EU komissiolta vakava huomautus Rinteen hallitukselle – Hallitus rikkomassa tietoisesti EU:n talouden perussopimuksia

Blogi, torstaina 24.10.2019

Usein kuulee sanottavan, että Rinteen (sd.) hallitus on istunut vasta muutaman kuukauden, että eihän se vielä ole ehtinyt sitä eikä tätä. Monesti tämä voi ollakin totta, mutta yhden se on jo ehtinyt…

… nimittäin ”sössiä hyvän talouden”.

Tästä nimenomaan väistynyt pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Rinnettä viime keväänä varoitti. Sipilä sanoi, että ”Antti, älä sössi hyvää taloutta”.

Tässä Rinne kuitenkin on nyt ”onnistunut” muutamassa kuukaudessa. EU komissio joutui jo puuttumaan Rinteen valtiovarainministeri Mika Lintilän ensimmäiseen talousarvioon. Lintilä joutuikin itse toteamaan 16.10.2019, että ”Meidän arviomme mukaan kyse ei ole erityisen vakavasta vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamatta jättämisestä”. EU:n taloudenpidon sääntöjä siis Lintilä ja näin myös EU:n puheenjohtajamaa Suomi rikkoo tietoisesti. Mitä tämän jälkeen puheenjohtajamaa voi enää sanoa muille maille jotka vähät välittävät yhteisistä talouden pelisäännöistä? No, ei mitään.

Rinteen hallitus siis kääntää Suomen pitkään vähentyneet lisävelanoton jälleen rajuun kasvuun. Menoja lisätään valtavasti ilman niihin olevaa rahoitusta. Näin sinänsä tärkeisiin kohteisiin menevät panostukset rahoitetaan lisävelanotolla lastemme piikkiin. Ja osittain myös myymällä valtion omaisuutta käyttötalouden tilkkeeksi. Vuosikymmenten aikana tienattua kansallisomaisuutta siis laitetaan menemään muutamassa vuodessa miljarditolkulla. Tämän jälkeen tätä omaisuutta, rahaa, ei siis enää ole. Valtion omaisuutta voi kyllä myydäkin, mutta ei näin, että rahat hukataan hetkessä pois vaan esimerkiksi koulutuksen pääomittamiseen tai liikenneinfraan niin, että raha jää pysyvästi tuottamaan uutta hyvää. Näin siis pääomittaminen nimenomaan toimii.

Mutta EU komissio on jo nyt siis huolissaan Rinteen hallituksen taloudenhoidosta. Nootin mukaan Suomen julkiset menot kasvavat enemmän kuin ne EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan saisivat kasvaa.

Suomen lisäksi myös Espanja, Portugali, Italia ja Ranskaa saivat komissiolta kirjeen, jossa pyydettiin selvityksiä. Suomen antaman vastauksen mukaan Rinteen hallituksen ensimmäisen budjetin toimia ei pidä pitää ”vakava a vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamatta jättämisenä”. Mutta suunta on muuttunut ja huolestuttava.

Tänään eduskunnassa kävi vieraanani myös rakas kummityttöni Venla. Venla on innostunut myös yhteiskunnallisista asioista ja on mukana mm. nuorisovaltuustossa puheenjohtajana ja myös maakunnallisessa nuorisovaltuustossa. Iso juttu oli myös se, että Venski valittiin juuri hetki sitten Itämeren maiden maakuntien yhteistyöelimen BSSSC:n hallituksen. Aika kova meriitti loppilaiselle nuorelle. Venla myös aktiivinen kokoomusnuorissa ja monessa muussakin. Oli ihana syödä ja jutskailla kummitytön kanssa tänään rauhassa näistäkin asioista.

Illalla vielä Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokous Finlandiatalolla ja mielenkiintoinen uuden Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivisen esitelmä. Mutta nyt pitkä ja antoisa päivä takana. Huomenna aamusta Ykkösaamuun ja keskusteluissa siellä liikenne ja ennen muuta liikenteenpäästöt.

Kommentit