EU tienhaarassa Brittien Brexit-äänestyksessä – Arto Satonen eduskunnan varapuhemieheksi ja kokoomukselle uudet ryhmäpuheenjohtajat

Blogi, torstaina 23.06.2016

Tänään Iso-Britanniassa äänestetään EU-jäsenyydestä. Britit laittavat raksin ruutuun joko Euroopan Unionissa pysymisen puolesta tai eroamiseksi. Kaikki viime päivien kyselyt ovat luvanneet kansanäänestyksestä äärimmäisen tasaväkistä. Financial Times kokosi yhteen eri gallupien ja tutkimusten tulokset sai tuloksen, että brexitiä ja bremainia kannattaa kumpaakin 44% ja 11% ei osaa kertoa kantaansa. En osaa sanoa -ryhmän rajaaminen ulos nostaa EU-jäsenyyden kannattajien määrän hiuksen hienosti yli 50%. Mutta kantaansa arpovat ovat siis ratkaisijan roolissa ja myös se lähtevät he uurnille jne. Itse itse uskon, että lopulta Britannia päättää pysyä mukana EU:ssa, mutta huomenna olemme viisaampia kun äänestyksen tulos saadaan.

20160623_vpvaali_tiedote

Eduskunnan puhemies Mari Lohela sai tänään rinnalleen Mauri Pekkarisen kanssa uudeksi varapuhemieheksi valitun Arto Satosen.

Brittien EU-ero tarkoittaisi joka tapauksessa pitkää neuvottelukierrosta ja ehkä senkin jälkeen vielä päätöksen arpomista ja mahdollisesti EU:ssa jatkamistakin. No ei mennä asioiden edellee. Odotetaan kansanäänestyksen tulos ja katsotaan tilannetta sen jälkeen. Tilanne voi myös pakottaa meidät kansanedustajatkin palaamaan piankin takaisin eduskuntaan vasta tänään alkaneelta kesätauolta. Se tehdään jos tilanne sitä vaatii. Ammatinvalintakysymys.

Tänään eduskunnassa oli viimeiset äänestykset ja valitsimme myös uuden varapuhemiehen ministeriksi siirtyneen Paula Risikon tilalle. Eduskuntaryhmämme päätti esittää tehtävään ryhmyrin paikalta pois joutunutta Arto Satosta ja eduskunta Arton 132 äänen turvin tehtävään valitsikin. Itse ryhmässä käytin puheenvuoron Ilkka Kanervan valitsemiseksi tehtävään, mutta jäimme vähemmistöön ja asiasta ei lopulta äänestetty. Puheenvuorossani totesin, että annan täyden tuen näin ollen Artolle demokratian mukaisesti ja varmasti hyvä puhemies Artostakin tulee. Ahkera, osaava ja aikaansaapa ollut kaikessa missä on työhön tarttunut. Iken tueksi meillä oli omat argumenttimme ja niistä monet te tiedättekin ja kun päätös on nyt tehty niin niidenkin osalta pulinat pois.

Nyt juhannuksen viettoon. Arto Satonen valittiin uudeksi eduskunnan puhemiehistöön ja viimeiset äänestykset. Onnea Arto! Katsotaan palataanko eduskuntaan jo ensi viikolla jos britit äänestävät euroerosta tänään. Toivotaan että pysyvät mukana.

Nyt juhannuksen viettoon. Arto Satonen valittiin uudeksi eduskunnan puhemiehistöön ja viimeiset äänestykset. Onnea Arto! Katsotaan palataanko eduskuntaan jo ensi viikolla jos britit äänestävät euroerosta tänään. Toivotaan että pysyvät mukana.

Eduskuntaryhmämme puheenjohtajisto myös uusiutui puoluekokouksen jälkeen merkittävästi. Vain Ben Zyskowicz sai aplodein jatkaa puheenjohtajistossa, mutta muuten koko porukka vaihdettiin. Jukka Kopra korvasi Outi Mäkelän ensimmäisenä varapuheenjohtajana Kalle Jokisen rinnalla ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Sinuhe Wallinheimon tilalle valittiin Sari Raassina. Ben siis jatkaa toisena varapuheenjohtajana. Hyvä nelikko tämäkin mikä nyt saatiin ja varmasti ihan hyvä hieman uusia ajatuksia ja tuulia saada myös eduskuntaryhmäänkin.

Nyt kello 14.15 ja Riihimäen ja Lopen kirkonkylän kautta tänne Loppijärven rantaan. Pekkalassa ei vielä sauna lämpene, mutta pian sekin. Juhannus saa tulla ja kesäsateet nyt mennä. Mukavaa juhannusta kaikille kun perille pääsette minne ikinä suuntaattekin. Turvallista matkaa ja turvallista juhannusta kaikille!

 

Kommentit