Ei tätä vastusta enää erkkikään.

Blogi, perjantaina 13.05.2022

Ei tästä estä enää erkkikään.

Kuva keskiviikon Yleisradion A-Studiosta. Tämän viikon mediakierrokseni tallenteet löydät tämän blogin lopusta.

Muistan tällaisen toteamuksen nuoruudestani. Mistä lie tullut, mutta se on viime päivinä tullut mieleen seuratessani keskustelua Naton ympärillä. Viikolla arvioin, että eduskunnasta lähes kaikki, ehkä äänin 190-9 – tulee kannattamaan Natoa. Eilen keskusta ja myös perussuomalaiset kertoivat kannattavansa Natoa yksimielisesti. Viikonloppuna SDP tulee tekemään oman ratkaisunsa ja se tulee olemaan sama mihin myös puolueen puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin päätyi. Sosialidemokraatit tulevat kannattamaan Nato-jäsenyyttä ja uskonpa, että jopa yksimielisesti lopulta. Näyttääkin siltä, että muutamat vastustavat äänet tulevatkin vain vasemmistoliitosta. Mutta merkillepantavaa on sekin, että iso osa myös vasemmiston päättäjistä on jo kertonut asettuneensa Nato-jäsenyyden kannalle. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo asettuivat jo Nato-haun kannalle ja uskoisin, että vielä aika moni muukin vassareista tulee puheenjohtajiaan seuraamaan.

Kansasta myös selvä enemmistö kannattaa jo Natoa ja nyt, kun valtiojohtokin on kertonut kantansa ja ratkaisunsa niin on todennäköistä, että neljästä suomalaisesta pian myös se neljäskin asettunee Naton kannalle. Tuoreimmissa gallupeissahan nimittäin jo kolme neljästä on kertonut Natoa kannattavan. Vastustus jää siis ennätyksellisen pieneksi ja joku sanoikin eduskunnan kahvilassa, että ei tätä enää vastusta erkkikään, niinpä.

Muutos on ollut nopea ja massiivinen. On ollut hämmentävää nähdä, miten nopeasti kannat ovat Naton kannalle kääntyneet. Myös jopa sellaisten, joiden koko poliittinen ura on mennyt Yhdysvaltoja ja Natoa vastustaen. Nyt hekin kannattavat Natoa ja Suomen Nato-jäsenyys on saamassa lähes yksimielisen tuen.

Niin se on, miten toinen 1800-luvun vaikuttaja, Saksan keisarikunnan ensimmäinen valtakunnan kansleri Otto von Bismarck aikanaan totesi:

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta.

Tässä vielä tämän viikon mediakierrokseni antia tallenteita:

Sanna Ukkola LIVE 11.5.2022 – AlfaTV (permanto.fi)

Jos Suomi liitty Natoon, millä ehdoilla? | Audio Areena (yle.fi)

Hoitoalan työriita jatkuu | A-studio | Yle Areena

Uutisaamu – katso maksutta mtv-palvelussa

Kaunista perjantaita teille kaikille. Aurinko paistaa.

 

Kommentit