EM-Kiihdystyskisat vetivät huippuyleisön Alastarolle.

Blogi, sunnuntaina 07.07.2013

Tänään hellepäivää vietimme Alastarolla EM-kiihdystyskisojen parissa. Tänä kesänä sää suosi tätäkin tapahtumaa ja jo eilen yksin oli väkeä ollut paikalla saman verran kuin viime kesänä yhteensä. Myös tämä sunnuntaipäivä veti väkeä normaalia enemmän ja hellesäässä tänään pääsimmekin kisoja seuraamaan. Nitro Nationals European Championship toi Suomeen jälleen lajin kovimmat eurooppalaiset kuljettajat ja kauden kolmas osakilpailu päästiinkin ajamaan unelmaolosuhteissa. Kaiken kaikkiaa radalla nähtiin lähes 250 kuumaa kansainvälistä ja kotimaista tiimiä taistelemassa EM-pisteistä, mutta myös SM-pisteistä. Nähtävää siis riitti koko viikonlopuksi.

Ja silloin voi sanoa, että onneksi tällä areenalla ei ole kattoa kun lähtöviivalle rullattiin kiihdystyskisojen kuninkuusluokan autot. TopFuel luokan autot tarjoavat käsittämätöntä menoa ja päästäähän autoilla parhaimmillaan yli 540km/h nopeuksiin kiihdytyksen lopussa. Niin ja se tuttu nollasta sataan kiihdytys vie näiltä autoilta 0,5 sekunttia ja matkaa siihen kuulu 8 metriä. ”Mittari” näyttää kahta sataa 2,2 sekunnin jälkeen ja siitä meno vain kiihtyy. Hevosvoimia tähän lystiin tarvitaan reilut 7000. V8-moottorit ja polttoaineena nitrometaani ja meno on valmista. Ei sitä voi sanoin kuvailla se pitää paikan päällä kokea.

Viivalla tänäänkin nähtii lajin legenda Anita Mäkelä ja kovan luokan suomalaistähti Antti Horto. Ja TopFuelin lisäksi kuskeja monessa muussa luokassa. Upea päivä takana ja yksi sellainen jota joka vuosi odottaa.

Räyskälän kohtalo harmittaa.

Samaan aikaan kun Alastaron upeaa tunnelmaa tässä kehun niin mielessä on harmistus kotikunnasta. Räyskälänhän aikanaan tuon kiihdytysautoilun Suomeen ”toi”. No tänä päivänä ei enää paikan kiihdytyssuorat EM-tasolle kelpaa eikä oikein SM-tasollekaan. Mutta nyt ne eivät kelpaa enää myöskään moottoripyörien RoadRacingin SM-sarjalla. 2000-luvun Räyskälän motorsportviikonlopuksi muodostunut RoadRacing-kisa jouduttiin peruuttamaan juhannuksen alla radan heikon kunnon takia. Kentän asfalttipinnat ovat niin heikossa kunnossa, että ne aiheuttavat liian suuren turvallisuusriskin jopa ns. katuratakisanakin. Näin ollen elokuun 10.-11. päivänä ei tänä kesänä Räyskälässä SM-pisteistä kisata.

Kenttä vaatisi runsaasti uutta asfalttia ja enää ei pienellä parsimisella RR-rataa saada kasaan. Samoja ongelmia oli jo muutama vuosi sitten. Silloin saimme väännettyä korjauksia radalle ja tekohengitettyä kisaa tähän asti, mutta nyt tarvittaisiin jo laajempia uudistuksia ja niihin ei aika ja raha riitä.

Nyt olisi siis aika laittaa päät ja voimat yhteen. Räyskälä tarvitsee uusia tapahtumia ja vanhojakin ja roadracing-viikonloppu on yksi sellainen. Itseasiassa Lopen kisa on ollut monta vuotta erittäin suosittu katsojienkin keskuudessa kun sijainti on mitä parhain vain tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudusta. 

Lupaan itse kutsua syksyllä kokoon porukan miettimään mitä voisimme tehdä Räyskälän motorsporthistoriankin vaalimiseksi ja siksi, että Räyskälässä syntyisi tulevaisuudessa myös uuttakin moottoriurheiluhistoriaa. RoadRacingin lisäksi minusta kannattaisi pohtia ja kartoittaa myös vanhan jokkisradan uudelleen rakentaminen ja uudistaminen jokamiesluokan lisäksi myös rallicrossiin sopivaksi ja uskoisin, että alueelle voisi saada aikaan myös erinomaiset puitteet enduron crosscoutry-tyyppisille kilpailuille. Mielelläni siis otan ajatuksia ja ideoita vastaan ja myös ilmoittautumisia mukaan istuntoon. Katsotaan mitä voisimme yhdessä tehdä ja löytyykö intoa, halua, tahtoa ja talkooväkeä ja rahaakin hankkeelle. 

Tässä jotain muistoja Räyskälän ajoilta. Aivan vanhoja en netistä löytänyt Vauhtiyllätyksen ja Vauhtipuiston ajoilta, mutta jotain…

 

J tässä vanha helmi Ylen Elävästä Arkistosta: DragRacea 1980-luvulla Räyskälässä.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit