Ensimmäisenä päivänä kolme erilaista koulua – Timo Heinonen vieraili Vähikkälässä, Tervakoskella ja Kaurialassa

Uutiset, maanantaina 27.01.2014

Kansanedustajat kouluissa – teemaviikko starttasi kokoomuksen kansanedustaja Timo
Heinosen kohdalla jo varhain maanantaiaamuna Vähikkälän alakoulussa. Janakkalassa sijaitsevassa kyläkoulussa on ainoastaan 24 oppilasta ja se onkin useasti ollut lopettamisuhan alla. Tällä hetkellä koulun tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä ensi syksynä ensimmäisellä luokalla aloittaa kuusi oppilasta ja tästä syystä koululle on annettu jatkoaikaa toistaiseksi.

Kansanedustaja Timo Heinonen on omassa kotikunnassaan Lopella profiloitunut
kyläkoulujen puolustajaksi ja koki tämän takia vierailun Vähikkälään tärkeäksi. Entisenä opettajana Heinonen osaa arvostaa erilaisia kouluja ja tunnistaa niiden omat vahvuudet.

-Kyläkouluissa on monesti paljon sellaista, mistä isoissa kouluissa voidaan vaan haaveilla. Tämän huomasin taas vieraillessani Vähikkälän alakoulussa. Koulu tarjoaa tiiviin sekä yhteisöllisen oppimisympäristön ja hyvä henki on aistittavissa välittömästi kouluun saavuttaessa, Heinonen kertoi summatessaan tunnelmia vierailusta.

Vierailun päätteeksi Heinonen kävi keskustelua koulun henkilökunnan kanssa koulun tilanteesta. Heinonen painotti, että jokasyksyinen keskustelu koulun lopettamisesta on epäreilua, kouluille olisi taattava työrauha ja katsottava kuinka tilanne kehittyy.

-Säännöllisillä lakkauttamisuhkauksilla ei saada tuloksia aikaiseksi, päinvastoin se usein pahentaa tilannetta, kun perheet eivät uskalla rakentaa ja asettua aloille lopettamisuhan alla olevien koulujen alueille, Heinonen kommentoi.

Kansanedustajan mukaan kyläkoulut harvoin ajavat kunnat konkurssiin. Koulun henkilökunnan kanssa käymässä keskustelussa Heinonen kertoi näkevänsä kyläkoulut ennemminkin mainosvaltteina pienille ja muuttotappiollisille kunnille.

-Kyllä kyläkoulut ovat usein sitä, mitä kaupungeista maaseudulle muuttavat perheet lähtevät hakemaan. Rauhallinen kasvuympäristö, pienet luokkakoot ja tiivis ilmapiiri ovat yhä suuremmissa määrin määrittäviä tekijöitä perheille, Heinonen kertoi.

Vähikkälän koulun jälkeen Heinonen jatkoi Tervakosken alakoululle ja päivän päätteeksi Kaurialan lukioon Hämeenlinnaan.

– Tervakosken alakoulu on sitten suurempi koulu. Yli 400 oppilaan koulussa kuitenkin aisti myös hyvän yhteishengen ja opettajat olivat innokkaasti mukana tässäkin teemapäivässä, kiitteli Timo Heinonen entisen lukiokaverinsa ja myöhemmin myös opettajankoulutuskalverinsa, luokanopettaja, Rita Kanniston järjestelemän vierailun jälkeen.

Myös Kaurialan Lukion vierailu Heinonen kiitteli ja totesi koulun nuorten tehneen opettajiensa johdolla ennakotyöt vierailua varten hyvin.

– Siinähän joutui ihan tiukoille, kun juontajat siteerasivat suoraan nettisivujani ja jatkoi sitten tiukalla kysymyksellä: Miksi näin?, hymyili Heinonen.

Alkaneen viikon aikana Heinonen vierailee reilussa kymmenessä koulussa ympäri Hämettä. Uusia vierailukohteita sovittiin viikolle vielä maanantainakin.

– Joka paikkaan yritän ehtiä minne kutsu käy. Ja osan vierailuista olemme sopineet sitten hieman keväämmällekin. Ja myös heitin tämän päivän vierailuilla myös vastavierailupyynnöt kouluille ja ainakin Vähikkälästä taitaa tulla keväällä koko koulu eduskuntaan ja Tervakoskeltakin osa luokista. Kaurialan Lukion oppilaat käyvätkin aina säännöllisesti vieraanamme eduskunnassa.

Kommentit