RAY:n historian suurin ja viimeinen avustusehdotus päätettiin – 78 vuoden aikana 10,5 mrd. euroa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen

Blogi, torstaina 15.12.2016

Lupasin eilen palata hieman meidän eilen RAY:n hallituksessa käsittelemään avustuspäätökseen sosiaali- ja terveysalan järjestöille. Esitys on siis RAY:n 78-vuotisen historian viimeinen ja samalla myös jaettava avustus on koko historian suurin, 317,6 miljoonaa euroa. Avustusta haki RAY:ltä tänä vuonna yli 1 200 järjestöä noin 2 600 avustuskohteelle ja myönteisen avustusehdotuksen meiltä eilen sai 858 järjestöä, ja avustusta esitetään 1 833 avustuskohteelle. Kirjo erittäin laaja ja monipuolinen ja lisäksi avustukset jakaantuvat kaikkiin maamme maakuntiin.

Ja tässä RAY:n puheenjohtajistomme Raimo Vistbacka ja toinen varapuheenjohtaja Pekka Räsänen. Itse olen saanut toimia ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Erityistä huomiota avustusehdotuksessamme kiinnitimme tänä vuonna järjestöjen tekemään mielenterveystyöhön ja sen tukemiseen. Esityksessämme ohjataan itseasiassa ensi vuonna joka kymmenes euro avustuspotista mielenterveysjärjestöjen ja mielenterveysomaisjärjestöjen toimintaan. Tämä on todella tärkeää sillä tänä päivänä erilaisten mielenterveysongelmien kanssa painii maassamme yhä useampi. Mielenterveyteen liittyvät ongelmat koskettavat laajalti koko yhteiskuntaamme, sen kaikkia ikä- ja väestöryhmiä.  Meillä joka viides nuori kärsii mielenterveysongelmista ja joka toinen suomalainen kohtaa elämänsä aikana mielenterveyden häiriön.  Muistan joskus lukeneeni tutkimuksesta jossa kerrottiin, että muomattava osa ihmisistä sairastuu johonkin mielenterveyden häiriöön elämänsä aikana. Yli 700 000 suomalaista syö nykyisin mielialalääkkeitä ja vuosittain 2000 yrittää itsemurhaa. Itsemurha on tänä päivänä yksi yleisimpiä kuolinsyitä 15-19-vuotiaiden keskuudessa.

Yhteensä mielenterveystyöhön ehdotetaan ensi vuodelle avustusta 31,9 miljoonaa euroa. Tukea saavia hankkeita olisi eri puolilla Suomea yhteensä 196.

Kokonaisuudessaan eilen hyväksymämme esitys löytyy täältä ja sivuilla myös hieman grafiikkaa RAY:n viimeisestä jättipotista sosiaali- ja terveysalan järjestöille.

RAY:n historian viimeinen hallitus kuvassa Casinolla.

Eilinen kokouksemme oli myös RAY:ssa historiallinen. Vuodesta 1938 toiminut RAY on tukenut sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaa nyt 10,5 miljardilla eurolla ja vuoden vaihtuessa RAY:n toiminta lakkaa, avustusten käsittely siirtyy STEA:lle. Jatkossa sosiaali- ja terveysalan järjestöt hakevat avustusta STEAlta, joka käsittelee avustushakemukset ja tekee vuotuisen avustusehdotuksen STM:lle. STEA myös valvoo ja arvioi avustusten käyttöä.

Samaan aikaan Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen rahapelitoiminnot yhdistetään ja uusi rahapeliyhtiö Veikkaus aloittaa toimintansa 1.1.2017.
Yhdistyminen antaa mahdollisuuden tarjota meille suomalaisille nykyistäkin kiinnostavampia rahapelejä sekä entistä parempaa palvelua. Näin uusi rahapeliyhtiö auttaa ohjaamaan pelaamista kotimaisiin, laillisiin ja turvallisiin peleihin. Tärkeää on myös ehkäistä pelihaittoja ja turvata vakaa tuoton kehitys. Sillä varmistetaan tuhansien hyvinvointia edistävien kansalaisjärjestöjen rahoitus ja hyötyjiä olemme me, kaikki suomalaiset.

Hieno vuosi RAY:n varapuheenjohtajana näin kääntymässä myös lopulle. Kiitokset kaikille joiden kanssa tämän tehtävän parissa olen saanut tehdä työtä ja yhteistyötä. Upean suomalaisen peliyhtiön tarina päättyy ja uudistuu ja jatkuu uuden peliyhtiön Veikkauksen alla. Suomalainen voittaa huomennakin ja kansanterveydelle rahaa ensi vuonnakin.

Nyt kello 12.19 ja muutaman tunnin istuntotauko. Aamulla aloitimme jo oikeusministeriön hallinnonallan palautekeskustelulla ja debatilla salissa ja illalla kyselytunnin jälkeen jatkamme. Päivien ohjelma siis aikalailla selvä aina ensi keskiviikkoon asti. Viikko siis mennään ja aika kovaa.

 

Kommentit