Hallituksen lupaama 50 euron eläkekorotus kuihtumassa ehkä vain 20 euroon – Rikotaanko koko eläkejärjestelmä?

Blogi, keskiviikkona 26.06.2019

Hallitusohjelman mukaan alle 1000 euron eläkkeitä on määrä korottaa nettomääräisesti noin 50 euroa. SDP:n Antti Rinteen kuuluisassa vappupuheessaan kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville lupaama 100 euron nettokorotus kutistui näin jo hallitusohjelmassa puoleen ja sekin vain murto-osalle luvatuista eläkkeensaajista. Yli 400 000 eläkkeen saajaa unohdettiin korotukselta kokonaan jo heti demareiden voitettua vaalit ja päästyä Säätytalolle. Tähän ryhmään kuuluvat myös varsin pientä eläkettä 1000-1400 euroa saavat eläkkeensaajat.

Säätytalolla jo petetty Rinteen eläkelupaus kutistui vain harvoille suunitelluksi 50 euron korotuksesi mikä oli tarkoitus toteuttaa Kelan kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin tehtävällä korotuksella. Lupaus kirjattiin muotoon 50 euroa kaikille alle 1000 euroa eläkettä saaville puhtaana käteen. Rahaa tähän varattiin 183 miljoonaa euroa ja tästä pääsemmekin seuraavaa ongelmaan. Puheet eivät jälleen enää kohtaakaan totuuden kanssa. Raha ei nimittäin riitä 50 euron korotukseenkaan. Ja toiseksi ongelmaksi Rinteen lupauksissa on noussut se, että esitetyssä mallissa 999 euroa eläkettä saavan eläke nousi näin 1049 euroon, mutta 1000 euroa eläkettä saava jäisi kokonaan ilman korotusta. Vähemmän kuin reilua.

Kelan päämatemaatikko Tapio Isolankila totesikin, että tämä vesitettykään eläkelupaus ei tule siis onnistumaan. Lupaus on siis paperilla ja puheissa paljon suurempi kuin mihin raha riittää. Syynä tähän on kansaneläkejärjestelmän rakenne, jos nimittäin korotetaan alle 1000 euron eläkkeitä vaikuttaa korotus myös väkisinkin myös yli 1000 euroa kuukaudessa saavien kansaneläkkeisiin. Tarvittaisiinkin siis selvästi enemmän rahaa kuin varattu 183 miljoonaa. Kelan Isolankilan mukaan hallituksella onkin kolme vaihtoehtoa toteuttaa tavoittelemansa pienten eläkkeiden korotus. Isolankilan sanoin hallitus joutuu joko rikkomaan nykyisen eläkejärjestelmän ja luomaan jonkinlaisen uuden eläkemuodon. Tai sitten tarvitaan lisää rahaa tai tingitään luvatusta. Itse veikkaan, että lopulta Kelankin esittämä malli tulee hyväksytyksi ja Rinne joutuu pettämään lupauksensa yhä uudelleen ja eläkekorotus kutistuu pariin kymppiin ja tulee vain osalle..

Hallitusohjelmassa mainitulla 183 miljoonalla eurolla voidaan siis toteuttaa maksimissaan 20–30 euron korotukset ja vain takuueläkkeeseen ja kansaneläkkeeseen. Kokonaan ilman korotusta jäävät pienimmillä työeläkkeillä elävät joille Rinne 100 euron korotuksen myös lupasi. Eilen vielä täysistunnossa Rinne vakuutteli, että jokainen enintään 1000 euroa saava eläkeläinen saa käteen 50 euroa enemmän eläkettä, mutta tosiasiat ja asiantuntijat puhuvat toista. Pahaa pelkään, että edessä on täydellinen vaalipuheiden eläkepetos.

Täysin ilman SDP:n Antti Rinteen lupaamaa eläkekorotusta jää siis jopa 400 000 eläkkeen saajaa joiden eläkkeet ovat 1 000–1 400 euroa. Voidaan siis hyvin puhua Rinteen eläkepetoksesta.

Helsingin Sanomat päättikin uutisensa paljon puhuvasti, että ”nyt näyttää siltä, että 50 euron korotuksen toteutuminen alle 1 000 euron eläkkeisiin on sekin epävarmaa.”

Eduskunnassa tänään jätin 12-vuotisen kansanedustajaurani ensimmäisen vastalauseen. Siinä edellytämme mm. pääradan suunnittelu kiirehtimistä ja kokonaisvaltaisuutta, esitämme kohtuullistamista Rinteen hallituksen lähes 100-päiseen avustajakuntaan ja sen 6 miljoonan euron vuotuisiin lisäpalkkamenoihin ja esitämme myös pysyviä lisäopettajia ammattikouluihin. Nythän Rinteen hallitus on antamassa pakkarahat vain kolmeksi lukuvuodeksi ja sitten edessä olisi massiiviset irtisanomiset toisenasteen oppilaitoksissa. Eihän siinä ole mitään järkeä, kun lisäopettaja ja -resurssitarve toisella asteella on pysyvämpi.

….

Eduskunnan EU-keskustelun jälkeen ehdin vielä illalla mukaan Riihimäki Loveen. Upea tapahtuma ja paljon väkeä hyvän musiikin ja koskettavien tarinoiden äärellä. Kiitos Kaisa Kaartinen ja laulajat ja tekijät! Heinäkuussa sitten 20.7. Hausjärvi Love eli vahva suositus, jos olette tykänneen Ylen Suomi Love -ohjelmasta.

Tein tänään Kokoomuksen historian ensimmäisen vastalauseen eduskunnassa yli 12 vuoteen. Historiaa sekin ja vastuullista.

Riihimäki Love keräsi Riihimäen Graniitille paljon väkeä ja ilta tarjosikin upeita lauluja ja koskettavia tarinoita.

Kommentit