Erämessuille. Suomalainen kaipaa luontoon.

Blogi, torstaina 05.06.2014

Tänään alkaa Kansainväliset Erämessut Riihimäellä. Suomalainen kaipaa luontoon on messujen tämän vuoden tunnus ja aina sunnuntaihin asti aikaa tulla tai mennä mukaan. Itse jo tänään päivällä perinteen mukaan mukana avajaisissa. Mutta sitä ennen eduskuntaan. Valtion Liikuntaneuvostolla aloitamme ja saamme myös lisätietoa ilmatilanloukkaus-casen tiedotuksestakin.

Hieno päivä päätökseen Kesärannassa Jyrkin läksiäisissä. Viimeiset pääministeri Jyrki Kataisen kesäjuhlat ja sen mukainen tunnelmakin. Ja hienosti sääkin meitä suosi ja mukava, että paikalla niin koko hallitus kuin myös vasemmistoliitonkin väkeä. Se kertoo paljon Jyrkistä pääministerinä ja johtajana. Ja monta hauskaa ja hyvää keskustelua hymyssä suin niin entisen ministerin Merja Kyllösen kuin monen muunkin kanssa. Politiikassa tärkeää, että yhteistyö toimii yli puoluerajojen ja oli myös mukava saada ylipuoluerajojenkin kiitosta isosta työstä ympäristönsuojelulain korjaamiseksi eduskunnassa. 

Mutta päivään mahtui ensin aamun mielenkiintoinen puolustusvaliokunnan kuuleminen ilmatilanloukkauksista. Entistä vakuuttuneempi siitä, että koko kohu oli aikalailla keinotekoinen ja osoitus siitä, että uutisia ei oikein tahdo olla. Maamme ilmatilanvalvonta toimi juuri niin kuin piti ja Hornetit olivat ilmassa silloin kun piti. Mutta on totta, että virhe tapahtui virkamieskunnassa tiedotustekstiviestin kanssa pääministerille ja muulle ulkopolitiikan johdolle. Mutta sellaisiakin sattuu ja korjauksiakin tehdään ja niin tehtiin nytkin. Mutta pääasia, että maamme ilmatilanvalvonta toimi moitteettomasti ja minkäälaista uhkaa ei maamme turvallisuudelle ollut tai syntynyt. Sama aihe myös ulkoasiainvaliokunnassa esillä. Olisikohan tämä sitten loppuun käsitelty. Minusta on.

Itseasiassa yksi ihan mielenkiintoinen pointti on sekin, että miksi Venäjän koneet väistivät etelästä pohjoiseen etenevää ukkosmyrskyä pohjoisen eli Suomen ilmatilan kautta eikä alta eli Viron puolelta? Voisiko siihen löytää jonkun järkevän selityksen? 🙂

Päivään mahtui myös neljän tunnin visiitti Riihimäellä. Kansainvälisten Erämessujen avajaisissa upea ja helteinen tunnelma ja hieno hetki kun tilaisuuden päätteeksi kunnioitimme vielä varatuomari Arvi Paloheimon elämäntyötä ja muistoa myös messujen suhteen. Pari tuntia ehdin messuilla kiertelemäänkin ja täytyy todeta, että väkeä ehkä avajaispäiväksi enemmän kuin pitkään aikaan. Erämessut siis vetää hyvin ja paljon olikin nähtävää. Kannattaa siis loppuviikon aikana yksi päivä varata Riihimäkeen ja Erämessuille. Siellä on kaikki kalastuksesta metsästykseen ja retkeilystä mökkeilyyn. Hienot messut taas. Täytyy katsoa jos ehtisi vielä yhdeksi päiväksi itsekin sinne. Nähtävää nimittäin jäi vaikka kuinka.

Kyselytunti tänään tyypillisen vaisu ja vaimea. Itsekin yritin ääneen päästä ilmatilanloukkausasiassa, mutta enpä tälläkään kertaan puhemies Eero Heinäluomalta puheenvuoroa saanut. No olen siihen jo tottunut. Ehkä joskus sitten. Mutta jatkoin sitten salissa vielä iltaa ja puhuin mm. lastenhuostaanotoista, työttömien kouluttautumistuesta ja hieman muustakin. Tärkeitä aiheita keskustelussa jälleen ja olikin mukava päästä keskustelemaan. Huomenna sitten ympäristövaliokunnassa maaliin Konneveden Kansallispuiston perustaminen ja katsotaan jos saamme myös energiatodistusten kansalaisaloitteenkin pian valiokunnastamme ulos. Se tuottamassa myös toivottua tulosta. Hyvä niin.

 

 

Kommentit