Elintarvikkeiden tuoteselosteita parannettiin – Alkuperämerkinnät vaativat vielä lisätyötä. Joulupöytääkin kannattaa valita mahdollisimman paljon Hyvää Suomesta!

Blogi, tiistaina 23.12.2014

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja ravintoarvomerkintöjä uudistettiin niin, että ne tulivat voimaan isolta osin nyt 14.12.2014 ja kokolaajuudessaan vuoden 2016 lopussa. Uusi malli pohjautuu helposti havaittaviin, luettaviin ja ymmärrettäviin tuoteselosteisiin. Uudistuksessa painotettiin totuudenmukaisia ja riittäviä tuoteselosteita sekä selkeätä tuotteen esillepanoa ja mainontaa. Sääntöjen tarkoituksena on varmistaa, että kuluttajalla on saatavilla mahdollisimman paljon tietoa tuotteesta oman ostopäätöksen tueksi.

Täysin uutena pakkausselosteisiin tulee velvoite merkitä allergisoivat ainesosat, kuten maito, kananmuna ja kala, korostetusti ainesosaluetteloon. Lisäksi ravintoainemerkinnät tulevat pakollisiksi niin, että energiasisällön lisäksi ilmoitetaan myös muun muassa tyydyttyneiden rasvojen, sokereiden sekä hiilihydraattien määrä. Myös suolan ilmoittamiseen tulee muutoksia. Aikaisemmin tuoteselosteesta tuli ilmetä natriumin osuus, kun nyt selosteesta täytyy selvitä kokonaissuolapitoisuus. Aspartaamin ilmoitustapaa täsmennetään niin, että pelkkä E-koodi ei riitä vaan aspartaaminen käytöstä tulee kertoa aspartaami-sanalla. Myös lisätystä kofeiinista tulee olla maininta. Näistä osa on isoja ja osa taas pieniä muutoksia, kaikki kuitenkin oikean suuntaisia ja arvokkaita askelia myös ruokaturvallisuuden saralla.

Merkittävin muutos tapahtuu ruuan raaka-aineiden alkuperämerkintöjen ilmoittamisessa. Nykyään alkuperä tai lähtöpaikka tulee ilmoittaa, jos ilmoittamatta jättäminen voi johtaa harhaan. Jatkossa tuotteen pääainesosan alkuperämaan ilmoittaminen on pakollista, jos se ei ole sama, kuin elintarvikkeen alkuperämaa. Aikaisemmin naudanlihan, kalastustuotteiden, kananmunien sekä tuoreiden hedelmien ja vihannesten alkuperämaa oli pakollista ilmoittaa. Ilmoitus alkuperämaasta tulee myös pakolliseksi tuoreelle sianlihalle, lampaan- ja vuohenlihalle sekä siipikarjanlihalle. Itse olen esittänyt, että jatkossa tuoteselosteita tulisi kertoa kaikkien raaka-aineiden alkuperämaat esimerkiksi maiden kansallisuustunnuksin. Tätä pitää tavoitella.

Globaaliruokaturvallisuus on valtava haaste ihmiskunnalle. Se ei ratkea meidän tai Euroopan unionin säätämillä lailla tai päätöksillä, mutta ne edes auttavat tulevaisuudessa pärjäämistä. Kattavilla alkuperämerkinnöillä turvaamme tuottajan sekä kuluttajan selustan. Ruoka-aineiden taustojen sekä logistiikkaketjun tulee olla läpinäkyviä ja luotettavia sekä tilalle asti jäljitettävä. Tästä meillä on jo nyt hyviä esimerkkejä esimerkiksi Atrian kohdalla. Atrian paketeista selviää se millä tilalla liha on kasvatettu. Suomalaiselle tuottajalle nämä alkuperämerkinnät ovat vieläkin tärkeämpiä. Kotimainen tuottaja ei voi kilpailla hinnalla, mutta sen sijaan laadulla kyllä. Selkeät alkuperämerkinnät antavat vahvan signaalin kuluttajalle puhtaasta, turvallisesta ja luotettavasta alkutuottajasta. Alkuperämerkinnöillä taistelemme myös väärinkäytöksiä vastaan. Unkarilaisesta viljasta valmistettua ja Suomessa leivottua leipää ei saa markkinoida suomalaisena.

Tästä eteenpäin kotimaiseksi kutsutun tuotteen pääasiallinen valmistumaa on Suomi, tämä koskettaa myös raaka-aineita.

Nyt siis joulupöytääkin on entistä helpompi löytää hyviä suomalaisia herkkuja. Suomalaista ruokaa ja lähiruokaa kannattaa suosia myös joulun aikaan. Sillä on vaikutusta moneen, mutta se on myös hyvää ja puhdasta. Ei muuta kuin suomalainen kinkku uuniin ja perään sitten lanttualaatikkoa, porkkalaatikkoa ja Lopen perunoista perunalaatikkoa. Kaikki siis Hyvää Suomesta!

Kello 20.54 ja ensimmäinen kinkkuvoileipä syöty. Ja se totta kai Tammelan Makulihan kinkulla ja Auran Sinapilla. Makuja joita ei voi jäljitellä 🙂 Ja hyvää oli. Tänään siis ihan vapaapäivä. Piipahdin tänään joulutervehdyksellä kummimaatilallani Portaankorvassa. Uusi kummilehmäni Lumi-Huippu siellä kasvaa kovaa vauhtia ja kuulemma ainakin yhtä iso tulee kuin edesmenneestä emolehmästään Huipusta. Toivottavasti yhtä hyvä lypsäjäkin. Valiomaitoa siis luvassa. Ja myös ratsutallin väkeä kävin moikkaamassa joulun alla ja myös muutamaa ystävääkin vielä nopeasti. Ja sitten vain sitä joulun joutenoloa.

Huomenna on jouluaatto. Ja maakin on valkea. Saa siis tulla.

Kommentit