Gallupeissa tapahtunut käänne – Hallituspuolueet SDP ja Keskusta menettävät kannatustaan, keskustelua käydään Kokoomuksen kautta

Blogi, torstaina 16.07.2020

Tämän kesän Suomi Areena jouduttiin koronarajoitustoimien johdosta perumaan. Jotain kuitenkin järjestettiin ja voisi melkein toivoa, että nämä jotain jäisivät pysyviksi. Tasavallan presidentin Haastattelutunti Jan Anderssonin vetämänä Kultarannasta oli erinomainen ja soisi pysyvän paikan heinäkuulta ja myös eilinen Eeva Lehtimäen ja Jaakko Loikkasen Helsingissä vetämä Puolueiden puheenjohtajien tentti ansaitsisi pysyvän heinäkuun paikan. Siitäkin huolimatta, että hallituspuolueiden puheenjohtajista tai tosiasiallisista johtajista SDP:n Sanna Marin, Vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson eivät keskusteluun vaivautuneet osallistumaan. Kahden tunnin lyhyt pätkä heinäkuun illassa ja sille ei muka aikaa löytynyt. No, ehkä syyt olivatkin toisaalla kuin ajankäytössä. Mene ja tiedä.

Joka tapauksessa pääministeri Sanna Marinin olisi pitänyt löytää illasta klo 20-22 aikaa tällaiselle keskustelulle, kun käsittelyssä ja päätöksenteossa on pian historiallisen suuri EU:n 750 mrd. euron elpymisrahasto. Olisi ollut oikeus ja kohtuus, että pääministeri olisi tästä asiasta avoimesti myös kansalaisille kertonut ja tuonut opposition kanssa omat näkemyksensä esille. Nyt nimittäin on käymässä niin, että Marin ei EU:n huippukokousneuvotteluissa näytä saavan yhtään Suomen tavoitetta läpi. Ei ainakaan ensimmäisen ja nyt käsittelyssä olevan Michelin ehdotuksen välissä saanut. Ns. Nuuka Nelikko sen sijaan väänsi tavoitteitaan ja sai myös niitä läpi. Nyt näyttääkin siltä, että Marinin Suomen uusi asemointi EU:ssa vie lopunkin äänivaltamme. Kyllä isot ja myös Etelä-Euroopan löperön taloudenpidon maat huolensa omistaan pitävät, mutta pieni maa kyllä helpolla unohtuu, jos ei kavereita ole.

No onneksi, keskustan Katri Kulmuni kertoi useamman kynnyskysymyksen keskustelussa keskustan ehdoiksi EU:n elpymisrahaston hyväksymiseksi. Jos näistä keskusta pitää kiinni niin koko paketti tullee kaatumaan. Vai pettääkö keskusta lopulta tässäkin ja kuittaa Marinin vaatimuksesta lopulta pääosaltaan lahjarahaa sisältävän tukipaketin. Eikä pidä muistakaan kynnyskysymyksistään kiinni. Pahaa pelkään, että niin käy.

Gallupeissa Keskustan ponnettomuus näkyy alati heikkenevinä kannatuslukuina. Eilisessä HS:n tuoreimmassa puoluemittauksessa Keskustan kannatus laski jälleen -0,8 prosenttiyksikköä ja enää keskustaa kannaatta 11,6 prosenttia suomalaisista. Valitettavasti Katri Kulmuni ei ole saanut puolueen suuntaa muutettua ja taisi eilinen olla Kulmunin viimeinen puheenjohtajatentti keskustan puheenjohtajana. Siitäkin huolimatta niin, että eilen MTV3:sen Suomi Areena tentissä Kulmuni oli ylivoimaisesti paras hallituspuolueiden puheenjohtajista ja edustajista. Osaava ja hyvin keskustelussa mukanaoleva. Surullista jos nuoren osaavan ja ahkeran ja töihinsä hyvin paneutuvan poliitikon ura oli isoimmilta tehtäviltä tässä? Toivottavasti ei.

