Fatbardhe Hetemaj – Matkalaukullinen aurinkoa

Uutiset, perjantaina 22.10.2010

Torstaina julkistettu Heli Roihan ja Fatbardhe Hetemaj:n kirja Matkalaukullinen aurinkoa kertoo Hetemajin perheen matkan 1990-luvun Kosovosta Suomeen ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Perheen tytär Fatbardhe on tullut tunnetuksi rehellisistä ja avoimista puheenvuoroistaan, jotka käsittelevät niin maahanmuuttoa, lähimmäisenrakkautta kuin työntekoakin. Fatbardhe Hetemaj on valittu myös vuoden pakolaisnaiseksi tunnustuksena rasismin- ja muukalaispelon vastaisen toimintansa ansiosta.

Kirja kertoo koko Hetemaj:n perheestä, lakimiehinä Kosovossa toimineista vanhemmista, sekä nyt jo nuorista aikuisista lapsista, jotka tulivat Suomeen 1990-luvun alussa alle 10-vuotiaina lapsina. Tällä hetkellä perheen pojat pelaavat jalkapalloa ammatikseen Italiassa ja tytöt opiskelevat ja tekevät ahkerasti työtä. Nuorempi tytär Fatbardhe on myös kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta laajemminkin, ja hän on lupautunut Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi Helsingissä. Kirja käsittelee erityisesti kahden maan eroavaisuuksia ja yhden perheen menestyksekkään sopeutumistarinan Suomeen. Ison osan kirjassa saa myös itseoikeutetusti perheen sankari, presidentti Martti Ahtisaari, jonka Fatbardhe sanoo pelastaneen entisen kotimaansa ja heidän perheensä.

– Olen ilokseni saanut tutustua Fadeen ja koko perheeseen. Kirjan nimi Matkalaukullinen aurinkoa kuvaa hyvin osuvasti näitä aurinkoisia ja avoimia ihmisiä, jotka ovat rakentaneet itselleen parhaan mahdollisen elämän uudessa kotimaassaan, vaikeuksista huolimatta. Toivon Fadelle mitä parhainta onnea ensi kevään eduskuntavaaleihin, ja uskon, että tästä nuoresta naisesta kuulemme vielä, kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa vieraillut kansanedustaja Timo Heinonen.

Kommentit