Ei tullut kuningaskuntaa ja hyvä niin… Lennukin lopulta pääsi linnaan

Blogi, tiistaina 09.10.2018

Tänään 9.10.1918 siis tasan sata vuotta sitten eduskunta valitsi Suomen kuninkaaksi saksalaisen Hessenin prinssin Friedrich Karlin. Kuningaskuntahankkeen puuhamiehinä olivat P. E. Svinhufvud ja J. K. Paasikivi.

Friedrich Karlin lisäski ehdolla oli kuninkaaksemme Saksan keisarin poika Oscar, jolle isä ei kuitenkaan antanut lupaan ja ehdolla oli myös Ruotsin vasta 9-vuotias prinssi Lennart. Olisikohan hän ollut sitten se Lennu ensimmäinen.

Friedrich Karl, joidenkin jo Väinö I kutsuma Suomen kuningas ei kuitenkaan Suomeen ehtinyt. Saksa oli hävinnyt sodan ja kuningashaaveet haudattiin. Friedsric Karl ei siis koskaan ottanut Kuninkaan asemaa vastaan ja ilmoitti joulukuussa luopuvansa siitä. Seuraavana vuonna 1919 eduskunta vahvisti Suomen perustuslain, jonka mukaan Suomesta tuli tasavalta, missä valtaa käyttää demokraattisesti valittu eduskunta ja presidentti.

Vaikka oman meidän puolueen perustajat kuningaskunnasta haaveilivatkin niin ei voi olla kuin tyytyväinen, että tapahtumat johtivat lopulta tasavaltaan ja vahvaan kansan valtaan. Tänä päivänä se toteutuu vahvemmin kuin ehkä koskaan ennen ja oikeudenmukaisimminkin.

Ollaan siis ylpeitä suomalaisia tänäänkin. Ja onhan meillä tänään yksi historiamme parhaista presidenteistä ja saimmehan me myös sen Lennunkin!

Aamulla aikaimoisessa ruuhkassa jälleen tänne pääkaupunkiimme. Eduskuntatalo on kansanvallan vahva keskus ja täällä pitää tehdä tänään ja huomennakin kaikki ne päätökset mitkä eduskunnalle kuuluvat. Lainsäädäntövalta kuuluu tänne ja täällä se pitää pitääkin. Nyt puolustusvaliokunnan kokoukseen ja sen jälkeen tänään Valtiovarainvaliokunnan jaostoista liikennejaoston kokous jne.

….

Kello 22.07 ja takaisin Helsingissä. Aamulla siis jo seiskan jälkeen ensimmäinen matka tänne. Illansuussa sitten takaisin Lopelle ja säbä-isän hommia ja iltalenkki ja kun lapset nukkuivat pystyi isä taas suuntaamaan Helsinkiin. Tällaisia päiviä siis nykyisin aika usein, mutta mitä iskä ei pienten eteen tekisi.

Päivällä eduskunnassa kokousten lisäksi Annen kanssa palaveri liikenneasioista ja myös erityisesti museoautoista ja uudesta työstämästämme harrasteajoneuvorekisteristä. Tänään annoin ministerille yhden version ja katsotaan miten pääsemme homman kanssa eteenpäin.

Salissa sitten keskustelussa mopoautojen korvaaminen uusilla kevyt- eli nuorisoautoilla. Lisään puheeni videona tänne loppuviikon aikana. Nyt pakko painaa pää tyynyyn. Aamulla aikaisin Valtion Liikuntaneuvoston kokoukseen.

 

 

Tagit: kuningaskunta,

Kommentit