Hallituksen alku tukala – Keskustan kannatus vajoaa hallitukseen menon myötä – Perussuomalaisia syötetään yhä isommiksi

Blogi, perjantaina 07.06.2019

Ylen tuoreen hallitusneuvottelujen aikaan ajoittuneen gallupin mukaan vaalien jälkeen suurin muutos kannatuksessa on tapahtunut keskustalla. Äänestäjien tahdon vastaisesti hallitukseen änkenyt puolue sai uuden näpäytyksen ensin eurovaaleissa menettäen yhden MEP-paikkansa ja sama tahti jatkuu nyt gallupeissa.

Keskustan kannatus on pudonnut nyt historiallisen alas 12,4 prosenttia. Se tarkoittaa peräti 0,9 prosenttiyksikön pudotusta viime mittauksesta ja tällaista muutosta näissä luvuissa voidaan pitää varsin merkittävänä. Gallupissa Kepu onkin pudonnut vasta viidenneksi suurimmaksi puolueeksi ja jopa vihreiden taakse koko maassa. Vielä vaaleissa Keskusta sai  13,8 prosenttia äänistä, mutta siitä on nyt jo iso osa jättänyt puolueen.

Sipilän tilanne on siis tukala eikä näytä uudenkaan puheenjohtajan paikka montaa kiinnostavan. Yleisesti eduskunnassa jo puhutaan, että seuraava keskustan puheenjohtaja kokee vielä Mari Kiviniemeäkin  tylymmän kohtalon ja siksi paikkaa ei olisi tavoittelemassa ykkösehdokkaiden joukko Annika Saarikon johdolla. Varman tappion ja häviäjän viittaa ei oikein kukaan halua harteilleen ottaa. Luulen, että pahin virhe tehdään siinä, että paikalle ei ole kuin yksi halukas ja tällaisessa tilanteessa se lamaannuttaa puoluetta entisestään.

Tuoreessa mittauksessa SDP on toisena 17,4 prosentin kannatuksella. Demarien kannatus on jo hallituksen asettamisen aikaan laskussa. Ainakin eläkeläiset tuntuvat pettyneen SDP:hen ja Antti Rinteeseen ja kiekkua tuntuu olevan myös työttömien joukoissa, kun aktiivimallia tai sen leikkureita ei perutukaan eikä opiskelijatkaan tunnu sulattavan sitä, että luvattu koulutusmiljardi suli murusiin. Kun totuus yhä useammalle paljastuu niin demarien tilanne saattaa muuttua entistä tukalammaksi petettyjen vaalilupausten kanssa. Hallitusohjelman mukaan myös 0,7 -hoitajamitoituskin on vesittämässä ja moni muukin hieno lupaus.

Me olemme gallupissa nyt kolmantena 16,7 prosentin kannatuksella ja sitten neljänneksi itsensä vakiinnuttaneet vihreät 13,9 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset 19,5 (+0,7)
Kokoomus 16,7 (-0,2)
SDP 17,4 (-0,4)
Keskusta 12,4 (-0,9)
Vihreät 13,9 (+0,6)
Vasemmisto 7,8 (-0,2)
RKP 4,5 (+0,5)
KD 3,6 (-0,1)
Liike Nyt 1,7
Muut 2,5

Merkille pantavaa on myös se, että ryhmä muut eli pikkupuolueet ovat tällä hetkellä selvästi Harkimon yhden miehen Liike Nytiä isompi. Oikein rivinsä kasaamalla ja vaaliliitoilla muut ryhmät saavat seuraavaan eduskuntaan edustajan tai useammankin. Se oli muuten Helsingissä jo lähempänä kuin koskaan.

Tänään eduskunnassa annettiin lisää apulantaa Perussuomalaisten kannatuksen kasvulle. Rinne ja Lindtman kaksikko eivät halunneet kuunnella suurimman puolueen ajatuksia edes puhemiesvaalissa ja Halla-ahon joukkue koki itsensä aikalailla nöyryytetyksi. Ja aikamoista ylimielisyyttä ja vallanhimoa kuvasi myös se Rinteen toiminta miten maahan saatiin puhemies. Aikamoista.

Huomenna sitten kesän torikauden avaus Lopella. Tervetuloa Lopen torille. Lopen Yrittäjät järjestävät perinteiset Kesämarkkinat ja mukana myös Lopen kunta monien yrittäjien kanssa. Nähdään torilla!

 

Kommentit