Hallitus minkä ministerit eivät hallitusohjelmaansa lukeneet? – Vai puhutaanko tietoisesti julkisuudessa aivan muuta?

Blogi, keskiviikkona 03.07.2019

Hieman jopa surullisena olen seurannut keskustelua mitä Antti Rinteen hallituksen ministerit julkisuudessa käyvät oman hallituksensa ohjelmasta. Tuntuu, että ministerit eivät oikein tiedä mitä Säätytalolla on hallitusneuvotteluissa sovittu tai sitten oman hallinnonalan hallitusohjelman osa on jäänyt kokonaan lukematta. Tai mahdollista on toki sekin, että aivan tarkoituksella julkisuudessa puhutaan ja yritetään esiintyä määrätietoisesti tietäen kuitenkin, että hallitusohjelmassa on sovittu aivan jotain muuta tai ei juurikaan mitään kyseisestä asiasta.

Näitä esimerkkejä tulee nyt joka päivä lisää. Hoitajamitoitus on kyllä hallitusohjelmaan kirjattu kunnianhimoisesti ja päättäväisesti. Sen kohdalla näyttää siltä, että vastuuministeri Krista Kiuru ei sitovaa hoitajamitoitusta kuitenkaan lakiin halua kirjata. Ei ainakaan nykyisen hallituksen aikana ja vastuulle. Kiuru itsehän totesi vielä keväällä ennen vaaleja, että sitovan 0,7 -hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on vain muutaman tunnin työ ja yhden lauseen lisääminen lakiin. Nyt tätä työtä ei haluta tehdä ja jopa selvän hallitusohjelmakirjauksen kanssa kiemurrellaan oikein kunnolla. Lopulta kuitenkin olisi reilua pitää kiinni siitä mitä on vaalivoittonsa varmistamiseksi demarit luvanneet tai sitten myöntää se, että tuli puhuttua vasten parempaa tietoa ja luvattua epärealistista. Paras malli nimittäin löytyy siitä, että lisätään vanhustenhoitoon pikaisesti osaavaa ja koulutettua henkilökuntaa ja sidotaan hoitajamäärä potilaan tai asukkaan tarpeisiin. En kuitenkaan ryhdy pidättämään hengitystä odottaessani, että demarit ja Kiuru tämän myöntäisivät ja ryhtyisivät aitoihin toimiin vanhustenhoidon ongelmien korjaamiseksi. Nyt tuntuu siltä, että tyhjien puheiden ja selittelyiden ja muun pahimpia häviäjiä ovat tämän päivän vanhukset ja myös vanhustenhoidon henkilökunta jotka hyväuskoisina uskoivat, että demareita äänestämällä vanhustenhoidon ongelmat laitetaan kuntoon. Ja mitä vielä.

Toinen esimerkki on aktiivimalli. Keskusta varmisti, että aktiivimallia ei pureta eikä muuteta ennen kuin Sipilän hallituksen työllistämismallin korvaajaksi on saatu vastaavat työllisyysvaikutukset omaavat uudet toimet. Tämä kirjaus on yksiselitteinen ja selkeä. Se ei kuitenkaan estä hallituksen ministereitä puhumasta julkisuudessa ihan muuta. Eräskin henkilö minulle jo laittoi viestiä, että nyt aktiivimalli on purettu. No ei todellakaan ole. Ja samaan aikaan työministeri Timo Harakka (sd) puhuu julkisuudessa miten se kuitenkin puretaan eikä ”hallitus jää odottamaan tutkimustietoa aktiivimallin työllisyysvaikutuksista ennen sen purkamista”.

Keskustan valtiovarainministeri Mika Lintilä palautti Harakkaa keskikesän laukalta ruotuun toteamalla, että ”hallitus perustaa päätöksensä tutkimukseen ja tietoon”. Ja tämä Lintilän mukaan koskee myös työllisyystoimia ja aktiivimallia. Lintilä totesi, että hallitusohjelman mukaisesti ensin päätetään korvaavat toimet ja sen jälkeen voidaan aktiivimallia muuttaa. Harakan puheet siis Kiurun tapaan tällaista julkista puputusta millä yritetään vaan saada ihmiset luulemaan erilaisia asioita jo tehdyksi ja päätetyksi. Myös keskustan Juha Rehula tyytyi kylmän viileästi toteamaan laukalla oleville vihervasemmiston edustajille, että ”kannattaa lukea hallitusohjelman kirjaus – se kertoo tässäkin kohdassa miten edetään”.

Ministerit joutuivatkin jo toisiaan tukemaan ja toteamaan, että ei hallituksessa kukaan sooloile. No niinpä. Jokainen kuitenkin yrittää omassa puoluelehdessään uskotella ainakin omilleen, että kaikki menee parhainpäin.

Esimerkkejä voisin kirjoittaa vaikka kuinka turvapaikkapolitiikasta ISIS-terroristeihin ja ammattikoulun opettajista peruskoulun sivuutettuihin ja vaalien jälkeen vaiettuihin ongelmiin. En ihan varmaksi tiedä miksi ministerit näin nyt toimivat. En halua kuitenkaan uskoa, että osaamattomuuttaan tai hallitusohjelmaansa tuntemattaan. Silloin vaihtoehdoksi jäänee se, että ihan tarkoitushakuisesti. Vanha ohjehan kuuluu, että asiat ovat niin miltä ne näyttävät. Nyt tätä ohjetta yritetään käyttää puhumalla suu vaahdossa ja tekemällä vähemmän tai juurikaan mitään.

Nordean pääekonomisti Olli Kärkkäinen totesikin paljon puhuvasti, että ”tietoon perustuvaa päätöksentekoa painottava hallitus ei ehdi tutkimustuloksia odotella”.

Nähtäväksi jää kuinka kauan Keskusta jaksaa julkisuudessa tätä miekkailua käydä. Nyt uutinen ja viesti toisensa jälkeen keskusta joutuu muistuttamaan Kurvisen ja muiden toimesta, että ”tätä ei ole päätetty” ja ”näin ei olla toimimassa” jne. Välikysymysaiheitahan tässä alkaa olla vaikka kuinka. Ainoa ongelma on se, että eduskunnan kesätauolle ei niitä voida tehdä. Mistäs syksyllä aloitetaan?

Kello 20.57 ja mökillä. Tänään Vantaalla ja huomenna sitten Järvenpäässä ratsastuksen Nations Cupia. Ratsastuskeskus Ainossa kilpaillaan tällä viikolla niin esteratsastuksessa kuin kouluratsastuksessakin. Itseasiassa koskaan ennen ei Suomessa ole kouluratsastuksessa kilpailtu näin korkealla tasolla olympialaisten jälkeen.

 

Kommentit