EU-komissio haluaa elpymisrahastosta pysyvän toimivälineen? – Pystyykö Suomi sitä yksin estämään tulevaisuudessa?

Blogi, tiistaina 11.05.2021

Viime kesänä EU:n 27 jäsenmaata teki valtavan päätöksen 750 miljardin euron elvytyspaketista. Suomen osalta kokonaisuuden neuvotteli pääministeri Sanna Marin (sd.) ja elpymisrahaston uskoteltiin olevan kertaluonteinen. Elpymisrahastosta eduskunta keskustelee tänään. Olisi toki ollut aiheellista keskustella ennen Marinin käymiä neuvotteluja myös neuvottelujen päätyttyäkin.

Huomenna eduskunta äänestää elpymisrahastosta ja päätös tehdään, siis hyväksyttävä päätös, 2/3 määräenemmistöllä. Jos tätä enemmistöä ei eduskunnan äänestyksessä löydy on paketti Suomen osalta kaatunut ja myös koko 27 EU:n jäsenmaan kesken tehty ratkaisu.

Itse olen pitänyt esillä ennen muuta huolta siitä, että kokonaisuus vie EU:ta sellaiseen suuntaan mihin en itse sen haluaisi menevän. Sopimus venyttää äärimmilleen, rikkooko peräti, EU:n omat perusperiaatteet ja perustan. Nämä minulle paljon tuota rahamäärää merkittävämpi ongelma.

Nyt tuoreet tiedot kertovat, että kokonaisuus ei välttämättä olisikaan kertaluontoinen. EU-komissio itseasiassa onkin nyt kääntänyt keskustelua kertaluonteisuudesta pysyvään ratkaisuun? Komissiossa tuetaan arvioita, että EU:n elvytyspaketista tulisi siis onnistuessaan pysyvämpi toimintamalli. Itseasiassa komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis totesi jo, että ”Mitä paremmin onnistumme tämän järjestelyn toimeenpanossa, sitä enemmän on tilaa keskusteluille pysyvästä välineestä, joka olisi todennäköisesti luonteeltaan samankaltainen.” Komission varapuheenjohtajan kanssa samoilla linjoilla oli myös talouskomissaari Paolo Gentiloni.

Kysymys kuuluukin, että mihin suuntaan EU nyt kehittyy? Riittääkö meidän valtiovarainvaliokunnan tiukat ja ehdttomat lausumat estämään tämän kehityksen ja EU:n pitäytymään aiemmin puhutussa kertaluonteisuudessa? Isoja kysymyksiä ja huomenna eduskunta tästä äänestää.

Itse edustan tässä vahvasti tuo ns. nuukanelikon eli Ruotsin, Tanskan, Hollannin ja Itävallan linjaa. Siinä ryhmässä olisi pitänyt Marininkin Suomi jo viime kesän neuvotteluissa pitää. Tilanne olisi nyt ehkä erilainen?

Aamusta jo puolustusvaliokunnan kokous ja sillä kentällä nyt puhuttaa ja huolettaa tuo MPK:n kohtuuton tilanne. Ajatutuuko koko organisaatio konkurssiin varotoimena? Sekin on täysin mahdollista ja sitä me vapaaehtoisen maanpuolustustyön tukijat ja myös tekijätkin kauhulla pelkäämme. Aiheesta otimmekin eilen jo kantaa yhdessä kollegani Jukka Kopran kanssa. Kannanottomme löytyy mm. täältä ja myös mm. Verkkouutiset siitä uutisoi näin: Kokoomusedustajat: Onko tavoitteena ajaa MPK:n maanpuolustyö alas.

Eduskunta TV:n Vaaliextran seuraavassa jaksossa keskiviikkona 12.5.2021 klo 18 Elisa Hyvärisen haastateltavana on Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

 

 

Kommentit