Euroopassa tärkeitä vaaleja

Blogi, sunnuntaina 06.05.2012

Ensiksikin ranskalaiset valitsevat tänään presidenttinsä. Istuva presidentti Nicolas Sarkozy on tiukoilla talouspaneiden alla ja ensimmäisen kierromsen mukaan valituksi tulisikin sosialistien Francois Hollande. On mielenkiintoista nähdä miten kansa siellä tänään valitsee. Maa on todella tiukassa paikassa tulevaisuutensakin kanssa ja ainakin keskusteluissa Hollande on luvannut sellaista mitä maan talous ei tule kestämään. Populismi näyttää siis kynsiään myös sosialistipuolueessa.

Ehkä vielä dramaattisemmissa tunnelmissa käydään tänään Kreikan parlamenttivaalit. Maan talous on niin kuin kaikki tiedämme aivan sekaisin ja nyt kansa näyttää olevan sitä mieltä, että säästöjä ei tarvita. Yhtälönhän sitten kaikki tietävätkin ja pelonsekaisin tuntein saa koko Eurooppa seurata nyt Kreikan äänestystä. Maa voi ajautua piankin vaalituloksen jälkeen täydelliseen umpikujaan ja sen seurauksia voimme vaina arvuutella. Fakta on kuitenkin se, että ainakin gallupien valossa maan kaksi suurinta puoluetta on vaikeassa paikassa. Pasokin ja Uuden demokratian kannatus on vajonnut säästötoimenpiteiden takia. Kumpikin puolue on sitoutunut väistämättömiin säästötoimenpiteisiin ja nyt näyttää siltä, että kansa ei annakaan tälle tukeaan.

Vaalitulos Kreikassa voi pahimmillaan siis tarkoittaa sitä, että maa hylkää säästötoimenpiteet. Se vie maan pois Eurosta ja monesta muusta.

Tänään siis elämme mielenkiintoisia aikoja. Harvoin on muiden maiden vaalit olleet näin tärkeässä roolissa jopa tänne Pohjolaan asti. Toivotaan, että vastuullisuus kuitenkin on vaalien voittaja kummassakin maassa.

….

Aurinkoinen päivä täällä Lopella. Illalla piipahdimme vielä kavereiden kanssa Läyliäisten Ullan Baarin karaokessa ja siellä olikin paljon tuttuja kun paikallinen salibandyseuramme LFT vietti kauden päättäjäisiään. Mukavaa tunnelmaa ja hauskoja keskusteluja. Nyt aamu ja kello jo puoli yhdeksän. Ajattelin tänään suunnata vielä Loppijärven rantaan pihatöihin eilisen risusavontan jälkeen. Jos vaikka saisimme pihat tänään kevät ja kesäkuntoon.

Kello 21.24 ja juuri hetki sitten Suomi sai uuden Idolin kun hyvinkääläinen 17-vuotias Diandra nappasi odotetun voiton. Oli huikea koko kauden ja ansaitsi kyllä voiton. Mielenkiintoisia voittouutisia odotamme nyt juuri näillä hetkillä myös Ranskasta ja Kreikasta. Ensimmäiset merkit Kreikasta kertovat, että valta tulee vaihtumaan ja myös äärioikeisto tullee nousemaan parlamenttiin. Vielä emme lopullista tulosta tiedä. Saatikka sitä mitä tällainen tulos sitten tarkoittaakaan.

Myös Ranskasta jo ensimmäiset ennusteet kello yhdeksän jälkeen. Sosialisti ehdokas Hollande näyttää voittavan vaalin ja nousevan presidentiksi Sarkozyn sijaan. Vielä kuitenkin äänten laskenta hyvinkin alussa ja joudumme odottamaan. Muiden maiden tilanne ei normaalisti näin paljon kiinnostaisikaan tai huolettaisi ainakaan, mutta nyt on iso pelko, että niin Kreikassa kuin Ranskassakin taloudenpito muuttuu. Jos sovitusta ei pidetä kiinni niin emme todellakaan tiedä mitä tapahtuu. Hollanden lupaukset ainakin olleet sellaisia, että niitä Ranskan talous tuskin tulee kestämään.

Nyt sain tekstiviestin, että Sarkozy on myöntänyt jo vaalitappion. Ranska saa siis uuden presidentin Francois Hollandesta. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja kohti parempaa.

Mutta nyt päivä paketissa. Tänään koko aamupäivä ja iltapäiväkin meni yksin pihatöissä. Syksyn lehdet nyt saatu pois ja pihat voisivat jo odottaa vettä ja lämpimämpää säätä. Aikamoinen oli urakka. Illansuussa sitten MM-lätkän jälkeen kävin katsomassa yhtä vanhaa Kuplaa kesäautoksi. Voi olla, että se löytää uuden kodin meiltä. Katsotaan.

Mutta huomenna pitkä päivä. Nyt hieman iltapalaa ja nukkumaan.

 

 

 

Kommentit