En usko ulkonaliikkumiskieltojen tulevan edes voimaan – Jäänee uhkaustasoiseksi toimeksi

Blogi, perjantaina 26.03.2021

Eduskunta käsitteli tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen esitystä ulkonaliikkumisen rajoittamisesta. Marinin hallitus haluaa esityksellään kieltää liikkumisen vähintään pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla, mutta annettu esitys antaa mahdollisuudet hallitukselle omalla asetuksellaan kieltää liikkumisen tai rajoittaa sitä myös muualla Suomessa. Eduskunta kävi asiasta tänään ns. lähetekeskustelun ja uskoisin, että joskus pääsiäisen jälkeen eduskuntakäsittely voisi olla valmis. Ensi viikolla esitystä käsittelevät ainakin hallintovaliokunta ja perustuslakivaliokunta normaalissa järjestyksessä.

Kuvituskuva

Oma arvioini on, että tämä toimi jääneen Marinin tykinsuuhun. Esitys ei siis tule etenemään arkeen ja jää siis vähän kuin entisen perheen kasvatusmetodoksi eli uhkaus, kiristys ja lahjonta -tasolle. Nuo kaksi ensimmäistä lienee suunnattu kansaan ja viimeinen sitten hallituksen sisäisen koheesion ylläpitoon. Hallitus luottanee siihen, että pelkästään tällaisella toimella uhkaaminen saisi ihmiset luopumaan liikkumisesta. Näin varmasti vastuulliset suomalaiset ja ne hiljaiset ja kiltit ihmiset toimivatkin, mutta tokkopa he joiden syystä Marinin hallitus tällaista suunnittelee. Eilen nimittäin Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikko Kirsi Varhila paljasti, että…

”Liikkumis­rajoitukset ”välillinen keino” puuttua koti­bileisiin”

Varhila totesi koronatilannekatsauksen yhteydessä 25.3.2021, että ”Tämä on välillinen keino rajoittaa niitä kohtaamisia, jotka tapahtuvat yksityistilaisuuksissa. Silloin ei pystytä liikkumaan näihin häihin, bileisiin ja muihin, joissa nämä tartunnat ovat viime aikoina levinnee.”

Yksityistilaisuuksiin ei kuulemma ole muuta keinoa hallituksella puuttua. Työ- ja Elinkeinoministeriö on omassa arviossaan arvioinut tämän maksavan pääkaupunkiseudun kaupoille ja kaupalle noin miljardin euron liikevaihdon menetyksen viikossa eli suunnitellussa kolmessa viikossa hintalappu tai kassan tyhjentyminen olisi noin 3 miljardia. Aika heikko ja sairaan kallis toimi Helsingin lähiöiden kotibileisiin puuttumiseksi.

Itse en siis tällaista toimea kannata. Esitys on kohtuuton ja epäoikeudenmukainen. Oli aivan hullua, että hallituksen esitellessä ulkonaliikkumisen rajoituksia niin esimerkkinä kerrottiin, että Stockmannilta ei voisi mennä ostamaan jotain tavaraa, mutta Prismasta sen voisi tehdä. Infossa todettiin Valtioneuvoston alivaltiosihteerin suulla, että ”Ei ole välttämätöntä mennä hankkimaan näitä koristetarvikkeita, mutta ymmärretään, että jos on tehnyt matkan hankkimaan elintarvikkeita tai ruuan ja samalla ottaa mukaansa koriste-esineitä, se on tietysti täysin mahdollista. Mutta jos lähdetään nimenomaan hakemaan jotakin vaikka Stockan eri kerroksista, se ei ole sallittua”. Mitä ihmettä?

Ja totta kai Alkoon meneminen piti varmistaa, mutta kuntosalille ei saa mennä edes yksin? Prismasta voi hakea kengät, mutta ei yrittäjävetoisesta kivijalkakaupasta? Jos sinulla on ollut varaa hankkia oma mökki niin sinne toki voit mennä, mutta vuokramökin viikoksi vuodessa varaamaan pystyvän mökkimatka kielletään.

