Gallupeissa näkyy suomalaisten toiveet – Suomalaiset haluavat sote-valinnanvapautta ja myös alkoholilain järkeistämistä

Blogi, torstaina 14.12.2017

Eilen julkaistiin tuorein puoluegallup. Kokoomuksen kannatus Suomen suurimpana puolueena on edelleen vahvistunut. Helsingin Sanomien tutkimuksessa suomalaisista nyt jo 22,2 prosenttia tukee Kokoomusta. Meidän kannatus on suurempaa kuin kertaakaan aiemmin tänä vuonna.

Mielenkiintoista on se, että samaan aikaan pääministeri Juha Sipilän johtaman Keskustan kannatuksen pitkään jatkunut alamäki vain jatkuu. Keskusta ei Sipilän johdolla mahdu enää edes ns. kolmen suuren puolueen joukkoon vaan puolueen edelle on noussut nyt jo demarien lisäksi myös Vihreät. Keskustan kannatus on romahtanut 14,8 prosenttiin. Se tarkoittaisi kansanedustajien määrässä vajaata kolmekymmentä kansanedustajaa.

Moni on minultakin kysynyt, että miksi sama hallituspolitiikka tuottaa näin erilaista kannatustulosta kahdelle hallituksen pääpuolueelle. Tähän on todennäköisesti useampikin syy, mutta yksi perustavaalaatua oleva ero on se, että jo ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja kokoomus kertoi avoimesti ja vaalien näkökulmasta jopa osan mielestä hullunkin rohkeasti, että edessä on leikkauksia ja kipeitäkin säästöjä. Tämä oli väistämättä edessä ja me ainoana sen uskalsimme ja halusimme avoimesti sanoa ja lopulta rehellisyyttä ihmiset tällaisissakin asioissa arvostavat.

Toinen on varmasti se, että me olemme tukeneet suomalaisten haluamaa lääkäripalveluiden valinnanvapautta. Keskusta on jostain kumman syystä tätä vastaan hangoitellut ja jarruttelee edelleen. Kuitenkin valtaosa suomalaisista tutkimusten mukaan haluaa Soteen valinnanvapautta eli mahdollisuuden valita lääkäri ja terveyskeskus ja myös mahdollisuutta päästä lääkäriin ja yksityislääkärillekin tulotasosta ja rahapussin paksuudesta riippumatta. Nykymallissa monet joilla ei ole rahaa mennä yksityiselle lääkärille joutuvat odottamaan lääkärille pääsyä jonossa jopa kolmekin viikkoa. Nykyinen sote-malli ei toimi ja ihmiset haluavat siihen muutoksen ja uskon, että tässäkin meidän uudistamisvalmius nostaa myös meidän kannatusta. Moni ihmettelee miksi jotkut puolueet haluavat niin kiivaasti vastustaa ihmisten itsensä haluamaa valinnanvapautta ja toisaalta puolustaa nykyistä toimimatonta ja epätasa-arvoista terveyspalvelujärjestelmää.

Vastaavanlainen uudistus on myös kaiken maailman turhan byrokratian ja sääntelyn purkaminen. Myös tässä kokoomus on ollut aloitteellinen ja edelläkävijä ja valmis sanomaan yleensä aina, että uudistetaan vaan, tehdään vaan.

Ja esimerkiksi alkoholilain hulluuksia suomalaiset haluavat purkaa. Ja olen kuullut, että monet ihmettelevät, että miksi keskusta tässäkin uudistuksessa on vastahankaan. Keskustasta moni vastustaa esimerkiksi nelosoluen tuontia ruokakauppaan. Tämä kuitenkin olisi monelle maaseudun ruokakaupalle ja kyläkaupalle pelastus ja tärkeä elinvoimatekijä ja lisäisi myös kotimaisen maanviljelyn kannattavuutta ja ohran viljelyä. Ja ymmärrän, että moni ihmettelee, että miksi maaseudun puolustajana profiloituva keskusta tätä vastustaa. Onneksi ei kaikki heistäkään vastusta ja uskon, että alkoholilain maltillinen järkeistäminenkin saadaan nyt maaliin elinvoimaa maaseudun lisäksi myös ravintola- ja matkailualalle, suomalaisille pienpanimoille ja kesätapahtumille ja festareille. Tätäkin uudistusta Kokoomus on tukenut selkä suorana ja kun suomalaisetkin tätä haluavat ja kannattavat niin näyttää siltä, että tämäkin lisää kannatustamme.

Isona varmasti myös valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla tehty talouspolitiikka. Se toimii ja tuottaa tulosta. Talous on käännetty kasvu-uralle ja samaan aikaan työllisyys paranee ja työttömyys helpottaa. Monen ihmisen arki on siis helpottunut monien vaikeiden vuosien jälkeen, mutta edelleen tällä saralla tehtävää riittää ja toivottavasti kaikki tulevat mukaan työllisyystalkoisiin. Työ on lopulta parasta sosiaaliturvaa.

