Alkoholilaki eurooppalaistuu – Nelosolut ja lonkero ruokakauppaan ja ravintoloille catering-luvat

Blogi, perjantaina 15.12.2017

Eduskunta äänesti tänään aamupäivällä alkoholilain uudistuksesta. Kaupassa myytävien juomien korkein alkoholiprosentti nousee 5,5:een eli ruokakauppaan tulee nelosoluet ja vahvemmat siiderit ja aidot lonkerot. Eduskunta päätti asiasta äänin 98–94.

Mutta siis tämä kaikki nyt muuttuu:

1. Kotivalmistus on jatkossa sallittua käymisteitse ilman muita ehtoja. Valvontatarve poistuu. (Nykyään kotivalmistus on mahdollista vain rajatuista aineista.)

2. Yhdellä luvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia (kaikille hakijoille A-oikeudet). Ravintoloille oikeus 5,5-prosenttisen vähittäismyyntiin (vastaava menettely kuin päivittäistavarakaupassa.) (Nykyään on erilliset A- ja B-oikeudet.)

3. Vuorovastaava tulee olla, mutta hänellä ei ole erityisiä pätevyysvaatimuksia. Valvontatarve poistuu.

4. 16 vuotta täyttänyt saa anniskella vuorovastaavan valvonnassa. (Nykylaissa ikäraja oli 18 vuotta, poikkeuksena 16 vuotta täyttänyt alan opiskelija.)

5. Annosvaatimuksista luovutaan. Valvontatarve poistuu. (Nykyisin tuplien myynti on kielletty.)

6. Velaksimyyntikielto poistetaan. Valvontatarve poistuu. (Nykyisin asiakas ei saisi maksaa pankkikortin credit-puolella.)

7. Ravintoloiden yhteiset niin sanotut Food Court -alueet sallitaan. Erityisesti festivaalianniskelun aluerajauksia kevennetään (niin sanotut karsinat). (Nykyisin ravintoloiden yhteiset anniskelualueet ovat kiellettyjä.)

8. Niin sanotulla ”catering”-luvalla ravintola saa anniskella esimerkiksi yritystilaisuuksissa ja kaikissa alueen juhlapaikoissa pelkällä ilmoituksella. Lupaan voidaan yhdistää myös anniskelu festivaaleilla = ravintolat saavat toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella. (Nyt tilapäiset luvat on haettava erikseen.)

9. Anniskeluaika päättyy kello 01.30. Anniskelua saa jatkaa pysyvästi ilmoituksella kello 04.00 asti. Lupakäsittely poistuu. Ei sulkemisvaatimusta. (Nykyisin anniskeluaika päättyy kello 01.30 ja jatkoaikalupa kello 02.30 tai 03.30 asti voidaan hakea erityisin ohjelma- ym. perustein enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ravintola on suljettava puolessa tunnissa.)

10. Enimmäisvahvuus nostetaan 5,5 prosenttiin. Valmistustaparajoitus poistuu. (Nykyisin kaupoissa saa myydä vain 4,7-prosenttista ja käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia – ei siis sitä ”aitoa ja oikeaa” sekoitettua lonkeroa.)

11. Pienpanimoille oma vähittäismyyntilupa ilman erityisvaatimuksia. Valvontatarve poistuu. Pienpanimopoikkeus eli oma myyntioikeus myös yli 5,5 prosenttia panimotuotteille suoraan valmistuspaikalta (EU-käsittelyä vaativa) (Nykyisin pienpanimoiden vähittäismyynti edellyttää elintarvikekioskia)

Sinuhe Wallinheimo oli yksi tämän ison uudistuksen pääarkitehdeistä.

12. Alkon myyntiaika päättyy ma-pe kello 21. (Nykyisin kello 20, kaupoissa kello 21.)

13. Valmistajat ja tukkumyyjät saavat esittää tuoteluettelonsa painotuotteena ja avoimessa verkossa.

14. Happy hour -tarjousten mainostaminen voidaan vapauttaa. (nyt kielletty.)

15. Lakiin säädös vientiverkkokaupasta.

….

Kello 13.16 ja nyt odotetaan seuraavia askelmerkkejä. Tänään vielä keskustelussa Meri-Lapin sote-ulkoistus ja ns. rajoittamislaki ja aamulla jo iso määrä muita budjettiäänestyksiä.

….

Eduskuntaviikko vihdoin paketissa. Illansuussa vielä alkoholikeskustelun ”krapuloita” eli osan jälkihöyryjen puheita ja myös tuo soten ulkoistamisen rajoittamislaki.

Äänetys oli tänään odotettu vaikkakin hieman odotettua tiukempi. Keskustassa ei rivit pysyneet Sipilän hallituksen ja keskustalaisten ministereiden esittämän esityksen takana niin kuin olivat puhuneet. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtunut keskustassa aiheuttaa, kun ennen äänestystä media vielä piti todennäköisenä, että pääministeri Juha Sipilän kerrottua tukevansa esitystä se olisi näkynyt keskustalaisten äänestämisessä. Itse ymmärsin, että tällä tarkoitettiin sitä, että he olisivat osoittaneet tukea omalle puheenjohtajalleen ja myös ministereilleen. Näin ei käynyt vaan juuri toisinpäin. Oliko se sittenkin näpäytys omalle johdolle?

Myös SDP:ssä kuohui ja mm. vahva demarivaikuttaja Mikael Jungner erosi puolueesta. Mielenkiintoista nähdä mistä Jungner oman uuden poliittisen kotinsa löytää.

Mutta nyt eduskunta on puhunut ja äänestänyt ja pulinat pois. Näin demokratia toimii ja sitä kaikkien syytä kunnioittaa hävisi tai voitti. Ja olen varma, että pian tätäkin äänestystä jo ihmetellään ja sitä Sääntö-Suomea mitä tässä uudistuksessa isoin askelin purettiin.

Kommentit