkalla tapahtuvassa synnytyksessä. Toisaalta isommissa synnytyssairaaloissa on potilasturvallisuuden kannalta puolensa. Asia tulee käsitellä huolella ja ennen muuta lapsen ja äidin etu edellä.

Esitykseni nyt jätetty oikeusministeri Jari Lindströmille. Muutaman viikon sisällä saamme häneltä vastauksen siihen onko hän valmis tiukentamaan raiskaajien tuomioita. Näyttää siltä, että meistä monet on.

Eduskunnassa tänään valtiovarainvaliokunnassa saimme lisätalousarvion käsittelyn valmiiksi ja siinä tehdyt toimet saadaan käytäntöön jo heinäkuussa. Näin siis oikaisemme edellishallituksen toimia ja laitamme ensimmäisiä päätöksiä toimeen. Tätä itseasiassa meiltä myös EU:nkin toimesta vaadittiin taloutemme saattamiseksi sovittuihin yhteisiin raameihin.

Iltapäivällä sitten vielä työvaliokunta ja ryhmäkokouksemme ja kyselytunti. Kyselytunnilla en ääneen päässyt vaikka muutamassakin kohdassa puheenvuoroa pyysin. Ja ns. pääkysymyskin minulla olisi ollut valmiina, mutta säästelen sitä. Katsotaan jos syksyllä kysymysvuoroon pääsisin. Mutta kyselytunnin jälkeen sitten pääsin ääneen kun käsittelyyn tuli tämän kauden ensimmäinen kansalaisaloite. Tämä aloite käsittelee pienten synnytyssairaaloiden tulevaisuutta. SDP:läisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen aikana tehty päivystysasetus on aiheuttamassa sen, että pienemmät synnytyssairaalat joutuvat sulkemaan ovensa. Sinänsä ymmärrään suurempien yksiköiden vahvuudet potilasturvallisuuden näkökulmasta, mutta samaan aikaan on syytä pohtia sekin, että tämän myötä monessa paikassa matkat synnytyssairaaloihin kasvavat merkittävästi. Ja tutkittua tietoa on sekin, että vauvan kuolemanriski on kuusinkertainen kun lapsi syntyy matkalla. Ja tämäkin siis monessa paikassa arkipäivää. Itse toivoin, että kansalaisaloite nyt käsitellään valiokunnassa huolella ja perusteellisesti kuulleen parhaita asiantuntijoita. Ratkaisu kansalaisaloitteesta ja synnytyssairaaloista tulee minusta tehdä yksin lapsen ja äidin potilasturvallisuus ajatellen. Siitä ei saa tinkiä.

Nyt Pekkalan mökillä ja isovanhempien mökille saunaan ja iltalenkille ajattelin ehtiä.

Kommentit