Financial Times antaa kiitosta Suomelle – Euroopan sairas mies hoiti itsensä kuntoon

Blogi, keskiviikkona 03.01.2018

Talouslehti Financial Times antoi vuodenvaihteessa numerossaan erityistä kiitosta Suomelle oman pesän kuntoonlaittamisesta. Lehti kertoo miten Suomen koko ilmapiiri muuttui vuodessa ”Suomi hoitaa taloutensa takaisin terveeksi” -asenteeseen. Kiitosta saa siis nykyinen hallitus ja erityisesti sen talouspolitiikasta pian kaksi vuotta vastuunkantanut valtiovarainministeri Petteri Orpo ja tehtävää aiemmin hoitanut Alexander Stubb. Juuri Stubb aikanaan kuvasi Suomea Euroopan sairaaksi mieheksi.

Maamme hallitus päätti laittaa Suomen kuntoon. Talous piti saada kasvuun lähes kymmenen mollivoittoisen vuoden jälkeen ja tässä yhdeks kärjekseksi otettiin rakentaminen ja mm. sen sujuvoittaminen. Ja juuri rakentamisen elpymisestä taloutemme toipuminen alun perin alkoikin ja seuraavaksi tukea saatiin kotimarkkinoilta ja nyt talouskasvu on saatu laaja-alaiseksi.

Suomen Pankin tuoreimman talouskatsauksen mukaan maamme talous kasvaa nyt laaja-alaisesti viennin vauhdittamana, ja kotimainen kysyntä jatkuu myös voimakkaana. Kokonaistuotanto kasvoi viime vuonna yli kolmen prosentin vauhtia ja talouskasvu jatkunee vahvana tänäkin vuonna. Merkillepantavaa on muuten sekin, että maamme BKT ylittää vuoden 2008 tason vasta tänä vuonna 2018. Suotuisa suhdannevaihe lisääkin nyt työllisyyttä, vähentää työttömyyttä ja pienentää julkisen talouden alijäämää sekä hidastaa velkaantumista. Hyviä uutisia meille kaikille suomalaisille. Näin maamme tilanne on korjaantunut takaisin terveeksi, vaikka haasteita onkin edelleen edessämme. FT varoittaa mm. väestön ikärakenteen muutoksesta ja myös palkannostopaineista.

Tämä on totta. Suotuisa suhdanne pienentää julkisen talouden alijäämää, mutta talouskasvu ei kuitenkaan korjaa julkisen talouden rahoitusepätasapainoa. Vaikka suhdanne on huipussaan, tulot eivät riitä kattamaan menoja, kun etenkin valtiontalous on edelleen huomattavasti alijäämäinen. Väliaikainen noususuhdanne ei siis vahvista julkisen talouden tilaa pitkällä aikavälillä ja FT:nkin mainitsema väestön ikääntyminen tulee lisämään menoja ja kuormittamaan julkista taloutta koko ensi vuosikymmenen ajan. Ja kun talouskasvukaan ei ikuisesti jatku ja tullee hidastumaan samaan aikaan kun ikäsidonnaisten menojen kasvu jatkuu, niin velkasuhde uhkaa alkaa kasvaa uudelleen. Jakovarasta ei siis kenenkään kannata vielä puhua.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn kuvasi FT:lle maamme mielialan muuttuneen vuodessa ”juurtuneesta pessimismistä puolittain euforiseksi”. Ja onkin totta, että hyvä veto ja henki tarttuu ja tällä on tärkeä vaikutus myös kaiken muun rinnalla. Financial Timesissa nykyinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen myös muistutti siitä, että oikeiden lääkkeiden löytyminen vei Suomessa liian kauan. ”On merkittävä opetus Suomelle opittavaksi, miksi kesti niin paljon kauemmin kuin Ruotsilla. Ensi kerralla meidän täytyy olla varautuneempi säätelemään hintakilpailukykyämme”.

Aina on paikka katsoa peiliin ja ottaa opiksi, mutta antaa myös kiitosta silloin kun kiitoksille on aihetta.

….

Työpaikkoja syntyy siis nyt pitkästä aikaa jälleen hyvällä tahdilla ja varmasti moni pitkäänkin työtä ilman ollut saa tänä vuonna uuden mahdollisuuden ja työpaikan. Se varmasti uutinen ja tieto mitä moni nyt odottaa.

Minullekin on tullut paljon työhakemuksia. Nyt avustajanpaikkani on täytettynä, mutta kaikille olen vastannut ja osalle tarjonnut työtäkin. Hämmentynyt olin kuitenkin kun yksi jolle työmahdollisuutta tarjosin laittoikin sitten vastauksen, että ei hän ole kiinnostunut tekemään minulle töitä ”arvojensa” takia. Hämmentävä vastaus ja mitkähän arvot tässä tapauksessa työnteon estivät. Ei siis näytä kaikille työ kuitenkaan kelpaavan vaikka sitä tarjottaisiin. Onneksi valtaosa kuitenkin odottaa, että saisivat työpaikan ja toivottavasti alkanut vuosi mahdollisimman monelle sen ilon myös suo.

Kello 19.38 ja vapaapäivää vielä täällä Keski-Suomessa. Huomenna sitten viimeinen lomapäivä ja perjantaina sitten paluu töiden ja arjen pariin. Nyt takkaan tulta ja syömään. Saunankin taidan lämmittää.

Kommentit