Etulinjassa toimivat hoitajat ja lääkärit ansaitsevat koronakorvauksen

Blogi, lauantaina 19.12.2020

Viestejä on tullut erittäin paljon koronasairaanhoitajilta ja myös lääkäreiltä. He ovat todella uupuneita raskaan koronavuoden jälkeen. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus velvoitti hoitajat ja lääkärit poikkeusolojen valmiuslailla töihin ja sote-ammattilaiset noudattivat käskyä. Selvisimmekin varsin hyvin myös sairaalahoitoa tarvinneiden kanssa, mutta myös tehohoidon kapasiteetti kesti. Kaikki eivät kuitenkaan selvinneet, myötätuntoni heidän kaikkien läheisille, mutta isossa kuvassa terveydenhoitomme ja sairaanhoitomme teki 10+ arvoista työtä. Kaikki mahdollinen tehti ja vielä siis vähän enemmänkin. Kiitos siis etulinjassa toimineille arkemme sankareille.

Mutta tosiasia on sekin, että eivät nämä tekijät pelkällä kiitoksella elä. Ymmärrän hyvin nyt hoitajien ja lääkäreiden viestit, joiden ydinsisältö kiteytyy tuohon Ilta-Sanomien 17.12.2020 kanteen:

”Koronasairaanhoitajat pettyneitä ja uupuneita”

Myös koronatestaamista lisättiin merkittävästi ja sekin lisäsi terveydenhoitomme kuormitusta ja työtaakkaan ja monien harteilla on edelleen korkean koronatyötaakan lisäksi myös alati kasvava ei kiireellisten -hoitojen hoitovelka. Terveydenhoitomme tulee olemaan vielä koronan helpotettuakin pitkään erittäin kovilla ja työtaakka melkoinen.

Covid-19 -aikana on autettu monia. Eilen 18.12.2020 Iltalehden extra kertoi 50 hoitajan tarinat kovasta vuodesta. Sankaritarinoita 2020-luvun Suomesta. En voi muuta kuin kiittää ja nostaa hatun päästä.

Mutta voin myös vedota, että nämä etulinjassa koronavuotena toimiteen soten ammattilaiset saisivat myös ansaitsemansa koronakorvauksen. Minusta nämä hoitajat, lääkärit ja muut koronatartuntojen ja -epäilyjen kanssa työtä tehneet ansaisevat kyllä enemmän, kuin pelkän kiitoksen ja kauniita sanoja. Minusta tämä koronakorvaus näille etulinjassa toimineille tekijöille pitää hoitaa tavalla tai toisella.

Ilta-Sanomien juttu kertoi miten uupuneita nämä henkilöt ovat. Jos heitä vielä Marinin hallitus on uudelleen pakottamassa lähes vuorotta työhön valmiuslain kautta niin voi kysyä pystyvätkö he enää siihen vaikka haluaisivat? Monet puhuvat jo joukkoirtisanoutumisten vaarasta, sillä enää ei jakseta. Ja kyllä, ei raha jaksamista lisää eikä voimia määräänsä enempää tuo, mutta kyllä meidän kaltaisen hyvinvoitiyhteiskunnan pitäisi muistaa ja korvata myös se kova työ heidän ansaitsemallaan tavalla.

Itse toivon, että paikallisesti myös arvioitaisiin muidenkin koville joutuneiden työntekijöiden tilannetta. Jaksavatko he vielä? Miten heidän taakkaansa voitaisiin keventää? Miten heitä voitaisiin seuraavissa hetkissä tukea? Ja kyllä, minusta myös muissa tehtävissä kuten koulupuolella ja muissakin toimineet ansaitsisivat paikallisen arvioinnin mukaan myös koronakorvausta.

….

Kello 19.57 ja mukava lauantaipäivä takana. Aamulla Petteri Ykkösaamussa ja olikin mukana kuunnella asiansaosaavaa ja selväsanaista puheenjohtajaamme. Olen varma, että tulevana vuosi tulee muuttamaan vielä politiikan askelmerkkejä, kun pääministeri Sanna Marinkin joutuu ottamaan ensimmäistä kertaa urallaan kantaa johonkin muuhunkin kuin koronajuontojen lukemiseen. Edessä on vaikea vuosi ja nyt punnitaan kenellä on osaamista ja taitoa johdattaa maatamme vastuullisesti ulos tästä tilanteesta. Ja se pitää tehdä niin, että maamme ja kansamme on senkin jälkeen eheä ja ketään ei jätetä. Vastuunkannossa lopulta kyse ja välittämisestä.

Kiitos myös viesteistä liittyen hoitajien ja lääkäreiden koronakorvaukseen. Kyllä, nyt on aika yhteiskunnan kantaa osaltaan vastuuta ja muistaa heitä, jotka ovat itseään säästämättä tässä tilanteessa toimineet. Hoitajat, lääkärit ja kaikki korona iskun eturivissä toimineet ansaitsevat nyt muutakin kuin kauniita kiitoksen sanoja. Sen pitää näkyä myös heidän arjessa ja silloin se on riittävä ja oikeudenmukainen ja oikein kohdistuva koronakorvaus. Ja totta, ei myöskään pelkkä raha todellakaan auta jaksamaan eli hoitajille ja lääkäreillä tulee olla myös oikeus ansaitsemaansa lomaan ja vapaapäiviin. Kukaan ei ole kone. Tästäkin on huolehdittava.

Illalla hiljennyttiin katsomaan jouluista Vain Elämää. Klamydian Veskun upea versio 1939 -joululaulusta sai ihon kananlihalle ja kyyneleen silmään. Monenlaista on tämä maa selvinnyt.

 

 

Kommentit