Ei tehdä Ekokemistä toista ”carunaa”

Blogi, torstaina 18.02.2016

Julkisuudessa on kerrottu suunnitelmista, että ongelmajäteyhtiö Ekokem oltaisiin viemässä pörssiin ja sen myötä valtio voisi luopua yrityksen omistuksesta. Itse en tätä suunnitelmaa ymmärrä ja vetoakin valtion omistajaohjauksesta vastaavaan ministeriin Juha Sipilöän, että Ekokem säilytettäisiin jatkossakin julkisessa omistuksessa. Valtio omistaa yhtiöstä kolmanneksen kuntien ja elinkeinoelämän tapaan. Ekokem toimii sellaisella sektorilla, että sitä ei ole syytä yksityistää.

Jo edellisen hallituksen valtion omistusohjauksesta vastaava ministeri, vihreiden Heidi Hautala esitti, että valtio voisi luopua Ekokemin omistuksesta.

Tapahtuneista pitää kuitenkin minusta ottaa opiksikin ja tällainen ala on juuri sellainen missä kannattaa pitää päätösvalta omissa käsissä. Kansainvälisissä käsissä toiminnat Suomessa voisivat loppua ja hinnat nousta ja toisaalta päätökset verojen maksusta siihen maahan missä tulos on tehty on vielä kesken. Minusta ei pidä luoda nyt uutta ”carunaa”.

Kierrätys-, hyötykäyttö- ja loppusijoitusratkaisuuja sekä maaperänkunnostuksen ja ympäristörakentamisen palveluja tarjoava yhtiö työllistää noin 650 henkeä Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Ekokemin liikevaihto oli yli 200 miljoonaan euroon vuonna 2014.

Ekokemin suurimmat osakkeenomistajahan ovat Suomen valtio, Kuntaliitto, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut, jotka yhdessä omistavat noin 81 prosenttia yhtiön osakkeista. Loput Ekokemin osakkeista jakautuvat noin 400 omistajan kesken.

On siis syytä painaa jarrua ja todeta, että nyt ei ole oikea aika myydä tällaisia yhtiöitä. Ja toisaalta tällaisten yhtiöiden myynti ei ole edes järkevää.

Yhdysvaltain Stryker-panssariajoneuvoja harjoituksiin Suomeen.

Kohta kyselytunnille. Takana jo pitkä puolustusvaliokunnan kokous Puolustusvoimien harjoitusten ja kansainvälisen yhteistyön ympärillä. Edelleenkään en ymmärrä tätä kohua mitä asiasta on vasemmisto-oppositio nostanut. Koskaan ennen ei ole näin avoimesti ja laajasti tiedotettu eduskuntaa kuin nyt puolustusministeri Jussi Niinistön aikana tehdään ja jatkossa vieläkin enemmän. Mutta totta kai kaikki ymmärtävät, että kaikki puolustukseen liittyvät asiat eivät ole eivätkä voi olla julkisia. Näin on toivottavasti jatkossakin.

Mutta myös julkisuuteen tiedotetaan koko ajan enemmän ja niin tänäänkin kun julkisuuteen voitiin kertoa tieto, että yhdysvaltalaisten lentokoneiden lisäksi myös panssariajoneuvoja, Strykereitä – on tulossa sotaharjoitukseen Suomeen. Kyse vajaasta kahdestakymmenestä miehistönkuljetusvaunusta. Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi, että Yhdysvallat hakee nyt laajalla rintamalla harjoittelumahdollisuuksia Euroopasta ja me olemme osaltamme pystyneet hyödyntämään tätä Yhdysvaltain lisääntynyttä aktiivisuutta puolustuskykymme vahvistamiseksi. Olen täysin samaa mieltä ministerin kanssa ja totean, että on arvokasta, että meillä on kumppaneita joiden kanssa voimme harjoitella ja että voimme ne itse vapaasti valita.

Tietoa siis annetaan julkisuuteenkin kun asiat ovat siinä mallissa, että tiedotettavaa on. Ja itse olen hyvin luottavainen maamme puolustusvoimien toiminnan suhteen ja myös maamme ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdonkin toiminnan suhteen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tässä tärkeän keskeisessä roolissa – onneksi.

….

Paikallinen sopiminen ja yhteiskuntasopimus myös puhuttavat edelleen ja ymmärrän hyvin. Kiitos kymmenistä viesteistä liittyen siihen. Toivotaan, että tuloksia saadaan aikaan ja ennen muuta sellaisia mitkä parantavat maamme työllisyyttä. Näissä edettävä nyt työn kautta. Mutta nyt nopea kahvi ja sitten täysistuntoon ja se alkaa tänään kyselytunnilla.

Kello 21.24 ja kotona. Kiitos muutamasta viestistä liittyen Puolustusvoimiemme harjoituksiin. Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi tänään lisää julkisuuteen harjoituksia. Lisäänne nekin nyt tänne kun ovat julkisia tämän kautta.

Tuon jo päivällä täälläkin kertomani Arrow 16:n eli tuon Puolustusvoimiemme maavoimien mekanisoitujen joukkojen harjoituksen mihin siis USA osallistuu panssaroiduilla Stryker-miehistönkuljetusajoneuvolla Niinisalossa lisäksi valmisteilla on useampikin erilainen harjoitus. Mutta niissäkään ei ole mitään dramaattista. Niinistö kertoi julkisuuteen myös tänään toisen harjoituksen missä mukana Yhdysvallat. Eli kesällä on jälleen 1990-luvulta lähtien järjestetty Baltops-harjoitus Itämerellä. Mukana mm. Ruotsi, USA, Hollanti, Italia ja Iso-Britannia ja kyseessä maihinnousu harjoitus 3000 miehen voimin. Osana tätä on harjoitus Raaseporissa ja varsinaiset maihinnousut Ruotsissa ja Puolassa. Ja siis toukokuussa vielä tuo F-15 hävittäjien harjoitus Rissalassa mistä jo aiemmin kirjoitinkin.

Ja oikaistaan nyt täälläkin tieto siitä, että puolustusvaliokunta ei saanut tietoa harjoituksista Ylen uutisten kautta vaan Puolustusministeriöltä ennen uutista.

Itse pidän hyvänä sitä, että voimme vapaasti itse päättää kenen kanssa haluamme harjoitella ja ketä Suomeen kutsutaan tai otetaan vastaan. Huolestuneempi olisin siitä, että olisimme yksin ja joku haluaisi tulla tänne kutsutta.

Mutta nyt jo siis kotona. Illalla kävin katsomassa vielä KHL:n viimeisen runkosarjan pelin ja nyt töitä vielä hetki kämpillä. Aamulla aikainen herätys ja Valtion Liikuntaneuvoston kokous missä tulen siis esittämään agilityä urheilulajien joukkoon ja näin valtionkin tuen piiriin. Toivottavasti saan enemmistön tuekseni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit