Hallitus joka veroja rakastaa? – Keskituloisen verotus kiristymässä noin 200 euroa ensi vuonna

Blogi, torstaina 06.08.2020

Jos korkeilla veroilla tämän maan ongelmat olisi ratkaistavissa, niin ei meillä olisi edes ongelmia.

Näin se todella onkin, mutta tästä huolimatta, että pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallituksen ja keskustan ratkaisu kaikkeen näyttää olevan veronkorotus. Jo tälle vuodelle työnverotuksen annettiin pitkästä aikaa hallituksen toimesta kiristyä ja nyt elokuun alussa polttoaineveroon tehtiin koko 2000-luvun kovin kertakorotus. Verotusta siis kiristetään vero toisensa jälkeen ja veroa toisensa päälle.

Ja ei näytä loppua tälle vasemmisto-keskustalaiselle politiikalle näkyvän. Vaikka keskustalla on valtiovarainministerin salkku Matti Vanhasen hoidettavana ja vasemmistohallituksessa veto-oikeus vaaánkieliaseman takia kaikkeen niin keskusta on kuitenkin valinnut pönkäpuolueen aseman. Kepu kuittaa kaiken mitä vihervasemmisto keksii esittää ja sitten ihmetellään, kun gallupeissa (6.8.2020) jo myös Vihreät nousevat keskustan edelle. Kuukaudessa keskellä rauhallisinta kesää ja yli 5,5 miljardin rahanjaon jälkilöylyissä keskustan kannatus putoaa lähes prosenttiyksikön. Katri Kulmunin johtamaa keskustaa kannattaa enää 10,5% suomalaisista ja puolue on vajonnt Vihreiden taakse ja myös Vasemmistoliitto hengittää jo niskaan. Samaan aikaan SDP kiittää pönkäpuolueen tuesta ja kuittaa itselleen ennätyskorkeita kannatuslukuja velkarahaa jakamalla ja veroja korottamalla. Löytyisikö vielä joku keskustasta, joka voisi lähteä puoluetta pelastamaan puheenjohtajakisaan ja kertoisi, että vasemmistoliiton kainalossa olo loppuu jos hän tulee valituksi?

Ai, miksi olen tästä huolestunut. No siksi, että tätä velkarallia ja veronkorotusrumbaa ei maamme kestä pitkä ja toisaalta siksikin, että ainakin itse toivoisin, että maassa olisi myös vahva keskusta-oikeistolainen blokki vaihtoehtona vihervasemmiston politiikalla. Nyt keskusta näyttää kuihduttavan itse itsensä kyyhöttämällä täällä vasemmiston kainalossa.

Mutta se iso huoli on tämä jatkuva verojen korottaminen. Veronmaksajien keskusliitto kertoi eilen, että palkansaajien verotus olisi jälleen ensi vuonna kiristymässä. Palkansaajien tuloveroprosentti noussee ensi vuonna 0,4-0,6 -prosenttiyksikköä palkansaajamaksujen muutosten myötä. Iltalehdessä 5.8.2020 Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen laski, että…

”Keskituloisella 3 490 euroa kuukaudessa tienaavalla se tarkoittaa 220 euroa vuodessa.”

Ylen aamuinen gallup 6.8.2020 kertoo SDP:n äänestäjille sopivan hyvin Marinin hallituksen velkarahanjaon. Sen sijaan keskustalaisia velkavetoinen elämä ei näytä miellyttävän? SDP:n kannatus omissa luvuissaan 23,4% ja keskustaa kannattaa enää nipinnapin joka kymmenes suomalainen. Meidän kannatus nyt 17,3% eli ei hyvä. Syksy kuitenkin tullee tilannetta muuttamaan. Velkavetoinen meno ei nimittäin voi loputtomiin jatkua ja karuarki tulee Marinillekin vastaan.

Lehtinen totesi, että kyseessä olisi ”tuntuva kiristys”. Veronmaksajain keskusliiton tuoreissa laskelmissa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun arvioidaan nousevan 0,75 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen päivärahamaksun 0,15 prosenttiyksikköä. Toisaalta sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun oletetaan alenevan 0,04 prosenttiyksikköä. Nyt kyse onkin siitä antaako Marinin hallitus ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) tämän kiristymisen toteutua, vai kompensoidaanko se valtiontoimesta, kuten tehtiin edellisen aidon keskusta-oikeistolaisen hallituksen toimesta Sipilän-Orpon -kaudella. Veronmaksajien mukaan heillä ei ainakaan ole sellaista tietoa, että valtio olisi tulossa vastaan ensi vuonna.

Marinin hallituksen tulisikin tehdä nyt syyskuun budjettiriihessä päätökset siitä, että palkkaverotuksen ei annettaisi tällaisessa tilanteessa kiristyä. Itseasiassa tässä tilanteessa, kun työttömyys on noussut ja kasvu etsii uusia uria niin olisi enemmän kuin perusteltua ja tarpeen kiristämisen sijaan laskea työnverotusta. Näin muuten tehtiin viime kaudella ja silloin maahan syntyi yli 140 000 uutta työpaikkaa ja veronkevennyksistä riippumatta, tai oikeastaan niiden johdosta, verotulot kuitenkin kasvoivat.

Lehtinen totesikin aivan oikein Iltalehdelle, että nyt tarvitaan myös veroelvytystä.

