Häikäilemätön vedätys ikäihmisten, vanhustenhoidon ja hoitajien tilanteella – Ministeri Krista Kiuru petti rumasti annetun 0,7 hoitajamitoituslupauksen

Blogi, tiistaina 23.06.2020

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun toiminta hakee häikäilemättömyydessään vertaista. Kiuru lupasi viime kaudella, että SDP:tä äänestämällä vanhustenhoidon sitova 0,7 hoitajamitoitus tehdään tunneissa ja ”vain yksi lause lakiin riittää”.

Moni vanhus, heidän omaisensa ja myös hoitoalan ammattilainen uskoi Kiurun ja demareiden lupauksen. SDP nousi maamme suurimmaksi puolueeksi, pääministeripuolueeksi ja Krista Kiuru hoitajamitoituksesta vastaavaksi ministeriksi.

Vaali-iltaan ja musta audin takapenkille Krista Kiurun huoli vanhustenhoidosta jäi ja myös se vahva tahtotila korjata vanhustenhoidon henkilöstömitoitus tällä vaalikaudella. Yhden lauseen lisäystä vanhustenhoidosta päättävään lakiin ei Kiuru tehnytkään eikä myöskään varannut lisähoitajien palkkaamiseen tarvittavaa rahoitusta. Lopulta nyt keskikesällä vasemmistohallitus päätti tehdä esityksen eduskunnalle, missä vanhustenhoidon 0,7 sitova hoitajamitoitus siirtyy seuraavan hallituksen vastuulle. Laki on tarkoitus laittaa voimaan huhtikuussa eduskuntavaalien aikaan, mutta ilman riittävää rahoitusta, riittävää määrää hoitajia ja myös ilman kokonaisvaltaista vanhustenhoidon kehittämistä. Rahat oli hassattu jo kaikkeen muuhun – ensimmäisenä moninkertaiseksi paisutettuun oman hallituksen avustajakuntaan. Ministereiden avustajamitoitus nostettiin kerralla 4,5, mutta vanhuksille ei riittänyt edes 0,7 hoitajaa. Arvovalintoja nekin.

Kiurun ja Sosiaali- ja terveysministeriön laatima hoitajamitoituslaki oli vielä historiallisen huonosti laadittu. Eduskunnassa siihen joutui puuttumaan ensin Perustuslakivaliokunta ja lopulta esitystä parsimaan kasaan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Tärkeä työ sysättiin siis omalta pöydältä muiden vastuulle. Eduskunnassa vielä nähtiin surullinen näytelmä, kun SDP:n johdolla vasemmistohallituksen puolueet estivät asian huolellisen käsittelyn eduskunnassa. Asiantuntijoita ei haluttu kuulla ja esityksen ongelmien läpikäymiseksi asiantuntijoiden johdolla estettiin äänestyksillä. Parlamentarismillä pyyhittiin rumasti pöytää eikä eduskunnasta löytynyt oppositiota lukuunottamatta sitä puolustamaan ketään.

On todella valitettavaa, että kaikkien kannattama vanhustenhoidon laadun parantaminen ja lisähoitajien palkkaaminen sössiittin tällaisella Krista Kiurun ja demareiden poliittisella pelillä. Olisi enemmän kuin tärkeää ollut varmistaa se, että lisää hoitajia saataisiin välittömästi akuutin tarpeen mukaan niin ympärivuorokautisiin asumispalveluihin kuin myös kotihoitoon ja kotipalveluihin. Myös omaishoidon kehittämistä ei olisi saanut tässä uudistuksessa unohtaa ja sivuuttaa täysin, kuten nyt kävi.

Hallituspuolueet siis muuttivatkin yhtäkkiä eduskunnassa esitystä hoitajamitoituksesta tai oikeammin henkilöstömitoituksesta. Julkisuudessa he antoivat alkuun laajasti sellaisen kuvaan ja myös alun perin ehdotuskin lähti siitä, että 0,7 henkilöstömitoitus asiakasta kohden olisi tullut voimaan jo nyt 2020 elokuun alussa. Tästä ei siis lopulta pidetykkään kiinni ja esitystä muutettiin eduskunnassa. Lokakuusta 2020 alkaen velvoite on vain 0,5 ja ensi vuonnakin vain 0,55 ja sitten vuoden 2022 alusta 0,6. Lopullinen 0,7 jää siis tulevan hallituksen kontolle huhtikuusta 2023 eteenpäin.

….

Toinen asia mistä tulee paljon palautetta on yli 70-vuotiaiden elämisen rajoitustoimet. Jostain syystä pääministeri Sanna Marinin hallitus on edelleen pitänyt voimassa nämä seitsenkymppisiin kohdistuvat toimet. Näistä pitäisi nyt nopeasti päästä myös irti ja antaa tilaa heillekin elää. Itse nostin jo aikoja sitten esille sen, että nyt aktiiviset 70-vuotiaat ja myös ikäihmiset on laitettu ”väistämään” ja tekemään tilaa meille muille ja minusta olisi ollut oikeus ja kohtuus joustaa myös meidänkin ja antaa tilaa myös heille. Tämä olisi voinut tarkoittaa jo alusta asti vuorojen ja turvallisen asioinnin mahdollistamista kaupoissa ja lääkäreillä jne. Nythän on käynyt niin, että monien kohdalla jopa akuutit lääkärikäynnit on jäänyt hoitamatta tai ainakin erilaiset kiireettömät käynnit. Tämä on taasen heikentänyt monet varsinkin iäkkäämmän kuntoa ja vointia. Olisi pitänyt tehdä niin, että aamuissa, päivissä ja myös illoissa olisi ollut varattua aikaa vain ikäihmisille. Myös varsin kohtuuton on ollut yli 70-vuotiaiden työnteon estäminen mm. vanhustenhoidossa ja muussakin. Nämä rajoitustoimet pitää nyt saada purettua.

Mutta jotain voisi jättää korona-arjesta myös normaaliinkin arkeen. Olen saanut palautetta, että olisiko mahdollista se, että esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja valtio tekisivät periaatepäätöksen, että etätyö on aina mahdollista jos kyseiset työtehtävät sen mahdollistavat. Tämä antaisi elinvoimaa maahamme ja ns. paikkaan sitomaton työ voisi elävöittää myös ruuhkatonta Suomea. Kun tällainen julkisenpuolen ohjeistus tulisi niin se voisi toimia hyvinkin kannustimena myös yksityiselle puolelle yrityksille ja muille antaa mahdollisuuksia etätyöhön myös koronan jälkeen. Hyvät käytänteet kannattaisi jättää eloon.

 

 

 

Kommentit