Ei tullut heinäsirkkoja eikä hulluna kännissä heiluvaa kansaakaan

Blogi, perjantaina 16.11.2018

Keskusta Pekka Puskan johdolla ja koko oppositio kävivät kiivaan taistelun estämiseksi alkoholilain uudistamisen ja ennen muuta kohtuullistamisen. Keskustelussa melkeinpä nähtiin jo lähestyvät heinäsirkkkaparvet ja myös massakuolet ja poliisien määrän valtava lisätarve. Mutta kuinkas kävikään.

Alkoholin vähittäiskulutus ei kasvanutkaan tammi–elokuussa vuoteen 2017 verrattuna. Kasvua ei siis tullut veronmuutoksesta tai lainmuutoksistakaan johtuen eikä edes kesän poikkeuksellisista ja pitkistä hellejaksoistakaan johtuen. Vaan itseasiassa kaikesta huolimatta jopa pientä laskua on sekä litroissa että 100 % alkoholina laskettuna. Uudistus siis toimii.

Kuvituskuva

Alkon ja päivittäistavarakaupan myyntitietojen sekä matkustajatuontitietojen perusteella touko-, heinä- ja elokuussa alkoholijuomien myynnin kasvu päivittäistavarakaupassa oli noin 15 prosenttia verrattuna vuoden 2017 vastaaviin kuukausiin, mutta viileämmän kesäkuun aikana päivittäistavarakaupan alkoholimyynti laski neljä prosenttia. Hellekesä näkyi myös virvoitusjuomien myynnin kasvussa. Luonnollisesti. Mutta kokonaiskulutus ei kuitenkaan kasvanut. Vaan kun uudistus toi myös vahvemmat nelosoluet kauppoihin niin myynti siirtyi kauppoihin ja ulkomaantuonnista kotimaan kauppaan. Suomalaiset eivät kuitenkaan siirtyneetkään kauhuskenaarioiden mukaan keskioluesta nelosolueen, vaan miedompi keskiolut säilytti asemansa kuluttajien ylivoimaisena suosikkina. Touko–elokuussa 2018 IV-oluiden osuus päivittäistavarakaupan oluiden myynnistä oli vain noin kahdeksan prosenttia. Tilastojen mukaan suhteellisesti eniten myyntiään kasvattivat lonkerot.

Ja mitä tapahtui sitten valtion verotuotoille? No uudistuksen myötä vaikka kokonaismäärät eivät kasvaneetkaan niin valtion alkoholiverotuotot kasvoivat tammi–elokuussa 11,5 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan alkoholiverotuotot tulevat olemaan tänä vuonna noin 150 miljoonaa euroa suuremmat kuin vuonna 2017. Uudistuksen yhteydessä tehdyn veronkorotuspäätöksen tavoitteena oli, että valtion alkoholiverotulot kasvavat 100 miljoonaa euroa. Mennään siis reilusti yli tavoitellun. Tämä antaa vielä hieman pelivaraakin jotta ulkomaantuontia saadaan hillittyä jatkossakin.

Yksi iso tavoite oli nimittäin myös vähentää alkoholintuontia mm. Virosta ja muualtakin ulkomailta. Tämäkin tavoite on toteutunut hienosti. Oluen matkustajatuonti on vähentynyt noin 30 % sekä keväällä että kesällä. Lonkeroiden ja väkevien kohdalla tuonti on kuitenkin edelleen kasvanut. Syy tähän lienee se, että hintaero esimerkiksi lonkerossa meidän ja Viron välillä ei ole pienentynyt niin paljon kuin oluiden hintaero. Tätä eroa pitäisi pystyä edelleen pienentämään ja pitämään myös nämä verotuotot kotimaassa. Ja juuri tähän tuo reilusti yli tavoitteiden kertynyt alkoholiverontuotto antaakin nyt keinoja ja pelimerkkejä.

Uudistus siis toimii ja suomalaiset osaavat juoda. Uudistus veikin alkoholipolitiikkaamme kohti eurooppalaista alkoholipolitiikkaa kännijuonnin sijaan. Oikein.

Nyt perjantai ja kello 9.20 ja istun eduskunnan työhuoneessa. Kohta tapaaminen liittyen autokauppaan, autoveroon ja myös dieselverotukseen. Näyttää siltä, että väki on heräämässä laajemminkin siihen, että tässäkään ei enää vanha toimi. Nyt kannattaa tehdä uudistuksia ja pitää nämäkin verotuotot kotimaassa.

….

Eduskunnan viikko paketissa ja kello 17.29. Kotona Lopella jälleen. Tänään päivällä erittäin antoisa kuuleminen Suomen Pankin ex-johtaja Erkki Liikasen johdolla ja myös autokaupan palaverista paljon antia ja oppia. Täysistunto tänään lyhyt perjantaiseen tapaan ja kotimatkalla vielä sitten Riihimäellä.

Huomenna pitkästä aikaa Toivotalkoot päivä. Ympäri Suomen satoja Kokoomuksen talkootyön tapahtumia. Taas mennään ja yhdessä.

Eiliseltä Tarkkaloiden ja Laaksojen vierailulta vielä pari kuvaa ja nyt sitten upean Aarre lehden pariin. Lehdessä nyt isot jutut mm. Ilkka Brotheruksesta ja Jenni Haukiosta.

Kommentit