”Ansiotulojen verotuksen kiristyminen olisi pahinta myrkkyä tässä vaikeassa tilanteessa. Kansalaisten nettoansioiden ostovoimaa on nyt syytä vahvistaa verotusta keventämällä eikä leikata kiristyvillä veroilla.”

Olen veronmaksajien, joka siis itsekin olen, kanssa samaa mieltä, että vasemmistohallituksen elvytyslinja on ollut koronakriisissä ja siitä ulospääsyssä tähän asti varsin yksipuolinen. Elvytyksessä on keskitytty vain pelkkiin menopuolen toimiin. Tällainen politiikka on muuten kaikkein helpointa. Ihan jokainen osaa jakaa 5 milajrdia ja miksi ei jopa enemmänkin rahaa sinänsä aina tärkeisiin eri kohteisiin. Tällainen politiikka on helppoa. Aamulla ex-kollegani Ilkka Viljanen (kok) totesi hyvin Facebookissa, että

”Laiskoille ja Ei innovaativille -politiikoille verotuksessa ei ole kattoa.”

Näin se valitettavasti on ja näin tullee muuten moni kunta ja kaupunkikin nyt syksyllä ensi vuoden budjettejaan laatiessaan toimimaan. Veronkorotuksien uskotaan olevan pelastaja, kun rohkeutta, halua ja ajatuksellisuutta muuhun ei ole.

Nyt Suomi tarvitsisi nimenomaan veroelvytystä menoelvytyksen rinnalle. Veronmaksajien keskusliitto nostikin esille työnverotuksen rinnalla kotitalousvähennyksen korottamisen. Lehtinen ehdotti, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä korotettaisiin 2 250 eurosta 3 000 euroon jo tänä vuonna.

”Korottamalla vuoden 2020 kotitalousvähennystä kannustettaisiin jo tänä syksynä kotitalouksia mukaan työllistämään ja helpottamaan alan yrittäjien ahdinkoa.”

Olen tismalleen samaa mieltä, että samaan aikaan kotitalousvähennys pitäisi esimerkiksi tuplata tai triplata silloin, kun omakotitalo muutetaan öljylämmityksestä esimerkiksi maalämpöön tai vesi-ilmalämpöpumppuun. Ja iso ja tärkeä ratkaisu olisi muuttaa kotitalousvähennys myös kotikohtaiseksi eli antaa sama ja yhtä suuri etu niin yksinasuvalle kuin mitä nyt pariskunnat saavat kotitalousvähennyksen kautta kuitattua.

Politiikassa on siis vaihtoehtoja ja eroja. Nyt kansa näyttää olevan tyytyväinen, kun vasemmistohallitus keskustan tukemana jakaa 20 miljardia velkarahaa erikohteisiin. Mutta valitettavasti velkarahalle rakennettu hyvinvointiyhteiskunta ei tule kestämään ja sen romahdus tulee olemaan ruma ja raju.

Kaikesta huolimatta mukavaa elokuun kesäpäivää teille kaikille. Tänään hieman historian jalanjäljissä ja myös Pekkalamme on muuttumassa pelkästä vapaa-ajanasunnosta vakinaiseksi asunnoksi. Elämää siis enemmän järvenrannalla. Ja illalla sitten avaaamme Lopen torstai-iltojen Kesätorit.

Tervetuloa Lopen Kesätoreille!

Tästä eteenpäin viitenä torstai-iltana Lopen torilla kello 17-20 on luvassa ohjelmaa, musiikkia, hyvää ruokaa ja juomaa ja totta kai satokauden parhaita herkkuja ja muutakin kotiinvietävää. Tervetuloa siis Lopen Kesätoreille torstai-iltaisin.

Ohjelmalliset iltatorit järjestetään Lopen torilla 6.8.-3.9. klo 17-20. Lisäksi on esiintyjiä ja ohjelmaa sekä torivisa.

6.8. esiintymässä Solivers, lapsille Laulava Taikuri Jani & Tanssivat Taikaeläimet.
13.8. paikalliset nuorten bändit ja kesän yleisöäänestyksen voittaja Jukka Poika.
20.8. lapsille Jokeri Pokeri Box Simo ja Kirsti Aalto sekä Pekka Tiilikainen ja Beatmakers.
27.8. Lopen Harmonikkojen pienryhmä sekä Janne Tulkki.
Toritapahtumien päätösiltana 3.9. esiintyvät Naiskuoro Timotei sekä Erkki Liikanen ja Veli-Matti Friman.

Lisätietoja torikoordinattori Venla Hatakka p. 040 725 6392

….

Kello 21.23 ja ensimmäinen kesätori-ilta takana. Väkeä torillamme todella kivasti liikkeellä ja varsin hyvin turvaväleinkin iltaa pystyttiin viettämään. Kesätoreistamme tänä suvena vetovastuu on Venla Hatakalla ja ja hienoa työtä Venla olikin tehnyt torinuorten kanssa. Hyvää ohjelmaa, mainio torivisa, hyvää ruokaa ja kivaa kesätunnelmaa. Ensi viikolla sitten esiintymässä Jukka Poika ja silloin varmasti väkeä vieläkin enemmän liikkeellä. Ja ensi torstaina vietämme myös uuden Launosten jalkapallo- ja pesäpallokentän avajaisia. Tekonurmikenttä valmis ja odottaa jo ensimmäisiä pelejään.

Huomenna sitten Parolaan. Panssariprikaatin valapäivä. Kunniatehtävä.

Kommentit