Aiheellinen kysymys on myös se, että onko aiheellista nyt tosiasiallisesti siis estää nuorten kulkemista harrastuksiin? Ja kirjastoja ei haluta sulkea, mutta kirjastoon ei voi mennä. Hallitushan lupasi jo jokin aika sitten, että rajoitustoimia ei enää kohdisteta lapsiin ja nuoriin – nyt tosiasiallisesti siis kohdistetaan.

Esityksen perustavaalaatua oleva ongelma on myös se, että se on kirjoitettu muotoon, että kaikki mitä ei ole erikseen sallittu on kielletty. Edessä on loputon tulkintojen sekamelska ja HS:n aamuisen Jussi Pullisen sanoin luopuminen liberaalin demokratia perustasta eli siitä, että ”kansalaisten yksityiselämää on pyritty suojaamaan, ei mikromanageroimaan”. Pullinen kirjoittaa miten muissakin maissa tällainen ”askel pikkutarkkaan elämän sääntelyyn on nostattanut näkyvää vastusta monessa maassa” ja hänen sanoin Suomi ei välttämättä ole poikkeus.

Mutta tänään eduskunta nämä valiokuntien käsittelyyn siirsi. Pääsiäisen yli mennään aivan varmasti. Pari viikkoa?

Itse pidän keinoja väärinä ja ylimitoitettuina. Ne eivät ole oikeasuhtaisia eivätkä tarkkarajaisia. Itse tekisin liikkumisen rajoitteet yöaikaan esimerkiksi Saksan mallilla kello 22-05 ja sitten rajaisin asemilla ja kauppakeskuksissa kokoontumiset enintään kahteen henkeen. Yleiset tilat kiinni kauppakeskuksista, metroasemilta ja juna-asemilta. Lisäksi maskipakko julkisille paikoille jne. Ja sitten isona ne maamme ulkorajat. Nyt pitäisi viimeistään saada nämä koronaa ja sen uusia äärimmäisen tarttuvia virusvariaatioita vuotavat rajat kiinni koronalta. Jokaiselle rajanylittäjälle pakollinen koronatesti tai enintään 48 tuntia vanhan negatiivisen koronatestin todistusvaade. Nyt rajan yli pääsee ilman testiä ja käytännössä britti ja Etelä-Afrikan virusmuunnoksille sanotaan, että tervetuloa vaan tänne. Vastuutonta.

Mutta oma arvioni on se, että viikossa kahdessa tilanne menee niin, että Marinin hallitus lopulta ilmoittaa, että ulkonaliikkumisen rajoituksia ei otetakaan käyttöön. Tietynlaisena uhkauksena ne olisivat näin jo tarkoituksensa ajaneet. Katsotaan olenko väärässä.

Kello 19.40 ja hetki sitten Lopelle. Illalla vielä keskustelimme tästä ulkona liikkumisen rajoittamisesta. Näyttää siltä, että erityisesti SDP pitää tästä koronatoimena tiukasti kiinni ja muissa hallituspuolueissa on hieman enemmän pohdintaa vieläkin liikkeellä. Lähetekeskustelu kyllä vahvisti tätä aamuista käsitystäni siitä, että ulkonaliikkumiskielto tai -rajoitus ei tule lainkaan voimaan.

Nyt eduskunta siirtyy asiassa valiokuntakäsittelyyn ja ensi viikko menee kokonaan valiokunnissa ja sitten pääsiäisen jälkeen asia voisi edetä lopulta suureen saliin takaisin. Näyttää siltä, että lähes pari viikkoa tässä siis menee ennen kuin edes asetukset mahdollistava lainsäädäntö saataisiin kasaan.

Nyt ilta alkaa kauniin illanruskon jälkeen pimentyä. Taidan heittää takaan muutaman klapin ja mennä peiton alle. Mukavaa viikonloppua kaikille tämän kaiken keskellä. Niin ja huomenna me talkoillaan sitten Lopella talven lumen alta paljastuneiden roskien ja koirankakkojen parissa. Kivaa tekemistä yhdessä koronaturvallisesti. Ota sinäkin haaste vastaan ja lähde mukaan?

 

Kommentit