Amerikkalainen Jared Enos väritti Mummini ja Vaarini kihlajaisjuhlakuvat Loppijärven rannalta

Blogi, perjantaina 24.06.2016
Pekkala ranta 1929 (10) jpg

Isoisäni, Vaarini Paavo Heikkilä (oik) ja hänen sylissään mummini Hilkka Kajanto ystäviensä kanssa nykyisessä Pekkalan rannassa vuonna 1929. Taustalla näkyy siis Itusaari ja vasemmalla Torkinnokka ja horisontissa Lopen kirkko ja kirkonkylän ranta.

Pekkala ranta 1929 (8) jpg

Väritystyönsä Jared Enos aloittaa valaistuksesta ja sitten ihmisten ihosta. Värikerroksia tulee jopa 20 ennen kuin vaatteet väritetään ja lopuksi vielä tausta.

Pekkala ranta 1929 (9) jpg

Ihana kuva.

Hyvää Mittumaaria. Ajattelin tänään paljastaa teille jotain mikä on minua liikuttanut suuresti. Teille blogini lukijoille on varmasti tullut selväksi mitä minulle merkitsee Loppi, Loppijärvi ja Pekkalamme. Kyllä, täällä vietämme keskikesän juhlaa tänäkin vuonna.

Täällä samassa rannassa oli ennen Pekkalaan Heikkilän rantasauna. Ja sitä ennen paikassa käytiin kesäisin uimassa ja nauttimassa suvesta. Vanhoja kuvia selatessani löysin enoni Pekka Heikkilän valokuva-albumista kolme kuvaa mitkä pysäyttivät. Rakkaat Mummini ja Vaarini, Hilkka Kajanto ja Paavo Heikkilä nauttivat niissä ystävien kanssa kesäpäivästä täällä samassa rannassa. Kuvissa on vuosi 1929 ja mukana suuri kuohuviinipullo ja minulle tuntematon ystäväpariskunta. Kuvista yksi on kunniapaikalla kesäkammarissamme tunnelmaa luomassa.

Talvella törmäsin Facebookissa nuoreen 18-vuotiaaseen mieheen. Amerikkalaisen Jared Enosin sivuilta löysin vanhoja SA-kuvia joita hän oli värittänyt. Lauri Törni värikuvassa, panssarivaunuja, lentokoneita, talvisotaa ja paljon muuta. Kuvat olivat häkellyttäviä. Jaredin värittämiä kuvia voitte ihailla täältä: Jared Enos Color.

Laitoin Jaredille netin kautta viestiä ja pian sain valtameren takaa paluuviestiä. Keskustelu kääntyi vanhoihin Loppijärven kuviin ja kysyin voisiko Jared ne herättää myös väreissä henkiin. Poikkeuksellisen vanhat kuvat loivat oman haasteensa sävyjen takia, mutta Jared lupasi tehdä parhaansa. Parissa kuukaudessa Rhode Islandilla asuva ja ensihoitajaksi opiskelevan nuoren käsissä vanhat mustavalkovalokuvat saivat värit. 1900-luvun alkupuolelta tällaiset kuvat ovat aika harvinaisia ja nyt ne minulla väreissä. Myönnän, että silmäkulmani kostuivat kun kuvat ensikertaa väreissä tietokoneelleni avasin. Kuvat saivat aivan erilaisen tunnelman ja jotenkin koko isovanhempieni rakkauden hetki tuli käsinkosketeltavaksi.

Upeat taideteokset. Kiitos Jared!

Yön kova uutinen – tekisi mieli sanoa, että myös surullinen uutinen, kertoo brittien äänestäneen EU:sta eroamisen puolesta. BBC:n mukaan eron puolesta äänesti 52% äänensä antaneista ja EU:ssa jatkamista kannatti 48%. Brexit tarkkoittanee joka tapauksessa talouden epävarmuuden kasvua, mutta paljon muutakin aina EU:n turvallisuuspolitiikasta muiden EU-kriittisten vaatimuksiin oman maidensa EU-äänestyksistä. Seurataan tilannetta ja palaan asiaan varmasti vielä.

Ihanaa juhannusta teille kaikille. Tänään juon Kesoilin kristallista lasillisen shampanjaa tuossa samassa paikassa Loppijärven rannassa.

albumi

Nyt kello 9.05 ja Loppijärvellä kauniisti usvaa. Saaret eivät näy, mutta kaunista päivää tästä lupaillaan kaikesta huolimatta. Pekkalan kokon poltimme jo eilen kokkoaitalla ja tänään sitten suuntaamme Loppijärven Sajaniemen rantaan Selkäkiven kokolle ja lohikeittoakin kuuluu perinteen mukaan Pekkalan juhannukseen.

 

 

Kommentit