Ensi viikolla paluu melkein opettajaksi.

Blogi, torstaina 23.01.2014

Koko ensi viikon olen varannut kiertääkseni Hämeen kouluja. Vierailuni kuuluvat Kansanedustajat kouluissa – teemaviikon tapahtumiin, joka on osa säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150 vuotismerkkivuotta. Teemaviikko järjestetään siis ensi viikolla 27.–31.1.2014 ja tarkoituksena on, että teemaviikko toteutuisi kaikissa vaalipiireissä. En tiedä kuinka moni kansanedustaja haasteen on ottanut vastaan. Toivottavasti mahdollisimman moni.

Itsehän siis aikanaan toimin kuusi seitsemän vuotta opettajana. Ensin yläkoulussa puolivuotta matikan maikkana, sitten vuoden erityisopettajana ja sen jälkeen viisi vuotta luokanopettajana koulutukseni mukaan. Luokanopettajaksi opiskelin 90-luvun lopulla Hämeenlinnassa ja sieltä valmistui reilussa kolmessa vuodessa kasvatustieteenmaisteriksi ja luokanopettajaksi. Muistoja noilta opiskeluajoilta on valtavasti ja paljon myös hienoja muistoja opettaja-ajoilta. Ja edelleen tuntuu sisällä kun näkee näitä entisiä oppilaita mitä erilaisemmissa paikoissa. Viimeksi taisi entinen oppilaani opastaa minua apteekissa ja sitä ennen yksi kokkailla ruokaa ravintolassa.

Otin siis mielelläni koulukutsun ja haasteen vastaan ja pyrin sovittamaan kaikki kouluvierailupyynnöt kalenteriini ensi viikoksi. Ja itseasiassa muutaman vielä ensi viikon ulkopuolellekin ja yhden vierailun kaltereidenkin sisään 🙂 Varsinainen Kansanedustajat kouluissa -viikon ohjelmaani mahtuukin yhden esikoulun lisäksi niin lukio, yläkoulu kuin alakoulujenkin vierailuja.  

Itse asiassa pidän kouluvierailuja tärkeinä ja pyrin itse kouluissa aina vierailemaan mahdollisuuden tullen. Tälläkin viikolla eilen yhdellä koululla piipahdin. Ja nyt tämä teemaviikko antaa mahdollisuuden tutustua laajasti Hämeen kouluihin ja vierailukohteina on jonkin verran myös kouluja, joissa en ole ennen käynyt.

Minut myös yllätti kuinka paljon vierailupyyntöjä kaiken kaikkiaan tuli, se kertoo siitä, että tämän teemaviikon tapaiselle oli tarvetta. Vierailujen yhteydessä on tarkoitus, että oppilaat järjestävät minulle ”kyselytunnin” itse laadittujen kysymysten pohjalta. Vierailujen aikana tulen kertomaan myös omasta työstäni ja ennen kaikkea päätöksenteosta Eduskunnassa. Ja toisaalta käyhän minulla lähes viikoittain myös vierasryhmiä Eduskunnassa joista merkittävä osa on koululais- ja opiskelijaryhmiä.

Ensi viikon aikana itse vierailun ainakin Vähikkälän, Tervakosken, Lopen Kirkonkylän, Läyliäisten, Pilpalan, Peltosaaren, Lasitehtaan kouluilla sekä Hämeenlinnan Kaurialan Lukiossa. Lisäksi viikon ohjelmaan mahtuu myös vierailu Lopen uudessa Muksumäen Eskaritalossa. Eskarivierailulla on mukani myös Sosiaali- ja terveysministerimme Paula Risikko, joka vihkii samalla uuden päiväkodin käyttöön.

Odotan jo innolla tulevaa viikkoa.

Tänään päivä mennyt Helsingissä. Aamun junalla kaupunkiin ja siellä Valtion Liikuntaneuvosto. Tänään kävimme läpi alkaneen vuoden liikuntajärjestöjen valtionavut ja myös liikunnan kunnia- ja ansiomerkkien hakemukset. Montaa vapaaehtoistekijää jälleen seurat hakemillaan merkeillä kiittävät. Hienoa. Ja isona asiana myös kävimme läpi lukiolain uudistamista. Lausunnossamme nostamme esille mm. toiveemme siitä, että jatkossa lukioissa liikuntaa ei enää ryhmiteltäisi jaksoihin vaan niin, että liikuntaa olisi säännölliset tunnit läpi koko lukioajan. Vaikka siis muu lukio olisikin kursseissa niin liikunnan tulisi olla jokaviikkoista. Ja myös lisää liikuntaa haluamme lukioihin ja myös terveystietoa. Tätä tietoa ja valistus tarvitaan koko ajan lisää ja nyt sen takaamiseen myös lukioissa on hyvä mahdollisuus.

VLN juuri päätökseen ja nyt töitä hetki täällä eduskunnassa ja sitten Riihimäelle päin takaisin. Siellä jatketaan.

Ilta tänään sitten Riihimäellä Suomen Metsästymuseolla. Siellä avattiin uusittu ja täydennetty trofeehuone Jaakko Ojanperän kokoelmille. Yli 90 eri eläinlajia laajassa kokoelmassa. Iso kokonaisuus ja nyt hyvin esillelaitettuna. Miehen kokoelma maailmankin laajuisesti merkittävä ja kerätty siis vuosikymmenten aikaan. Itsekin mies totesi, että ei enää kaikkea 70-luvulla ammuttua haluaisi ampua. Ajat muuttuneet ja metsästys tänä päivänä tarkkaan säänneltyä ja vastuullista. Toki totta kai myös rikollisia salametsästyksen ja vastaavan parissa toimii, mutta he eivät olekaan metsästäjiä.

Metsästysmuseon perusnäyttely myös aina upeaa katseltavaa ja nyt museolla myös Juhani Vormulan erittäin upeita luontokuvia. Vormulan kuvat esillä aina maaliskuun alkuun asti. Kannattaa ehdottomasti käydä ihastelemassa miten taitava kuvaaja pysäyttää ja kahlitsee hetken ja tunnelman luontokuviinsa. Suurta taitoa ja taidetta.

Mutta nyt kello jo 22.33 ja kotona jälleen. Huomenna hieman lyhyempi päivä ja jos vaikka saisin ensi viikon sovitun puheen viimeisteltyä ja muutama muukin valmistelutyö odottaa tekijäänsä. Siis tehdään.

 

 

 

Kommentit