EU:n ampuma-asedirektiivistä ratkaisu – Suomen reserviläistoiminta huomioidaan maanpuolustuksemme erityispiirteenä

Blogi, perjantaina 16.12.2016

EU:n asedirektiivistä on saavutettu vihdoin neuvottelutulos. Neuvottelutulos on maamme kannalta kelvollinen. Se turvaa meidän maanpuolustuksemme erityispiirteen tai oikeastaan kulmakiven eli reserviläistoiminnan ja myös tärkeän metsästysharrastuksemme. Pahimmillaan näytti nimittäin siltä, että molemmat olisivat keskeisiltä osiltaan olleet uhattuna Pariisin terrori-iskujen jälkeen nopeasti edenneessä asedirektiivissä. Tämä onneksi torjuttiin ja toiminta voi jatkua.

Kuvituskuva: RUL

Sisäministeriön johtava asiantuntija Johanna Puiro ja Puolustusministeriön vanhempi osastoesiupseeri, everstiluutnantti Jukka Kotilehto totesivatkin blogissaan, että ”uusi asedirektiivi ei estä reserviläistoimintaa tai muuta aseharrastamista. Myös tämän suuntaisia vaihtoehtoja oli olemassa neuvottelujen alkaessa.”

Meillä oli onneksi alusta lähtien yhteinen hallituksen ja eduskunnan linjaama selkeä kanta neuvotteluissa. Suunnitelmilla ja pohjaesityksillä olisivat toteutuessaan ollut nimittäin monia kielteisiä vaikutuksia vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja metsästykseen, mutta myös urheiluammuntaan ja asekeräilyyn.

Asedirektiivillä on siis haluttu alunperin määrittää ehdot mm. sille, kuinka yksityishenkilöt voivat laillisesti hankkia ja pitää hallussaan aseita sekä viedä niitä EU-maasta toiseen. Reserviläistoiminnan kannalta keskiössä oli meillä käytössä olevien puoliautomaattisten reserviläisaseide jatko ja mm. näiden lipaskoot ja linjaukset lääkärintarkastuksista. Komissio nimittäin esimerkiksi ehdotti, että sarjatuliaseita muistuttavan ns. itselataavat kertatuliaseet olisivat kuuluneet jatkossa ns. A-luokkaan ja olisivat olleet kiellettyjen aseiden luokassa. Lisäksi halusimme varmistaa sen, että asedirektiivillä ei olisi kielteisiä vaikutuksia metsästyksen toimintaedellytyksiin tai urheiluammunnan ja asekeräilyn harjoittamiseen. Nämä kaikki tavoitteet onnistuttiin saavuttamaan. Nyt lopullisessa ratkaisussa näissä kysymyksissä päätösvalta jätettiin kansalliselle tasolle niin kuin pitääkin. Neuvottelutulos siis turvaa jatkossakin erinomainen reserviläistoimintamme jatkumisen ennallaan, mutta myös metsästyksen, urheiluammunnan ja asekeräilyn.

Nyt saavuettu ratkaisu etenee vielä jäsenmaiden ja EU-parlamentin hyväksyttäväksi. Pidän teidät ajantasalla miten asia etenee.

Kello 16.41 ja kotona Lopella.

Eduskunnassa tänään viimeinen puolustusvaliokunnan kokous missä mm. loppuyhteenvetoa puolustusvoimauudistuksesta. Sitten äänestyksiä täysistunnossa ja keskustelussa tänään ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Tämän kokonaisuuden äänestykset sitten ensi viikolla kun jatkamme budjetin loppusäätöä vielä ainakin keskiviikkoon asti.

Tänään illalla olen kutsunut kokoon jälleen hieman väkeä Lopen Pyöreään pöytään. Jarmo Laukkanen päättää 10-vuotisen uransa Lopen Yrittäjien puheenjohtajana vuodenvaihteessa ja hieman katsomme nyt Jarmon johdolla jälleen kotikuntamme tulevaisuutta.

Huomenna sitten Riihimäen perinteiset Jouluglögit Laurellilla kello 11-13. Mukana myös Riihimäen Kokoomusnuoria ja Kokoomuksen riihimäkeläisiä kaupunginvaltuustoehdokkaita. Glögin ääressä esiintymässä myös Janita Juvonen Felixin kanssa noin kello 12. Tulkaahan piipahtamaan.

 

Kommentit