Joukkoraiskauksesta ehdollista? Avoin kysymys oikeusministeri Jari Lindströmille

Blogi, tiistaina 23.06.2015

Helsingin Tapanilassa kevättalvella tapahtui joukkoraiskaus mikä puhutti kovasti. Viisi nuorta miestä lähti seuraamaan naista junalta maaliskuussa. Ottivat naisen kiinni ja raiskasivat. Tänään Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Tapanilan joukkoraiskausjutussa ja tyrmistys oli suuri.

Käräjäoikeus tuomitsi yhden raiskaajista 1 vuoden ja 4 kuukauden EHDOLLISEEN vankeusrangaistuksen. Kaksi muuta raiskaajaa saivat 1 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen nuorena henkilönä tehdystä raiskauksesta. Kahden epäillyn osalta syytteet hylättiin kokonaan.

Syyttäjä haki tuomiota törkeästä raiskauksesta. Olihan nainen raiskattu niin emättimeen kuin peräaukkoonkin. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin ettei teko ollut ”kokonaisuutena arvostellen törkeä eikä sitä tehty erittäin nöyryyttävällä tavalla”. Ja lyhyisiin ehdollisiin rangaistuksiin alentavasti vaikutti kuulemma myös ”tekijöiden saama julkisuus”.

Kysyä sopii, että onko tällaiset rangaistukset yleisen oikeustajun mukaisia? Ja ovatko tällaiset rangaistukset missään suhteessa siihen kärsimykseen minkä raiskauksen uhri on joutunut kokemaan?

Minun vastaus on, että eivät ole ja olen valmis tekemään ja teenkin oikeusministeri Jari Lindströmille vielä ennen eduskunnan kesätaukoa kirjallisen kysymyksen siitä, että onko hän vastuullisena ministerinä valmis muutamaan minimirangaistuksia niin, että raiskauksista tuomittaisiin aina ehdoton vankeusrangaistus. Se olisi minusta oikeus ja kohtuus.

Kello 21.17 ja järvenrannassa jälleen. Ilkka Kanerva soitteli illansuussa ja kertoi, että Helsingissä sataa ja nyt sataa täälläkin. Niin se vaan menee ja näyttää menevän tämä kesäkin. No, ei vielä luovuteta toivosta.

Huomenna eduskunnassa suuri keskustelu normeista ja niiden purkamisesta. Mitä turhaa sääntelyä sinä purkaisit ja/tai keventäisit?

Huomenna eduskunnassa suuri keskustelu normeista ja niiden purkamisesta. Mitä turhaa sääntelyä sinä purkaisit ja/tai keventäisit?

Kiitokset palautteesta liittyen tähän kirjoitukseeni liittyen raiskaajien tuomioita. Asiassa ryhdyn toimiin heti huomenna ja toivottavasti saan esityksen oikeusministerille kysymyksen kautta jo loppuviikosta. Tänään eduskunnassa saimme ajankohtaiskatsauksen maamiinojen suorituskyvyn korvaamisen etenemisestä. Puolustusministeri Jussi Niinistö kävi esittelemässä asiaa ja aika taulua. Valtaosa toimista siis jo tehty aiempien vuosien aikana, mutta edelleen osa toimitusvaiheessa ja osa vielä tilaamattakin. Iso kokonaisuus mikä minusta lähtökohtaisesti oli typerää ja turhaa ja kallistakin. Mutta kun aikaan ratkaisu maamiinoista luopumiseksi oli tehty Tarja Halosen ja SDP:n ja Keskustan johdolla niin kansainvälinen sopimus velvoitti etenemään. Vielä helmikuussa tänä vuonna Jussi Niinistökin vaati maamiinojen palauttamista, mutta ei enää tänään puhunut asiasta. Politiikkaa siis. Minusta kuitenkin edelleen kannattaa säilyttää valmius miinojen valmistukseen jos tilanne sitä vaatii vaikka suorituskykyjen korvaaminen onkin edennyt hyvin. Fakta on kuitenkin se, että maamiinojen suorituskykyä ei meidänlaiselle maalle voi millään muulla ratkaisulla täysin korvata.

Puolustusvaliokunnassa myös käsittelimme esityksestäni IRAK:n ISIS:n vastaiseen koulutusoperaatioon osallistumista. Viime kauden lopulla PUV:ssa nostimme esille huolen poikkeuksellisista uhista ja paikallisten vaatimuksistakin liittyen tehtävään ja näyttää siltä, että edelleen avoimia kysymyksiä on olemassa. Ja on muuten myös ensimmäinen kerta kun tällä tavalla ja tästä syystä tehtävään osallistuvien henkilöllisyys salataan. Se on nyt perusteltua ja järkevääkin mm. kotimaassamme olevien uhkien takia. Minusta tätä asiaa on syytä seurata tarkasti ja myös turvallisuustilannetta Irakissa koulutustehtäväalueella ja myös niiden välillä liikkumisessa. Ja itse tulen vielä kysymään myös Kriha-Veteraaniohjelmankin perään tämän entistä vaativamman ja vaarallisen tehtävän osalta.

Valtiovarainvaliokunnassa tänään kävimme läpi lisätalousarvion asioita ja sitten vielä lyhyt täysistunto. Huomenna jatketaan.

 

Kommentit