Enemmistö suomalaista tukee nyt NATO-jäsenyyttä – Suomen tulee hakea Naton täysjäsenyyttä NYT!

Blogi, tiistaina 01.03.2022

Suomalaisista enemmistö kannattaa nyt maamme Nato-jäsenyyttä.

Eilen 28.2.2022 tapahtui historiallinen käänne suomalaisten turvallisuusasenteissa. Ensimmäistä kertaa maamme historiassa enemmistö suomalaisista kertoi kannattavansa maamme Naton täysjäsenyyttä. Syvimmästä Nato-kumppanuudesta on nyt siis suomalaisten mielestä aika ottaa seuraava askel eteen ja hakea Naton jäsenyyttä.

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä

Nyt suomalaisista 53 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Ja samaan aikaa enää vajaa kolmannes – 28 prosenttia – vastustaa. Vajaa viidennes (19%) on kannastaan epävarmoja.

Kyseessä on siis historiallinen muutos suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen. Kuvaavaa on se, että Naton kannatus on noussut jo vuosien ajan tasaisesti. Muutos ei siis johdu yksin nyt Putinin Venäjän sodasta vaan asennemuutos on ollut pitkäaikaisempi. Yle kysyi suomalaisten Nato kantaa edellisen kerran vuonna 2017 ja silloin Naton kannalla oli vain 19 prosenttia suomalaisista. Viidessä vuodessa siis näsenyyden kannattajien määrä on noussut 34 prosenttiyksikköä.

Edellisessa MTV:n gallupissa tammikuussa Nato kannatus oli 30 prosenttia eli toki venäläisten agressio itsenäistä Natoon kuulumatonta maata kohtaan näyttää lisänneen kannatusta nopeasti. Ja tämän ymmärtää hyvin. Venäjä ei ole hyökännyt kertaakaan yhdenkään Nato-maan kimppuun, mutta käynyt sotatoimiin ei-Nato -maita kohtaan useasti.

Nyt kun kansan tuki Natolle on, niin on meidän päättäjiä aika edetä. Suomen tulee aloittaa välittömästi hakuprosessi ja sen ensimmäinen askel on pyytää välittömästi voimaan Naton artikla 5 turvatakuut. Nämä pitää olla voimassa jo hakuprosessin ajan.

 

 

 

 

Kommentit