Kokoomuslainen talouspolitiikka siis tuottaa tulosta ja nyt pystymme jo kipeiden leikkausten sijaan myös lisäämään voimavaroja pikkuhiljaa sinne missä tarve on suurin. Yksinhuoltajien lapsilisiä korotetaan, takuueläkettä myös ja lapsiperheiden varhaiskasvatusmaksuja alennetaan niin, että jälleen jopa lähes 7000 perhettä vapautetaan vaka-maksuista kokonaan ja kaikkien perheiden päivähoitomaksut laskevat. Ihan tavallisen keskituloisen lapsiperheen päivähoitomaksut laskevat ensi vuonna jopa yli 1200 euroa vuositalolla. Ja myös peruskoulun tasa-arvoa vahvistetaan erityisrahoituksella jne. Tässä vain muutamia nostoja siitä miten nyt pientä liikkumavaraa kohdennetaan vastuullisesti ja sinne missä sitä eniten nyt tarvitaan.

Ja ei pienimpänä varmastikaan ole puheenjohtajien toiminta ja tyyli. Meidän puheenjohtaja Petteri Orpon vahva rooli ja johtajuus on näkynyt monessa ja hän on keskittynyt tehtäväänsä turhanpäiväisen lentokone- ja takaluukuseikkailujen sijaan. Uskon, että suomalaiset arvostavat tällaista työ- ja asiakeskeisyyttä myös gallupien valossa. Eilinen eduskunnan budjettikeskustelu oli vahva esimerkki tästä ja Orpo vahvassa vedossa ja keskustelun päällä. Ja totta kai taloudessa tapahtuneet muutokset näkyvät myös vastuuministeri puolueen kannatuksessa. Pitkään olimme muiden EU-maiden perässä talouskasvussa ja nyt Orpon johdolla olemme nousseet jonon päähän veturiksi. Varmasti tullaan huomioimaan maailmallakin.

Tässä nyt joitain ajatuksia siitä miksi samassa hallituksessa olevien puolueiden kannatukset menevät eri suuntiin. Kyse lopulta aika pienistä eroista joilla kuitenkin ratkaiseva merkitys. Me olemme mielellämme jatkossakin maamme johtava uudistajapuolue ja sanomme Ei:n sijaan kyllä.

Mutta miten nykytilanne sitten näkyy muiden puolueiden kannatuksissa. SDP on noussut kakkoseksi 19 prosentin kannatuksella. Kannatus on pysynyt nyt vakaana ja Rinne on saanut puolueensa tilanteen laskun pysähtymään. Demareiden asemaa helpottaa Vihreiden suosion hiipuminen ja paluu Ville Niinistön ajalta jälleen käytännössä yhä selvemmin yhdenasian liikkeeksi. Yleispuolueen rooli on karissut muutamassa kuukaudessa ja vasemmistolaiset ajatukset ovat saaneet isompaa roolia Vihreissä. Vihreitä on enää vaikea erottaa Vasemmistoliitosta ja tämä nakertaakin nyt Li Anderssonin johtaman vasemmiston kannatusta ja sen nousupotentiaalia.

Vihreiden kannatus putosi nyt 15,4 prosenttiin, mutta silläkin Vihreät ovat Keskustan edellä maamme kolmanneksi suurin puolue. Keskustan pitkään jatkunut alamäki siis paheni ja se on mielipidemittauksessa vasta neljänneksi suosituin puolue 14,8 prosentin kannatuksellaan.

Vasemmistoliiton kannatus oli nyt 9,3 prosenttia ja Perussuomalaisia kannatetaan hieman aikaisempaa vähemmän. Halla-Aholaisten kannatus on nyt 8%. Perussuomalaisista kesällä irtautuneiden Sinisten kannatus on pysynyt vielä varsin pienenä ja heitä äänestäisi 1,6 prosenttia suomalaisista. Mielenkiintoista nähdä kääntääkö ensi viikonlopun puoluekokous soinilaisten kannatuksen uudelleen nousuun.

Tänään päivä alkoi Valtion Liikuntaneuvoston ja Valtion Nuorisoneuvoston yhteiskokouksella. Sitten ensimmäinen nippu äänestyksiä ensi vuoden budjetista ja pitkä päivä talousarviokeskustelun parissa.

Kello 23.36 ja istunnossa käyty keskustelua ilta tuosta samasta alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Oppositiosta asiaa on illalla jarrutettu ja kampitettu ja sitten ihmetellään, kun gallup-käyrät näyttävät alaspäin. Kuitenkin tätäkin maltillista uudistusta kansasta valtaosa tukee ja sen takia luonnollisesti ihmettelevät, että miksi ei uudistusta saada aikaan ja miksi sitä osa haluaa jarruttaa.

Tässä kun keskustelua on kuunnellut niin ei ole voinut olla näkemättä silmissä MTV3:n Sääntö-Suomi ohjelman alkoholisääntelystä kertovaa jaksoa. Ketkä katsoitte niin tiedätte mistä puhun.

Nyt keskustelu jatkuu…

 

 

Kommentit