Merkille pantavaa oli myös se, että SDP:n suosion lasku jatkuu. Kuukaudessa pääministeripuolue menetti kannatustaan lähes prosenttiyksikön. Suunta siis alaspäin on selvä vaikka ykköspaikka vielä koronakriisin siivellä säilyykin. Kakkospaikasta kuitenkin käydään tiukkaa kisaa. Perussuomalaisten ja meidän kannatukset ovat nousussa ja kun molempien kannatus nousee kuukaudessa tismalleen saman verran niin erokin pysyy samana. Perussuomalaisten kannatus on nyt 17,9 prosenttia ja kokoomuksen 17,7 prosenttia. Tärkeintä kuitenkin, että trendi on nouseva.

HS-Gallupin luvut 7/2020 ja muutos suluissa siis vastaavasta edellisestä HS-gallupista:

SDP 21,2% (-0,7)
Perussuomalaiset 17,9% (+0,3)
Kokoomus 17,7% (+0,3)
Keskusta 11,6% (-0,8)
Vihreät 11,3% (+0,5)
Vasemmistoliitto 8,2% (+0,8)
RKP 4,4% (0,0)
KD 3,9% (-0,1)
Liik 2,0% (-0,3)
Muut 1,8%(0,0)

Eilinen Suomi Areenan keskustelukin tätä alleviivasi. Oli mielenkiintoinen huomata miten keskustelua käytiin käytännössä koko ajan tyyliin ”Kokoomus sitä” ja ”Kokoomus tätä”. Kaikki puolueet vihreistä keskustaan ja demareista vasemmistoliittoon kommentoivat kaikkia asioita aina verraten kantaansa kokoomukseen. Tämä on sitä tavoittelemaamme ilmatilanhallintaa. On tärkeää, että ollaan keskustelun ytimessä ja johdatellaan sitä mistä keskustellaan. Tässä olemme nyt kevään ja alkukesän aikana onnistuneet paremmin kuin miesmuistiin.

Entinen talouspoliittinen asiantuntijamme Sakari Rokkanen pukikin tämän tilanteen twitterissä hyvin…

”Olipas hyvä, että hallitukselle tarjottiin mahdollisuus myös kesän istuntotauolla haastaa opposition esittämiä työllisyystoimia!”

Normaalistihan tilanteen pitäisi mennä niin, että pääministeripuolue tai hallitus yleensäkin johdattelisi keskustelua ja tekisi esityksiä, joita sitten oppositio haastaisi ja toisi pöytään omiaan. Nyt ei niin mennä vaan Marinin hallitus käytännössä antaa tilanteen viedä eikä tee juurikaan mitään. Tähän osaksi syynä se, että SDP:n kannatus edelleen gallupissa ykkönen eikä kannata mitään tehdä sitä menettääkseen ja toisaalta keskusta ei oikein tahdo tietää mitä pitäisi tehdä. Ja Vihreät ja vasemmistoliitto ovat jääneet Marinin hallituksessa täysin statistin asemaan eivätkä tee mitään eivätkä saa mitään myöskään aikaiseksi.

Tekemättömien töiden hallitus.

….

Lämmin kesäsää taas palasi. Eilinen istutimme kummityttö Elisan kanssa Kaunotas-syreenin Pekkalaan. Elisalla ei vielä täällä omaa puuta ollut ja nyt kaunis valkokukkainen sireeni muistuttaa Elisan konfirmaatiokesästä Loppijärven rannassa. Illalla aloin myös tehdä uutta kivipolkua saunalle. Ilta jo pimenikin niin pimeäksi yöksi, kun näin kesällä voi pimetä, kun työt lopetin. Näyttää kivalta ja toivottavasti tuleekin hyvä ja kestävä.

Nyt taidan laittaa Pikkuveljeen vähän kakstahtibensaa ja lähteä kesäpäivän säärenväristelyille.

Tänään melkein 100km Pikkuveljen ja Jarnon kanssa. Pari sellaista veljellistä yhteenottoa, mutta onneksi ystäväni Jarno lepytteli velipojan ja matka jatkui.

Kohteina Koskikahvila Mylly, Topenon koulu, Marskin Maja, Jalolautta, Hatakan mökki, Voivalan mökki, Lättähattu, Läykän Neste jne. Hauskaa oli!

 

Kommentit